Minden volt, mi szem-szájnak ingere

Esőálló városnapok

1,004

Nem tudta szétverni az eső a Csíkszeredai Városnapokat. Szinte valamennyi rendezvény szép számú érdeklődőt vonzott. A kézművesvásár standjait is szemmel láthatóan sokan keresték fel, az esti koncertek közül is kiválogathatta mindenki a kedvére valót, hiszen fellépett a Bocskor Bíborka nevével fémjelzett Magashegyi Underground és a magyar blues-rock nagy öregjének számító Takács Tamás zenekara is. Vasárnap délelőtt még közös meccsnézés is belefért a programba. Igazán kár, hogy az FK Csíkszereda elvesztette első másodosztályú mérkőzését.

Kolbász, flekken amerre a szem ellát a Sapientia – EMTE parkolójában megtartott Székely Ízek Gasztronómiai Fesztiválon. Az illatokat sajnos nem lehet fényképen megörökíteni, de tanúsíthatjuk, hogy azok igazán ínycsiklandóak voltak. Az oda látogatók közül biztosan senki sem pont ott fogott neki diétázni.

A csíkszeredai képzőművészeti oktatás fél évszázadát is megünnepelték. A Nagy István Művészeti Középiskola növendékei is kivették a részüket.

Nemcsak a különleges ízek kaptak szerepet a Pityókafesztiválon, a központi parkban felállított színpadon végig szólt a zene. A muzsikusok is szemmel láthatóan jól érezték magukat. Jó ebédhez szólt a nóta.

Finomabbnál finomabb ételeket főztek a versenyre benevezett csapatok. Jutott a válogatott étkekből mindenkinek. Senki sem maradhatott ki a jóból. Magától értetődő volt az esélyegyenlőség.

Ahol versenyt szerveznek, ott győztes is kerül. A CarÍzvilág fantázia nevű csapat tagja büszkén emelték a magasba a serleget. Teljes joggal széles a mosolyuk, elvégre megdolgoztak a sikerért. Ahogy különben a többi csapatnak sincs miért szégyenkeznie. Derekasan helytálltak valamennyien.

A Vár téren megrendezett veteránjármű-kiállítás is szép számú érdeklődőt vonzott. Azt a kék Mustangot érdemes is volt megnézni. Nem kerülhette el a retró autókért rajongó közönség figyelmét.

Minőségi blues szólt péntek este Csíkszereda főterén. Takács Tamás autentikus előadásmódjában nem csalódtak a műfaj kedvelői. Koncert után minden sztárallűr nélkül állt szóba az érthetően kíváncsi rajongókkal. Mi is kezet rázhattunk vele. Kérdésünkre, hogy miért nem játszották el az egyik lemezükön szereplő Come together című Beatles-nótát, tréfálkozva közölte: már nem szorulnak rá.

Az igazán vájt fülűeknek szólt a Mikó-várban megrendezett 13. Dob-ban Ritmusfesztivál. A progresszív rockzene új „fenegyerekeként” emlegetett norvég Baard Kolstad először kissé türelmetlenné tette közönségét, mert időt igényelt a dobfelszerelése finomhangolása. Végül koncertjével bőven kárpótolta közönségét, simán elhittük neki, hogy ő a dobok ura.

Fotók: László F. Csaba

A promenádon megrendezett kézművesvásárban is sokan megfordultak. Igaz, olykor az időjárás megtréfálta a portékájukat kínáló árusokat. Bizony elázott olykor egy-egy asztal. De láttunk olyant is, hogy bukaresti turisták épp az eső elől menekülve vásároltak be alaposan a minőségi székely pálinkából.

Kiss Előd-Gergely 

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek