Minőségi helyi termékek előállítása a cél

Gyümölcsfeldolgozó létesül Gyergyóújfaluban

422

A Bereczky család 2016-ban kezdett el ribizlitermesztéssel foglalkozni: abban az évben saját erőből ültettek be egy több mint hatvanáras területet, amelyet később bővítettek, így ma már közel egy hektáron termesztik a bogyós gyümölcsöt. A gyergyószentmiklósi család pályázati lehetőséget keresett, hogy a megtermelt gyümölcsből jó minőségű saját termékeket állíthasson elő. A sikeres pályázat és a szerződések megkötése után nemsokára elkészülhet a feldolgozó: remélhetőleg a szüret idején már használni tudják a létesítményt.

Egyre gyarapodott a ribizliültetvény. Helyben szeretnék feldolgozni a termést  Fotó: Bereczky Ribizli Farm / Facebook

Közel egyhektáros területen háromezer ribizlitő – a Bereczky családnak ez jelenti a kikapcsolódást és az egész családnak elfoglaltságot adó kertészkedést egyaránt. A Gyergyóújfaluban saját erőből létrehozott ültetvényen tavalyelőtt szüretelték az első termést. A feketeribizliből egy gyümölcsfeldolgozóban készíttettek szörpöt és cukormentes, natúr gyümölcslevet – ez utóbbira hatalmas kereslet mutatkozott.
– A feldolgozó ötlete már akkor körvonalazódott, de tudtuk, hogy saját erőből nem lehetne megvalósítani, ezért kerestük a pályázati lehetőségeket. A G10 Gyergyó Régió Helyi Fejlesztési Akciócsoportjánál figyeltünk fel a Mezőgazdasági termékek feldolgozására kiírt pályázatra – mondta a ribizliültetvényen tett látogatásunkkor Bereczky Szilárd tulajdonos.
A 170 ezer eurós beruházást a gépek, egy hűtős autó, a terület előkészítése, a moduláris konténerek teszik ki – ez utóbbiakból készül el az épület, ahol a feldolgozás folyamata zajlik majd. A pályázó tízszázalékos önrészt kell hozzátegyen a projekthez: ez azonban az euróárfolyam és az árak növekedése miatt több lesz, mint amennyire számítottak.

Értékes szemek                                                          Fotó: Domján Levente

– A pályázatban nincs benne, de hosszú távon más jellegű feldolgozásokat is szeretnénk végezni a gyümölcslevek és aszalványok készítése mellett: lekvárokat, gyümölcskocsonyákat állítanánk elő. Keressük ugyanakkor a további lehetőségeket, amelyekkel bővíteni lehet majd a termékskálát, hiszen szeretnénk teljesen lefedni a környéken termő gyümölcsök feldolgozását – fejtette ki Bereczky Szilárd.
Az ültetvény tulajdonosának elmondása szerint a fekete­ri­bizliből előállított termékeknek megvan a piaca a Gyer­gyói-medencében: el lehet adni mindazt, ami megterem. A pályázati csomaghoz tartozó hűtős autó azonban lehetőséget ad arra, hogy akár távolabbi vidékekről jó minőségű gyümölcsöt vásároljanak és ide szállítva helyben feldolgozzák azt. Helyi kisboltokban, vendéglőkben értékesítenénk a feldolgozott termékeket: ezt azonban egy arculat kiépítése előzné meg – vázolta terveit az ültetvény gazdája.

Boncina-Székely Szidónia

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.