szerda, november 25, 2020
custom_html_banner1

Hirdetés

Mindenki új igazgató lesz

A versenyvizsgával be nem töltött igazgatói helyekre, a korábbi rendelkezésekkel szemben, kinevezhetők azok a személyek is, akiknek nem sikerült az igazgatói versenyvizsgájuk vagy valamilyen okból nem vettek, illetve nem vehettek részt a versenyvizsgán – feltéve, ha a tantestület ragaszkodott személyükhöz. Az új oktatási miniszter, Pavel Năstase erre vonatkozó intézkedése Hargita megye számos iskolájában feloldotta a patthelyzetet.

Az igazgatói versenyvizsgára vonatkozó hirdetések a tanfelügyelőségen. Változó szabályok Fotó: László Róbert / archív

Országos szinten 666, Har­gita megyében 39 igazgatói, illetve aligazgatói állás betöltése volt még függőben január 6-án. Megyénkben ezt a 17 igazgatói és 22 aligazgatói helyet vagy sikertelenül pályázták meg a jelentkezők (sok esetben az előző intézményvezetők), vagy valamilyen okból nem jelentkezhettek a versenyvizsgára – például nem feleltek meg minden feltételnek. Őket a korábbi módszertani előírások szerint ideiglenesen sem lehetett volna kinevezni a vezető tisztségbe. Az új tanügyminiszter pénteken viszont aláírt egy dokumentumot, amely a korábbi módszertantól eltérően úgy rendelkezett, hogy azok is betölthetik a vezetői tisztségeket a következő versenyvizsga megszervezéséig, akik sikertelenül vagy egyáltalán nem vizsgáztak.
– Az ő kinevezésük a tantestület javaslatára, a tanfelügyelőség vezetőtanácsának jóváhagyásával történik – hangsúlyozta Görbe Péter főtanfelügyelő a tanügyminiszter által tegnap tartott video­konferenciát követően. – A miniszter hangsúlyozta többször is, hogy a rendelkezés visszafelé nem hat, nem érvényes, vagyis nem módosítja a január 6-áig történt kinevezéseket. Úgy tudom, még ma (hétfőn – szerk. megj.) kiad erre vonatkozóan egy minisztériumi rendeletet, amely megjelenik a Hivatalos Közlönyben.
A videokonferencián az is elhangzott, hogy ha tanév közben megüresednek igazgatói állások, a mostani rendelkezés azokra is érvényes lesz – természetesen a jelöltnek teljesítenie kell az igazgatói tisztség elfoglalására vonatkozó általános előírásokat. Azokban az esetekben, amelyekben a tantestület kitartott a volt iskolaigazgató mellett akkor is, ha nem sikerült a versenyvizsgája vagy valamiért nem állt vizsgára, a tanfelügyelőség vezetőtanácsa a tantestület jelöltjét nevezte ki a tisztségbe. Például a gyergyószentmiklósi Salamon Ernő Gimnázium esetében az igazgató és az aligazgató is visszakerülhetett korábbi beosztásába.
– Minden iskolaigazgató megkapja a kinevezéseket, és tovább ők intézkednek – hangsúlyozta Görbe Péter. – Most úgymond mindenki új igazgató január 9-től kezdve, csak a sikeresen versenyvizsgázókat négy évre, a többieket ideiglenesen nevezzük ki. A miniszter szerint nyáron, legkésőbb augusztusban lesz igazgatói vizsga, így szeptember 1-jétől minden igazgatói székbe vizsgázott igazgató kerülhet.

Daczó Katalin

Kapcsolódó cikkek:

14,234RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb