Minél nagyobb összegre pályáznának

87

Készül a pályázati iratcsomó, eközben pedig folynak az egyeztetések arra vonatkozóan, hogy milyen típusú cégeket fogadjon be a csíkszeredai Vigadó. A városi és a megyei önkormányzatnak, valamint a Csíki Vállalkozók Egyesületének közelíteniük kell az álláspontjaikat, ugyanis a pályázatot május elejéig be kell nyújtaniuk, és abban meg kell jelölniük, hogy kik számára történik a beruházás. 2 millió euró lehívását céloznák meg.

A helyi és megyei önkormányzatot vállalkozói egyesület és egyetem segíti Fotó: László F. Csaba

Uniós forrásokból újítanák fel és adnának új funkciót Csíkszeredában a Petőfi Sándor és a Kőrösi Csoma Sándor utca sarkán található egykori Vigadó, későbbi Hargita mozi épületének. A polgármesteri hivatal, a megyei tanács, a Csíki Vállalkozók Egyesülete és a Sapientia – EMTE összefogásával fiatal vállalkozókat, újonnan elindult, sikerre törő cégeket támogató inkubátorházat létesítenének. A kezdeményezéssel két legyet ütnének egy csapásra: új lendületet kapna a város gazdasági élete, ugyanakkor visszakapná régi fényét a város egyik legszebb épülete.
A Vigadót évekkel ezelőtt kapta vissza a város az országos mozivállalattól, nem szerepel a műemlékek listáján. A polgármesteri hivatal ajánlotta fel az épületet kifejezetten vállalkozáskeltető létrehozására. A Központi Regionális Fejlesztési Ügynökségen keresztül remélt támogatásnak Hargita Megye Tanácsa a főpályázója.
A Központi Regionális Fejlesztési Ügynökség honlapján szereplő adatok szerint 200 ezertől 7 millió euróig terjedő vissza nem térítendő támogatást nyújt inkubátorházak létrehozására. A pályázati iratcsomót február 5. és május 7. között lehet benyújtani.

Együttműködnek a siker érdekében
Azért, hogy a szóban forgó épület felújítását célzó pályázat mielőbb elkészüljön, munkacsoportot hoztak létre azokkal az intézményekkel, amelyek érdeklődést tanúsítottak és jelezték, hogy részt vennének a projektben – tájékoztatott Borboly Csaba, Hargita Megye tanácsának elnöke, megjegyezve, hogy eddig a Csíki Vállalkozók Egyesülete és a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem jelezte érdeklődését. Hozzátette, szívesen fogadják bárkinek az anyagi vagy szakmai hozzájárulását.
– Zajlik a pályázat előkészítése és igyekszünk minden apró részletet tökéletesen kidolgozni, hogy minél több pontszámot érjünk el a kiértékelésen, hisz nagy a verseny a támogatásokért. Amennyiben sikeres lesz a pályázat, és támogatást nyerünk, a megyei tanács mindenképp alapítója lesz a csíkszeredai inkubátorháznak, és szerepet vállal majd annak működtetésében is – mutatott rá a megyeitanács-elnök.
Az, hogy hány vállalkozást fogad be az intézmény, a későbbiekben körvonalazódik, amikor elkészül a pályázati iratcsomó. Az összeállítása során eldöntik, hogy milyen típusú iparágban tevékenykedő vállalkozásoknak ad otthont az inkubátorház, ugyanis ezt kötelezően fel kell tüntetniük a pályázat szövegében. Felmerült többek között az IT-szektor, a textilipar, valamint különböző más kreatív szakmák bevonása is.
Borboly Csaba hangsúlyozta, hogy a döntést a városvezetéssel közösen hozzák meg. A törvény szerint minimum 16 vállalkozás befogadása után nevezhető inkubátorháznak egy ilyen intézmény.
Márk-Csucsi Róbert, a Csíki Vállalkozók Egyesületének elnöke arról tájékoztatott, hogy szolgáltatói jellegű inkubátorházat hoznának létre a Vigadó épületében, főként információs technológia, tanácsadás, könyvelés és ehhez hasonló tevékenység kapna helyet az épületben. A pályázat lebonyolításában a városi és a megyei önkormányzat mellett a vállalkozói egyesület a harmadik fél.
– Nagy előny, hogy ebben az esetben nem kell területrendezésre költeni. Nem műemlék ugyan, de régi épület a város központi zónájában, emiatt feltehetően nőnek a kivitelezési költségek. Ha sikeres lesz a pályázat, azzal mindenki nyer, jó lesz a helyi gazdaságnak és a városnak is, hiszen a városkép is javul – jegyezte meg a vállalkozói egyesület vezetője.

A székelyudvarhelyi mintát követik
Füleki Zoltán alpolgármester lapunknak elmondta, hogy olyan épületre esett a választásuk, amely megfelel a célnak: a városközpontban található, a közelében parkolóhelyek vannak, és persze általa megújulhat az épület.
– Rég tárgyalunk arról, hogy nagy szükség lenne a városban az inkubátorházra, közben Csíkszeredában is egyre több nagyon jó kezdő vállalkozás (start-up) indult el. Az egykori Vigadó épületében létrejövő inkubátorház azon vállalkozásoknak adna helyet, amelyek már nem start-up fázisban vannak, de még nem is termelnek nagy profitot. A pályázatra azért van szükség, mert az épület rehabilitációját a város nem tudná saját költségvetéséből finanszírozni. A Vigadó épülete megfelel azoknak a feltételeknek, amelyeket a pályázati kiírásban megkövetelnek – részletezte az alpolgármester.
A pályázati feltételek azt is leszögezik, hogy az inkubátorháznak olyan működtetője kell legyen, amelynek már vannak erre vonatkozó tapasztalatai, ezért kérték fel partnernek az udvarhelyi inkubátorházat működtető közhasznú társulást. A tervek szerint Csíkszereda is belépne a társulásba.
Füleki Zoltán elmondta: minél nagyobb összegre pályáznának, ideális esetben legalább 2 millió euróra, de a végleges szám a megvalósíthatósági tanulmányban szerepel majd. A sikeres pályázat esetén a költségek 50 százalékát fedeznék a pályázati forrásokból, és a fennmaradó 50 százalék felét, tehát a költségek negyedét a város, negyedét pedig a megyei tanács állná.

Márk Boglárka

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek