Mindenki érdeke a béke

Áder János Úzvölgyéről

130

A pünkösdi búcsús szentmise végén Áder János, Magyarország köztársasági elnöke nyilatkozott a sajtónak. Elmondta: ami az Úzvölgyében történt, kegyeletsértő, törvénysértő és nemzetközi megállaposát sértő volt. Emlékeztetett: a közös megoldás keresése a legfőbb prioritás jelen pillanatban, hiszen a békesség fenntartása mindenki érdeke.

Áder János Csíksomlyón Fotó: László F. Csaba

A hagyományos csíksomlyói pünkösdi búcsún idén is részt vett Áder János, Magyarország köztársasági elnöke, aki feleségével érkezett a Hár­masha­lom-oltárhoz. A politikus a szentmise végén nyilatkozott a sajtónak, és nemcsak a búcsús hangulatról, de a széles körben felháborodást keltő úzvölgyi történésekről is véleményt mondott.
Véleménye szerint legalább kétszer annyi zarándok érkezett a Nyeregbe, mint az egy héttel korábbi pápai látogatásra, és ez valószínűleg a biztonsági intézkedések miatt alakult így.
– Mindazok, akik idezarándokolnak, megtapasztalhatják az együvé tartozás erejét. A közös énekek és himnuszok nemcsak a hölgyeknek csalnak könnyeket a szemébe – jegyezte meg Áder János.
Újságírói kérdésre kifejtette: az Úzvölgyében történteket kegyeletsértő, törvénysértő és nemzetközi megállapodást sértő vandalizmusnak tekinti.
– Kegyeletsérő volt azért, mert az 52 román katona emlékére állított kereszt egy része magyar katonák hamvai fölé került. Megbolygatták a sírokat, és engedély nélkül helyezték el a kereszteket. Törvénysértő volt, mivel a keresztállításra semmilyen engedélyt nem adtak ki a román hatóságok. És végezetül nemzetközi szerződésszegés is történt, hiszen 2008-ban a hadisírok gondozására vonatkozó megállapodást kötöttünk Romániával. Ennek a kétoldalú megállapodásnak több pontját is megsértették – taglalta a köztársasági elnök, aki szerint nemcsak erkölcstelen volt mindaz, ami történt, hanem civilizálatlan, nem európai országhoz méltó.
Végezetül leszögezte: a közös megoldás keresésére törekednek, hiszen az Erdélyben élő magyaroknak, és az anyaországnak is érdeke, hogy békességben éljenek az emberek.
– Ha valóban nyugszanak román katonánk az úzvölgyi temetőben – ezt sokan vitatják –, akkor azt a történészek, levéltárosok meg tudják állapítani. Van ott üres parcella, és az lehetőséget nyújt arra, hogy a dokumentáltan ott örök nyugalomra helyezett román katonáknak a végtisztességet megadják, nekik emlékművet emeljenek. Ez ellen sem a magyaroknak, sem senki másnak nem lesz kifogása. Tehát létezik a megoldás, csak be kell tartani a törvényeket, a kétoldalú megállapodásokat, és a legalapvetőbb erkölcsi parancsokat – zárta gondolatait Áder János.

Keresztes Bea

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek