péntek, november 27, 2020
custom_html_banner1

Hirdetés

Minikonferencia a városközpont rendezéséről

Többek közt magyarországi testvértelepülések képviselőit hívták meg a pénteken megszervezett minikonferenciára a székelyudvarhelyi városháza Szent István termébe, hogy saját településük városfejlesztési tapasztalatait osszák meg a helyi szakemberekkel. A történelmi városközpont rendezési tervének (PUZ) előkészítéséhez hasznos információkkal szolgáltak.

A helyiek nem zárkóznak el a jó tanácsoktól. Együtt könnyebb Fotó: Nagyálmos Ildikó

Székelyudvarhely központjának részleges autómentesítését és parkosítását tűzte ki célul a városháza. A minikonferencián Orbán Árpád alpolgármester üdvözölte Békéscsaba, Tatabánya és Törökbálint elöljáróit, képviselőit, és felkérte, osszák meg tapasztalataikat az udvarhelyiekkel is, hiszen ők is tanulni, fejlődni szeretnének.
– Ugyan most az egész város leginkább egy munkatelephez hasonlít, hiszen sok utcát felástak a cserélendő gázvezetékek miatt, de reméljük, hogy ez is a fejlesztési folyamat része. Azon dolgozunk, hogy fejlődjön a város, jelenleg 9-10 projektet írtunk alá, ugyanakkor aláírjuk a közel 16 millió eurós két nagy projektet egy héten belül, ami hatalmas előrelépés lesz. Köszönet érte a magyar kormánynak, amely támogatja ezeket a fejlesztéseket, amelyeket nem tudunk Bukarestből vagy Brüsszelből megfinanszíroztatni. Ez a támogatás már a Tamási Áron Gimnázium felújításán is meglátszik, a jövőben a központban több középület is megújul – fogalmazott Orbán Árpád.
Arról is szólt, hogy a városközpont mindenkinek szíve csücske, ezért mielőbb rendezni kellene, városrendezési szempontból szeretnék összekapcsolni a Kossuth utcát, a Városháza teret, a Patkót, a Kőkereszt teret és a Székelytámadt várat.
– Nagy kihívás, hogy van-e annyi jó szakember, hogy ezt a sok projektet, amit előkészítettünk, ki tudják vitelezni, de adjunk ötleteket annak a csapatnak, aki kiírja a liciteket, hogy megtörténjen a rendezés, hogy majd közösen élvezhessük az új városközpontot – mondta az alpolgármester.
Geréb László közgazdász, a REGA Régiókutató Egyesület elnöke bemutatta a polgármesteri hivatal megbízásából elkészített Városfejlesztési koncepció 2017–2020 tanulmányna egy részét, amely részletesen foglalkozik az oktatás, kultúra, egészségügy, sport, szociális támogatás rendszere, civil szervezetekkel való együttműködés, közbiztonság, helyi gazdaságfejlesztés, turizmus, vonalas infrastruktúra és egyéb fejlesztések kérdéseivel. A tervek szerint a Kossuth utca a városháza felé egyirányú lenne, a másik sávot pedig sétálóutcának alakítanák ki. Amint fogalmazott, az ott lakók miatt teljesen nem lehet kiűzni a városközpontból az autósforgalmat, ám mindenképp szeretnék csökkenteni a központon átvonuló autók számát. Geréb szerint csak akkor lehet egy város mindennapjait értelmesen szervezni, hogyha megvannak azok a közép- és hosszú távú elképzelések, amelyek megvalósulását a mindennapi tevékenységek szolgálják, támogatják.
Békéscsaba, Tatabánya és Törökbálint elöljárói filmeken mutatták be, hogy milyen fejlesztéseken ment át az elmúlt évtizedben városuk, hogy időközben milyen problémák adódtak és hogyan tudták megoldani úgy, hogy minden városlakó elégedett legyen.

Nagyálmos Ildikó

Kapcsolódó cikkek:

14,237RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb