Minisztériumi szinten lopnák el a temetőt

kibújt a szög a zsákból?

1 028

Dormánfalva városvezetése már a csütörtöki úzvölgyi incidens másnapján megpróbálta eltüntetni a nyomokat és megjavította a megrongált székely­kaput – újabb törvénytelenséget követve el ezáltal –, időközben azonban további súlyos fejlemények történtek: a védelmi minisztérium megpróbálja átvenni a temetőt. Az egész mögött feltehetően Kovászna megye volt prefektusa, a védelmi tárca főtitkára, a magyarellenességéről elhíresült Codrin Munteanu állhat.

Lapunk elsőként közölt cikket múlt pénteken arról, hogy mit hagytak maguk után a csütörtökön randalírozó, a törvénytelenül épült emlékművet felavató románok az úzvölgyi katonatemetőben. Akkor azt láttuk, hogy a bejáratot képező székely­kapu súlyos megrongálása mellett más fizikai károkat nem okoztak, bár kétségtelenül eluralkodott a giccs a honvédtemetőben.

Fotók: Kovács Hont Imre

Már aznap fontos megállapítások láttak napvilágot a román és az erdélyi magyar saj­tóban. Felismerték a tömegben Se­bastian Cucoș korábbi csen­dőr­parancsnokot, mi több, a csendőrség később hivatalosan is elismerte, hogy ő koordinálta a csendőrök munkáját. Cucoș a botrányos tavaly augusztusi „diaszpóra-tüntetésen” öregbítette hírnevét, amikor a csendőrök túlkapásai révén több békés tüntető megsebesült. Focihuligánok beszervezésével sikerült kiprovokálni az erőszakot, és a forgatókönyv kísértetiesen hasonlított Úzvölgyében is.

Szombaton Viorica Dăncilă miniszterelnök vetette fel lehetséges megoldásként, hogy a védelmi minisztérium vegye át a temetőt annak nemzetközi jellege miatt. A szálak így egyre egyértelműbben Codrin Munteanuhoz vezetnek, aki Kovászna megye korábbi prefektusaként kirobbantotta a zászlóharcokat – példája pedig ragadósnak bizonyult –, és jelenleg a védelmi tárca főtitkára. Tegnap Gabriel Leș védelmi miniszter hivatalosan is bejelentette: memorandumot készítenek elő, amelyben kérik a kormánytól a temető gondozásának átvételét.

Mint ígérte: valamennyi féllel tárgyalni fognak ez ügyben. Időközben a világhálón egyre több haditemetőről keringenek fotók, amelyek siralmas állapotban hirdetik, hogy mennyire nem gondozza a temetőket a védelmi minisztérium.

Kovács Hont Imre

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek