csütörtök, november 26, 2020
custom_html_banner1

Hirdetés

Mindenki tisztelni fog!

Feszült figyelemmel követte a világsajtó az Egyesült Államok napokon belül hivatalba lépő új elnöke, Donald Trump hosszú idő óta – megválasztott elnökként először – tartott tegnapi, New York-i sajtótájékoztatóját. Trump szándékosan időzített a Barack Obama által mondott beszéd utáni napra, hogy válaszolni tudjon a leköszönő elnök esetleges kényes kérdéseire – ehhez képest nagyobb hord­erejű, kompromittáló helyzetből kellett kivágja magát.

President-elect Donald Trump speaks during a news conference in the lobby of Trump Tower in New York, Wednesday, Jan. 11, 2017. (AP Photo/Evan Vucci)

Trump sajtótájékoztatója előtt több hírforrás, először a Buzzfed portál, majd a CNN is közölt egy – senki által meg nem erősített – 35 oldalas dokumentumot, amely állítólag egy volt brit hírszerző tavalyi jelentése arról, hogy Oroszország, kiemelten Vladimir Putyin évek óta kompromittáló adatokkal rendelkezik Trumpról és annak gazdasági birodalmáról, amelyek révén „markában tarthatja” az elnököt. A dokumentum arról számol be, hogy a választásokkor a demokratákat gyengítő információszivárogtatás hátterében oroszok állnak, cserébe Trump eltekintett attól, hogy Ukrajna ügyét bolygassa, szó esik az üzletember állítólagos moszkvai szexuális kicsapongásairól, arról, hogyan próbált részt szerezni Trump a szentpétervári ingatlanpiacból, virtuális támadásokért cserébe folyósított csúszópénzekről és más ügyekről. Az elnök szóvivője határozottan visszautasította ezeket a vádakat, maga Trump erős hangú internetes bejegyzésekben reagált és a dokumentumot közlő sajtóforrások elleni fellépést ígért, orosz hivatalos források is úgy nyilatkoztak, nincs birtokukban semmilyen kompromittáló információ.

Orosz támadás
Sajtótájékoztatóján Trump azt mondta, maga is úgy véli, Oroszország állt az amerikai elnökválasztási kampány idején végrehajtott számítógépes támadások mögött. Leszögezte: a Demokrata Párt vezetőtestületét, az Országos Bizottságot valóban számítógépes támadások érhették, de ennek oka a gyenge számítógépes védelem volt. A Republikánus Párt számítógépes rendszerébe viszont nem tudtak behatolni a hackerek – állapította meg.

Putyin-szimpátia
Ugyanakkor úgy fogalmazott: „Ha Putyin elnök kedveli Trumpot, akkor ez előny és nem teher.” Jelezte, még nem tudja, milyen lesz a viszony kettejük között, reméli, megtalálják a közös hangot. Kijelentette, nincs és nem is lehet üzleti ügye Oroszországgal, és nem is szeretné, ha lenne, mert ez érdekellentétekhez vezethetne. Hozzátette, hogy a hétvégén kétmilliárd dolláros ingatlanfejlesztési üzletet ajánlottak neki Dubajban, de azt is elhárította, mert elnökként minden érdekellentéttől mentesen akar tevékenykedni. Azt is bejelentette, hogy vállalatbirodalmát két fiának adja át, és nem teremt rá lehetőséget, hogy bárki azt gondolja: az elnökséget a saját maga hasznára kívánja kamatoztatni.

Felemelt ujj a vállalatoknak
Az elnök kilátásba helyezte, hogy azokra az amerikai vállalatokra, amelyek külföldön terveznek beruházni, rendkívül magas adót vetnek ki. Az amerikai vállalatok az egyes szövetségi államokon belül bárhol szabadon beruházhatnak, de külfödön csakis magas, Trump által „határadónak” nevezett adó megfizetése után tehetik meg ezt. Kitért arra is, hogy beiktatása után azonnal megkezdi az egyeztetést az amerikai–mexikói határon építendő falról: nem akar egy–másfél évig várakozni ezzel, a lehető leghamarabb megkezdik az építkezést. Kitartott amellett, hogy a fal árát a mexikóiak fizetik majd, akár adó, akár közvetlen finanszírozás formájában. Ugyanakkor fontosnak tartotta leszögezni azt is, hogy tiszteli a mexikói népet.

Okos és sikeres emberek
Minisztereiről azt mondta, ez az egyik legnagyszerűbb kabinet, ami valaha összeállt. Képes lesz arra, hogy ismét a helyes mederbe terelje Amerika üzleti érdekeltségeit, mert szerinte jelenleg rossz üzleteket köt az USA, több száz milliárd dolláros veszteségek keletkeznek a szabadkereskedelmi egyezmények miatt. „Okos, sikeres emberek kellenek” – hangoztatta. „Én leszek a világ legjobb munkahelyteremtője” – jelentette ki magáról, a munkahelyek védelméről szóló kampányígéretre utalva. Megjegyezte még, hogy Oroszország és más országok, mint Kína, Japán, Mexikó, általában minden ország jobban fogja tisztelni az USA-t, mint korábban.

Kapcsolódó cikkek:

14,234RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb