Mindent az elsősegélyről

64

Több felnőttképzési lehetőséget kínál Székelyudvarhelyen a Gyulafehérvári Caritas. Gyermekgondozói, kórházi ápolói, trénerképző tanfolyamokra lehet jelentkezni, illetve elsősegély-nyújtási képzést indítanak. Utóbbi iránt nagy az érdeklődés, egy csoport már megalakult, és alakulóban van a második is.

Az elsősegély-nyújtási képzést a Hargita Megyei Men­­tőszolgálat udvarhelyi mun­katársaival szervezi a Gyulafe­hér­­vá­ri Caritas.
„Tapasztalható a mindennapokban, hogy teljesen váratlanul szükség lehet arra az ismeretre, ami eligazít abban, hogy hogyan tudunk segítségére lenni másoknak, amikor baj van, addig, amíg érkezik a szaksegítség: a mentő. Ugyanakkor visszafordítva ezt saját magunkra, biztonságot ad nekünk is az, ha tudjuk, van esélyünk, ha baj van, segítséget kapni embertársainktól, mert tudják mit, hogyan kell tenni ahhoz, hogy szükség esetén megmentsék akár az életünket” – olvasható a Caritas felhívásában.
A 10 órás elsősegélyképzés 100 lejbe kerül, és olyan vészhelyzetekre ad konkrét eligazítást, mint például erős külső vérzés, magas láz, csecsemőkori, gyerekkori félrenyelések, égés, fagyás, törések, ficamok, rándulások, eszméletlen állapot kezelése, egészen az újraélesztést igénylő helyzetekig. A részvétel nem igényel előképzettséget, és a tanfolyam során a gyakorlati tapasztalatokra helyezik a hangsúlyt. Egy csoport már megalakult, március elején indul számukra a tanfolyam, amelyet két tömbben, 5-5 órás alkalmak formájában tartanak. Alakulóban van a második csoport is, tudtuk meg a karitatív szervezetnél.
Hétfő délelőttig még a gyermekgondozói képzésre is lehet jelentkezni. Ez már hosszabb, 120 óra elméleti és 240 óra gyakorlati oktatást foglal magában. Olyan témákat érint, mint a gyermek gondozása, kinaesthetics (mozgásérzékelés), életfunkciók követése, gyógyszeradagolás, gyermekbetegségek, gyógypedagógiai ismeretek, fejlődéslélektan, játékpedagógiai ismeretek, kommunikáció és konfliktuskezelés, tűz- és munkavédelmi ismeretek, elsősegélynyújtás. Az elméleti képzést többnyire a Caritas munkatársai tartják. A tanfolya-
mért 700 lejt kell fizetni, részletfizetési lehetőséget biztosítanak.
A fentieken kívül várják az érdeklődőket a kórházi ápoló, illetve idősgondozó képzésre is, itt vannak még üres helyek. Trénertanfolyamot is indítanak, ebben az esetben előfeltétel az egyetemi végzettség.
Általában 15 fős csoportokban zajlik az oktatás, Székelyudvarhelyen a Rózsa utca 16C szám alatti Kolping épületben. Érdeklődni és jelentkezni hétköznaponként 8–16 óra között a 0732–830150-es telefonszámon, vagy a judit.csato@caritas-ab.ro e-mail-címen lehet, de további információkkal szolgál a Gyulafehérvári Caritas honlapja is.

Asztalos Ágnes

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek