Minőségi ellátás, helyben

302

Az utóbbi időszak legnagyobb beruházását avatták tegnap a Székelyudvarhelyi Városi Kórházban, ahol korszerű műtőkomplexumot alakítottak ki, kezdve a berendezéstől egészen a műszaki felszereltségig. Az orvosok és a vezetőség egyetért abban: fontos, hogy a betegek szükség esetén ne kényszerüljenek távoli kórházakba utazni.

Dr. Rend Dezső Csaba bemutatja az újdonságokat. Fele időre csökkent egy epeműtét Fotó: Asztalos Ágnes
Dr. Rend Dezső Csaba bemutatja az újdonságokat. Fele időre csökkent egy epeműtét Fotó: Asztalos Ágnes

Egészségesen is betekinthettünk tegnap a sebészeti osztályon a fotocellás ajtók mögé, dr. Rend Dezső Csaba osztályvezető főorvos még az ünnepi beszédek előtt megmutatta a korszerűvé tett sebészeti műtőket. Hét van belőlük, négyet használnak általános sebészeti, urológiai beavatkozásokra, kettőt ortopédiai operációkra, és van egy sürgősségi műtő.
– Bár évek óta fejlesztünk támogatóinknak köszönhetően a Medichor Alapítványon keresztül, de ekkorát előrelépni, mint amit most megmutathatok, a szakminisztérium segítsége nélkül nem volt lehetséges – magyarázta a főorvos.
Megtudtuk, hogy a padlókra speciális, antisztatikus PVC, a falakra antibakteriális PVC került. Kicserélték az elektromos hálózatot, a sűrítettlevegő- és oxigénellátás digitális, központi vezérlőrendszerrel működik. Speciális nyílászárók kerültek a részlegre, a laparoszkópiás műtőbe például sötétített ablakok, az ortopédiai műtőbe pedig sugárvédelmi szempontból fontos ólombevonatú ajtók.
– Gyakorlatilag rekordidő alatt alakult át a részleg, ősz közepétől kezdve négy hónap alatt A-tól Z-ig mindent kicseréltünk, és eközben sem szünetelt a műtéti tevékenység – közölte dr. Rend.
Az osztályvezető főorvos köszönetet mondott a kórház főigazgatójának, hogy segítségével lehetőség nyílt központi források lehívására. Lukács Antal ismertette is a költségeket: a sebészeti műtőkomplexumra összesen 2,7 millió lejt költöttek, ebből 700 ezer lejbe kerültek az átalakítási, javítási munkálatok, a többi pénz a műszeres felszereltség cseréjére jutott. Az ortopédiai részlegre egymillió lejt fordítottak, az összeg nagyobb hányadát a műszerek modernizálására. A sebészet alárendeltségébe került egy éve a sterilizáló egység, ennek korszerűsítésére 300 ezer lejt szántak, egy új sterilizáló berendezést a Világbanktól kapott támogatásból vásárolhattak meg.
– A nagy volumenű beruházás összértéke valamivel több mint 4,5 millió lej, és ennek jelentős részét állami költségvetésből fedeztük – mondta Lukács. Hozzátette, kívánatos lenne, ha a székelyudvarhelyi önkormányzat hozzáállása, szemléletmódja is megváltozna, és mint fenntartó, biztosítaná a rá háruló 10 százalékos önrészt minden beruházás esetén.
Dr. Rend Dezső Csaba az új műszerek közül kiemelte a Storz márkájú laparoszkópos tornyot, ami egy csúcskategóriás és tovább is bővíthető berendezés, az elektromos szikerendszert, az új, állítható mű­tő­asztalokat és a többféle módon is szabályozható műtőslámpákat. Mindezek nemcsak a műtéti komfortot – ami az orvosnak is fontos –, hanem a műtétek biztonságosságát, hatékonyságát is növelik.
– Amíg nem volt laparoszkópos készülék, egy nyílt epeműtét másfél-két órát tartott. Az új berendezéssel 30-45 perc alatt elvégezhető az operáció, kisebb fájdalommal és rövidebb lábadozási idővel – magyarázta a főorvos. Sőt – mint mondta – ezzel a felújítással a jövőt kezdik megelőlegezni, hiszen a felszereltségnek köszönhetően újabb, a térségben is hiányszakmának minősülő tevékenységeket is be lehet vezetni, továbbá az olyan területeken, ahol még nincs szakembere a kórháznak, az egyetemi klinikákról lejövő kollégák végezhetnék el helyben a műtéteket.
– Ami az udvarhelyi kórházban történik, az útmutató és példaadó – fogalmazott Kató Béla püspök. Főleg a kórház közösségépítő tevékenységét emelte ki, azt, hogy miközben máshol szakemberhiány van és elvándorlás, sikerült az utóbbi időben több fiatal szakorvost is Udvarhelyre vonzani. Mint mondta: ami itt van, mutatja, hogy ha valaki akar és küzd, és társakat talál, akkor meg is tudja valósítani célját.
Kató Béla szavait tényekkel is alátámasztotta az osztályvezető főorvos: nincs személyzethiány, öt sebész és két rezidens orvos dolgozik az osztályon. A fiatal kollégák tovább szakosodnak, így akár az érsebészet, mellkassebészet, plasztikai sebészet is hamarosan bekerülhet a szolgáltatások közé. Az ortopédiai részlegen négy szakorvos dolgozik, a fiataloknak és a beruházásoknak köszönhetően bekerült Udvarhely az országos protézis-programba, így akár térd- vagy csípőprotézis beültetését is el tudják már végezni, és olyan új technikákat alkalmaznak, mint például az elülső térdszalag rekonstrukciója – tájékoztatta a jelenlévőket dr. Kurtus István szakorvos. Hamarosan a gyermekortopédiát is felveszik szolgáltatásaik körébe. Kurtus is hangsúlyozta: a lényeg az, hogy ne kényszerüljön a beteg máshová menni kezelésért, gyógyulásért.
Maga a sebészeti osztály 60 ágyas, évente átlagosan 2600 általános sebészeti, urológiai, ortopédiai operációt végeznek el itt. A térség, amit lefednek, túlmutat Udvarhely vonzáskörzetén.
– A betegek 30 százaléka Ud­var­helyszék határain túlról, a megye más részeiből vagy Kovászna megyéből érkezik. A székelyföldi régiós kórház tulajdonképpen már létezik, a betegek gyógyulás miatti vándorlása jóval egyszerűbb lett, mert egyre több területen lehet Brassó, esetleg Marosvásárhely helyett Udvarhelyt választani. Ezen az úton kell továbbhaladni az orvosok továbbképzésével, a műtéti és kezelési skála bővítésével – értett egyet a jövőre nézve az osztályvezető főorvos és a kórház főigazgatója.

Asztalos Ágnes

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.