Mindent rólunk

18

A mai ember naponta több órát tölt számítógép előtt, és ez nemcsak azokra vonatkoztatható, akik a munkájuk kapcsán ülnek a monitorra meredve. A gyerekek felhasználói szokásairól rengeteg számadat, felmérés és feltételezés létezik: kutatók elemzik és figyelik, hány órát és mivel töltenek a kütyük előtt, és hogy ennek milyen feltételezett következményei lesznek felnőttkorban. Viszont felnőttekre vonatkozó adat annál kevesebb van, mi nem kerülünk be a riasztó statisztikák számadatai közé, és senki sem ad használati útmutatót az online világhoz. Nehéz a tájékozódás már csak azért is, mert az évszázadokon át kialakult viselkedésformák érvényüket vesztik ebben az új dimenzióban, ahol az a szabály, hogy nincsen szabály.
Sokszor estem abba a hibába jómagam is, hogy rákerestem egy-egy szolgáltatásra, vagy netán türelmetlenségemben az orvosi vizsgálat előtt akartam egy gyors diagnózist felállítani google-doktor segítségével. Természetesen nem sikerült, viszont arra lettem figyelmes, hogy a következő napokban a legkülönfélébb gyógyszerek reklámjaival és betegségek riasztó leírásaival találkozom. 5 tünet, ami biztosan a gyomorfekélyre utal, vagy Az influenza lelki okai című cikkek ugrottak a szemem elé, s úgy tűnt, mintha valaki a gondolataim között akarna olvasni, meg akarna rémíteni, hogy aztán azt adjon el nekem, amit csak szeretne. A jelenségen elgondolkodva utánanéztem, milyen szabályozások vonatkoznak az online platformokra, mi az, amit megtehetnek, és mi az, amit nem. Kiderült, hogy közös európai uniós szabályozás készült az e-kereskedelmi piacterek, termékösszehasonlító oldalak, keresőmotorok és közösségi média oldalak működéséről. Legyenek átláthatóbbak, legyen indoklási kötelezettségük a felhasználók felé, akik élhetnek jogorvoslati lehetőségekkel is; ne tudjanak diszkriminatív döntéseket hozni, megkülönböztetni az ügyfeleket, vagy eltérő szolgáltatásokat nyújtani számukra. A rendeletet elfogadták, viszont nem látok érdemi változást az online világban járva-kelve. Adatvédelmi szabályzatok a legtöbb oldalon vannak, viszont a nehézkes szaknyelv értelmezhetetlenné teszi azokat és mivel nagyon hosszúak, kevesen fáradnak az elolvasásával. Amikor az online térben téblábolok, folyamatosan az az érzésem, hogy valaki figyel, és minden információt feljegyez rólam, hogy később akár ellenem fordítsa azt. Nemcsak a konkrét termékfogyasztási szokásaimat igyekeznek feltérképezni, legalább ugyanolyan fontos infó az is, hogy milyen hírek érdekelnek, milyen zenéket hallgatok, mi az, amit nagy ritkán megosztok és kedvelek.
Mert ezek mind információk rólam, rólunk. Arról, hogy ki, hogyan és miért használja őket, sajnos semmilyen ismeret nem áll rendelkezésére az átlagfogyasztónak. Ezért érdemes megfontolni, mennyit osztunk meg magunkból ebben a valóságtól távol álló térben.

Boncina Székely-Szidónia

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek