Mindent hallhatunk magyarul (is)

A pápai delegáció elfogadta a fordításokat

529

Óriási kivetítők, magyar imádságok és énekek, könyörgések magyar, román és német nyelven, olasz prédikáció, ajándék fenyőfák a szentatyának, színekkel jelölt szektorok – néhány a csíksomlyói pápalátogatással kapcsolatos, tegnap bejelentett újdonságok közül. A szervezőbizottság tagjai kiemelték: aki ott lesz, az bármelyik szektorba is kerüljön, nem marad le semmiről.

Megnyugtatnak a szervezők. Senki nem marad le semmiről Fotó: Keresztes Bea

Sajtótájékoztatót tartottak a pápai látogatás szervezőbizottságának tagjai Csíksomlyón. A szentmise liturgikus programjával kapcsolatban elhangzott: a szentatyát a Pápai himnusszal köszöntik a hívek a Nyeregben, utána az Ó, én édes jó Istenem csíksomlyói ősi ének hangzik el. A liturgia latinul kezdődik, azonban minden jelenlévő a saját anyanyelvén válaszolhat, imádkozhat a szentmise során. Egyébként minden követhető lesz a helyszínen kiosztott liturgikus füzetekben is.
– A pápa latinul végzi a rá eső részeket a liturgiából, de mi anyanyelvünkön válaszolunk ezekre. Többek között „Az Úr legyen veletek” (lat.: Dominus vobiscum!) liturgikus akklamáció válasza magyarul hangzik majd el, és a „Gyónom a mindenható Istennek” imádságot is magyarul végezzük – közölte Oláh Zoltán kanonok, a Gyulafehérvári Főegyházmegye pápalátogatással kapcsolatos kommunikációs vezetője, megjegyezve: a Kyrie eleisont és a Dicsőséget is magyarul énekeljük majd.
Az igeliturgia során az első olvasmány románul hangzik el, a zsoltár magyarul csendül fel, és az Alleluját is magyarul énekelik el. Az evangéliumot magyarul hallhatják a hívek, a szentatya homíliája olaszul hangzik el, de magyarra és románra is lefordítják majd.

Rádión és élőben is
– A Mária rádiónak köszönhetően szimultán módon is hallhatják a fordításokat a jelenlévők, akik a 89,7 frekvencián magyarul, a 90,04-es hullámhosszon pedig románul hallgathatják a prédikációt. Ha valaki tehát hoz magával megfelelő telefont, bekapcsolódhat, sőt QR-kódot is közlünk majd android, illetve apple rendszerrel működő telefonoknak – jelentette ki Oláh Zoltán, megjegyezve: mindkét esetben ugyanazt a szimultán fordítást hallgathatják az érdeklődők, akik a világhálónak köszönhetően bárhonnan bekapcsolódhatnak és angolul, spanyolul és németül is követhetik a szentatya homíliáját.
– Félreértés ne essék! Miután Ferenc pápa befejezi a prédikációját, hangosan is lefordítjuk majd magyar és román nyelvre. Ez azonban azt jelenti, hogy legalább 20 perccel hosszabb lesz majd a szentmise Csíksomlyón – hívta fel a figyelmet a Gyulafehérvári Főegyházmegye pápalátogatással kapcsolatos kommunikációs vezetője, aki óriási gesztusként jellemezte azt, hogy a pápai delegáció elfogadta a meghosszabbításokat, és megértően viszonyult a fordítások felé. Oláh Zoltán rámutatott: az egész romániai pápalátogatás alatt csak Csíksomlyón lesz ilyen sokrétű a fordítás, Bukarestben, Jászvásáron és Balázsfalván feliratozással és szinkronfordítással oldják meg a tolmácsolás kérdését.
A prédikáció után az egyetemes könyörgések következnek. Mint kiderült, ezek közül egy németül, a többi négy magyarul, illetve románul hangzik el. A különböző imádságok – mint például a Miatyánk is – magyarul lesz hallható, az áldozáshoz is magyarul énekelhetnek a jelenlévők. A pápai áldást latin nyelven kapják meg a Nyeregben összegyűlt hívek, de a szentmise végén is számos magyar ének csendül majd fel.

60 ezer hely azoknak, akik nem regisztráltak
Ft. Csont Ede plébános, a pápai látogatás koordinációs bizottságának tagjaként ismertette a 110 ezer zarándok szektoronkénti felosztását. Mint elmondta: a Gyulafehérvári Főegyházmegye területéről 45 ezer személy regisztrált, további 7 ezren érkeznek a romániai római katolikus főegyházmegyékből, 5500 fiatal lesz jelen az iskolai és egyetemi lelkészségek részéről, közülük 2000 személy Magyarországról érkezik a pápai szentmisére. Összesen közel 20 ezer anyaországi zarándok vesz részt a közelgő történelmi eseményen.
A szervezők ezeket az arányokat igyekeztek szétosztani a térképen, amelyet fehér, sárga és piros zónákkal különítettek el.
– A fehér zóna az oltárt és az oltár előtti részt foglalja magában, a sárga zóna a Nyereg központi részét jelenti, a piros részleg pedig a Nyereg város felé vezető szakaszát fedi le. A sárga zónában lesznek az erdélyi hívek csoportjai és a csángó-magyarok is, a fehérben a papok és a különböző meghívottak, a piros szektorban pedig a magyarországi és háromszéki csoportok, de temesvári, nagyváradi és szatmári egyházmegyék is – közölte Ft. Csont Ede, kitérve arra is, hogy külön piros szektorokat alakítottak ki azok számára, akik nem regisztráltak.
A távolabbra eső részekre óriási kivetítőket szerelnek. A hívek több mint 16 hektárnyi területen tartózkodhatnak, a központi részeken a csoportosan regisztráltak kapnak helyet, az egyéni jelentkezők kicsit távolabb esnek a Hármashalom-oltártól, de a 16 x 9 méteres kivetítőknek és a hangosításnak köszönhetően ők sem maradnak le a pápai szentmise egyetlen pillanatáról sem.

Jegyek jövő héten
Az eddigi mérleg: 76 ezer csoportos és 35 ezer egyéni regisztráció, 300 illemhely, infópontok, elsősegély-egységek, három 7 x 4 méteres és két 16 x 9 méteres kivetítő. A zarándokok számára járható lesz az eddigi fő útvonal a borvíztől, de Szentlélek irányából is érkezhetnek a Nyereg felé. A Hármashalom-oltár mögötti részt azonban lezárják majd.
A „belépőjegyekkel” kapcsolatban Bodó Márta sajtóbizottsági tag elmondta: az egyéni és a csoportos jegyeket május 15–20. között küldik el a megadott e-mail-címekre, és ajánlott a SPAM mappák többszöri ellenőrzése is, hiszen a levelezőrendszer kiszűrheti ezeket. Az elektronikus jegyeket minden esetben ki kell nyomtatni!
A Gyulafehérvári Főegyházmegye területéről csoportosan regisztrált személyek jegyeit a főesperesi központokba szállítják.

Zöld ajándék
Bodó Márta emellett arról is beszámolt, hogy a Csíki Közbirtokosságok Szövetsége 122 hektár területet erdősített Ferenc pápa csíksomlyói látogatása alkalmából. Ez a gesztus szimbolikus ajándék a „természet iránti felelősségre és felelős gazdálkodásra intő szentatyának”. Oláh Zoltán felhívást intézett a plébániahivatalok felé.
– Arra szeretnénk bátorítani és buzdítani a plébános atyákat, hogy az elkövetkező három hétben minden katolikus közösség ültessen egy fenyőfát egyházi területen, a templom, a plébánia udvarán vagy más alkalmas helyen. Emlékeztessen mindnyájunkat a fenyőfa Ferenc pápa látogatására és tanítására – fogalmazott, arra kérve a plébánosokat, hogy dokumentálják a faültetést, és küldjenek fényképeket az ajandekfa@pontifex.ro címre, hiszen ezeket eljuttatják majd a szentatyához.
Péter György, a Gyulafehérvári Caritas ágazati igazgatója felszólalásában az önkéntesség fontosságát hangoztatta, megjegyezve: 600 önkéntes vesz részt a pápai szentmise lebonyolításában, akiknek a következő hetekben felkészítőket tartanak majd. A sajtótájékoztató végén bemutatták a csíksomlyói pápalátogatásra írt magyar és olasz nyelvű himnuszt is, amelynek szerzője Kelemen Gábor, a Nagy István Művészeti Középiskola tanára.

Keresztes Bea

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek