Mindig színvonalas és változatos

Ötven fiatallal a színpadon. Klasszikusoktól a filmzenékig minden szerepel a repertoárban Fotó: László F. Csaba
132

Évente megszervezik, mégis mindig újat, különlegeset hoznak a közönség elé újévi hangversenyükön a Csíkszentsimoni Ifjúsági Fúvószenekar tagjai. A zenekar vezetője szerint ennek az az oka, hogy a klasszikus művek mellett a fiatalok számára érdekes és divatos filmzenéket és könnyűzenei dalokat is feldolgoznak, a tegnapi koncerten például a Trónok Harca televíziós sorozat zenéjét is hallhatta előadásukban a nagyérdemű.

Ötven fiatallal a színpadon. Klasszikusoktól a filmzenékig minden szerepel a repertoárban Fotó: László F. Csaba

Hetente gyakorolnak a tagok, egyéni és zenekari összpróbát tartanak, nem utolsósorban pedig baráti kapcsolatot tartanak fenn egymással, a külföldi fellépéseket pedig különösen kedvelik – Sándor Árpád zenekari vezető szerint nagyjából ezek azok a motivációk, amelyek miatt idén most már tizedik éve sikeresen működik a szentsimoni zenekar.
Az ifjúsági fúvószenekar vezetőjével a tegnap esti újévi hangverseny előtt beszélgettünk, lapunknak elmondta: a koncerten a klasszikus zenei művektől a történelmi indulókon, népdalfeldolgozásokon keresztül a film- és rajzfilmzenékig változatos zenei anyagot szólaltatnak meg.
– Ötven fiatallal dolgozom együtt, a legkisebb két tízéves szoprán szaxofonos diák, a legidősebb a 24 éves húgom, ő tenor szaxofonon játszik. Nagyon fontosnak tartom, hogy a korosztály számára divatos zenéket is feldolgozzunk, eljátsszunk, hiszen a klasszikusok mellett ez ad egy kis színt, izgalmas kihívást a fiatal zenészek számára – mondta.
A fúvószenekar tagjai évente több alkalommal mutatkoznak be külföldön, tavaly és idén is meghívást kaptak Lengyelországba, és Magyarországon is visszatérő előadók.
– Tagjaink számára sokat jelentenek ezek a külföldi fellépések, hiszen a fiatalok szakmai előmenetele mellett lehetőséget teremt arra is, hogy más kultúrákkal, emberekkel, országokkal ismerkedjenek. Értékelik és szeretik is a külföldi utazásainkat – tette hozzá Sándor Árpád.
A Csíkszentsimoni Ifjúsági Fúvószenekar idén ünnepli fennállásának 10. évfordulóját.
Az est társszervezője és házigazdája a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes volt.

Pál Bíborka

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.