Mindenkinek van egy…

454

… véleménye. Mert joga van hozzá. Hangoztatni is, jó hangosan, ordító helyesírási hibákkal kiírni a nagy virtuális üzenőfalra (mert az elvek, a tettek a fontosak, nem az a hülye ly vagy kettős mássalhangzó, netán a hosszú magánhangzó). Mert joga van eh­hez is. Ahogy ahhoz is, hogy harcoljon a véleménye mellett, nehogy a másiké erősebb legyen, és nehogy már ő kerüljön ki győztesen. Ütköztetni kell! Lenyomni kell! Erőből, persze, mert az érvek, hát, azok nem mindig jönnek olyan könnyedén.
… skatulyája. Nem egy, igazából sok skatulyája. Mert joga van hozzá, hogy másokat belehelyezzen ilyen-olyan kalodákba, felcímkézzen boldog-boldogtalant, magát is – természetesen, mert ezt így kell. Így már messziről lehet tudni, hogy ki a nemzethy érzelmű, ki a jobbos, balos, a libsi, a zöld, a migráns és migránssimogató, a hazaáruló és csőcselék… Mert ez így jó. Mert így rend lesz a világban. És tudni lehet, hogy ki mihez tartsa magát.
… elmélete. A világról. De lehet több is. Arról, hogy repülőről mérgeznek minket, oltóanyaggal terjesztik az autizmust, ördögtől való az a bizonyos gender, ránk akarják erőszakolni a homoszexualitást, hogy pusztuljunk ki, hogy legyen hely az iszlámnak, amely falja fel, nyeli el ezt a drága Európát. Hogy Soros további machinációiról ne is beszéljünk.
… önérzete. De akkora, hogy észre sem veszi, hogy elfelejtett a hétköznapokban kiállni az anyanyelve, a kereszténysége, a kultúrája, a gyereke, a kollégája mellett. Mert nagy a rohanás, meg egyébként is, az élet harc, s olyan világot élünk, amikor az ember távolabbra tekint, nincs ideje a mindennapi pitiáner dolgokkal, a saját problémáival vagy a másikkal törődni.
… álma. Legalábbis az örökzöld dal szerint. Az enyém egy olyan csodahelyről szól, ahol az egyén szabadsága addig terjed, amíg nem zavarja a másikét, ahol nem félnek az ott élők a sokszínűségtől, s jól el is igazodnak, el is férnek egymás mellett, mert a lényeg, az ember és nem a skatulya számít. Ahol gondolkodnak, kételkednek és kutakodnak, rájönnek maguktól, máskor pedig ki tudják mondani: nem tudom, nem értek hozzá, bocs, tévedtem, úgy tűnik, igazad van. S ha kell, vitázni is tudnak. Kulturáltan, persze.

Asztalos Ágnes

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek