Mindenki színpadon volt, mindenki nyert

70

Jó hangulatban, tánccal, dallal, gyermekjátékokkal ünnepelt az a közel négyszáz kisiskolás, akik pénteken azért sereglettek össze Gyergyóalfaluban a Domokos Pál Péter Hagyományőrző Egyesület és a Sövér Elek Szakközépiskola hívására, hogy részt vegyenek a Felszállott a páva seregszemlén. Az esemény alkalmával elismerték azon egyesületi tagok munkáját, akik az évek során kivették részüket a szervezésből, illetve mindazon tanítónők tevékenységét, akik fontosnak tartották tanítványaikat elhozni erre az eseményre.

Seregszemle. Mindenki nyert Fotó: Jánossy Alíz
Seregszemle. Mindenki nyert Fotó: Jánossy Alíz

Székely ruhás kislányok és kisfiúk felvonulásával vette kezdetét a 15. alkalommal szervezett Felszállott a páva hagyományőrző kisiskolások seregszemléje Gyergyóalfaluban. Utána nagy közös csoportképet készítettek a Petőfi Sándor Művelődési Ház lépcsőin, majd elkezdődött a „hejehuja dínomdánom”, természetesen a színpadon, amikor a népi kultúra iránt érdeklődő apróságok bemutatták egymásnak, milyen dalokat ismernek és milyen néptáncfigurákat tudnak járni.
– Az a legszebb az egészben, hogy itt sikerélményben részesül az a kisdiák is, aki gyengébben teljesít az iskolában – jegyezte meg az egyik kísérő tanítónő, elmondva azt is, hogy tanítványai nagy izgalommal készülnek minden évben erre az eseményre.
A megnyitón Hunyadi Irén egyesületi elnök röviden vázolta a kezdeteket, elmondva, hogy a hagyományőrző egyesület mindig kiemelt tevékenységeként tartotta számon ezt a rendezvényt.
– Létrehozását az indokolta, hogy egyre több kisgyermek – óvodás és iskolás – jött egyesületünkbe éneket, népdalt, énekes népi gyermekjátékot, néptáncot és citerázást tanulni. A sok szorgalommal és odaadással végzett munka után szükségessé vált a bemutatkozás, a munkánk gyümölcsének learatása, a sikerélmény biztosítása gyerekeknek, szülőknek, oktatóknak egyaránt. 2002-ben beneveztünk a második falunapi programba, és meghívtuk a környező települések kisiskolásait is. Megszületett az első Felszállott a páva találkozó – emlékezett az egyesületi elnök.
Elmondta, a továbbiak alakulására kedvezően hatott, hogy az iskolákban választható tantárgy lehetett a néptánc, népdal és népi gyermekjátékok, amelynek oktatására az egyesület programot dolgozott ki és a tanfelügyelőséggel jóváhagyatta. Ennek köszönhetően rövid időn belül a Sövér Elek Szakközépiskola is társszervezője lett a rendezvénynek, küldetésének tekintve a hagyományőrzést. Majd következett az az időszak, amikor az egész faluközösség igényt formált a rendezvényre, így vált a falunapi rendezvénysorozat szerves részévé a Felszállott a páva seregszemle, amelyen alkalmanként megjelentek a testvértelepülések hagyományőrző gyerekcsoportjai is. Idén viszont már a megyei önkormányzat is jogot formált erre az eseményre, belefoglalva a 12. Hargitai Megyenapok programjába.
– Célunk nem a versengés, a legek felfedezése, kitüntetése, hanem hogy minél több gyermek ismerje meg népi kultúránkat, magára öltse, megszeresse és büszkén viselje népviseletünket, hogy ne egy, hanem mindenki győztes legyen – összegzett Hunyadi Irén.
Beszédében méltatta azon kollégáit is, akik az idők folyamán mindig mellette álltak, segítették és támogatták munkájában. Így elismerte Iszlai Katalin, Szakács Bernadett, Vargyas Hajnalka és Fülöp Ibolya munkáját, ők azok a pedagógusok, akik mindig támogatták a szervezésben.

Jánossy Alíz

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek