hétfő, november 30, 2020
custom_html_banner1

Hirdetés

Minden udvarhelyi nyíltan szavazhat – de kire?

Górcső alá vette és érvény­telenítette a városi RMDSZ-nek a zárt körű önkormányzati előválasztásra vonatkozó javaslatát az RMDSZ udvarhelyszéki területi elnöksége. A városi szervezet elnöksége jelezte: kivizsgálást kér. Egy jelölt van. A többi ma kiderül.

Az RMDSZ Székelyudvarhely városi szervezetének irodája. Fellebbeznek
Az RMDSZ Székelyudvarhely városi szervezetének irodája. Fellebbeznek

Az RMDSZ udvarhelyszéki elnöksége csütörtökön ülésezett. Az ülésen nem vett részt Bunta Levente polgármester, a székelyudvarhelyi városi szervezet elnöke és Bokor Botond fenyédi polgármester. Jelen volt dr. Verestóy Attila, Bíró Barna-Botond, Antal István, Asztalos Ferenc, Arros Orsolya, Bálint Elemér, Birtalan József, Fancsali János, Gyerkó Levente, Incze Csongor, Katona Mihály, Pálffy Domokos, Rafai Emil.
A küldöttek egyetlen napirendi pontot, a szövetség Szé­kely­udvarhely városi szervezetének február 9-én, a Városi Küldöttgyűlés által elfogadott, az önkormányzati választások előkészítéséről szóló, a zárt körű szavazásra vonatkozó 2016/25-ös számú határozatát tárgyalták.
Az udvarhelyszéki szervezet elnöksége egyhangúan érvénytelenítette a városi szervezetnek azt a döntését, hogy az előválasztáson belső körben csak a városi RMDSZ-tagok szavazhassanak, és megerősítette korábbi határozatát: március 13-án előzetes regisztrációhoz kötött, nyílt, állóurnás előválasztás lesz, azon dől el, hogy ki indulhat a polgármesteri székért Székelyudvarhelyen.
Döntésüket azzal indokolták, hogy a városi szervezet döntése több pontban is ellentmond mind a Szövetségi Képviselők Tanácsa, az Udvarhelyszéki Területi Elnökség és Választmány, mind pedig a városi szervezet korábbi határozatainak, illetve a szövetség működési szabályzatában foglaltaknak.

Aki indult, aki nem
A szabályzat szerint azok, akik a tulipán jegyében jelöltetik magukat, támogatói aláírásokat kellett összegyűjtsenek – Udvarhelyen ezt 900-at jelentett – és jelentkezési iratcsomójukat február 12-én, pénteken kellett leadják a városi RMDSZ irodájában.
Mint korábban már hírt adtunk róla, Székelyudvarhelyen a 900 támogatói aláírást négyen „gyűjtögették”: Bunta Levente jelenlegi polgármester, ellenlábasa, Arros Orsolya, Benedek Árpád Csaba alpolgármester és Jakab Áron Csaba önkormányzati képviselő, frakcióvezető.
Bár utóbbi kettő közel egy hét alatt megszerezte a szükséges aláírást, Jakab Áron Csaba sajtótájékoztatón, Benedek pedig a Facebook-on jelentette be: tekintettel a kialakult helyzetre, úgy döntöttek, nem indulnak a polgármester-előválasztáson.
Arros Orsolya az előírtnál jóval több támogatói kézjegyet gyűjtött össze, múlt hét elején bemutatta és közzétette Lendületbe hozzuk a várost! című választási programját, pénteken délben pedig leadta iratcsomóját a városi RMDSZ irodájában.

Macska a mikróban és a szírek
Bunta Levente jelenlegi polgármester nem közölte hivatalosan szándékát, de a Facebook-on tette közzé véleményét az előválasztásos csörtéről. „A mikrohullámú sűtőbe (sic!) nem teszünk kisállatot, avagy a szírek ne szóljanak bele dolgainkba” – fogalmazott, hozzátéve, hogy a városlakóknak tudniuk kell, milyen játszma zajlik a háttérben. Megismételte, az általa legkorrektebbnek tartott előválasztási módozatot javasolta, de ezt „Verestóyék szándékosan félreértelmezték”, holott a kommunikáció egyértelmű volt, álláspontja két mondatban összefoglalható „RMDSZ-jelöltről RMDSZ-esek döntsenek, és ne valaki más! A város polgármesteréről a városlakók döntsenek, és ne valaki más!”
A polgármester szerint a széki RMDSZ „mesterkedéseit” az udvarhelyi kisvállalkozók is megértették, és meglátásukat úgy foglalták össze: „a Széki RMDSZ azt szeretné, hogy a szír menekültek szavazati jogot kapjanak, és eldönthessék, hogy Magyarországnak ki legyen a miniszterelnöke.”
„Székelyudvarhely a székely­udvar­helyieké, és az is marad. Nem dúsgazdag, Bukarestben élő személyek játszótere, de nem is Kolozsvárról madzagokat huzigáló személyek személyes ambícióinak játékszere. Székelyudvarhely nem kér a megvezetésből, nem kér a bábként odatett polgármesterekből, nem kér az RMDSZ-ből sem, ha az nem a közösségünket szolgálja” – zárta Facebook-bejegyzését Bunta Levente, említést nem téve arról, hogy újrázik-e a szövetség színeiben.

Fellebbeznek, bojkottálnak?
A homályt eloszlatta a városi elnökség vasárnap délutáni közleménye, amelyből kiderül: bojkottálták az előválasztást.
„Az elnökség azon tagjai, akik indulni szerettek volna a polgármesteri előválasztások alkalmával, nem támogatják az utolsó percig tapasztalt megosztást, a helyi RMDSZ döntéseinek figyelmen kívül hagyását, a tagok megbecsülésének hiányát, ezért nem teszik le a szükséges dokumentumokat” – áll a RMDSZ Székelyudvarhely Városi Szervezete Elnökségének tegnapi közleményében.
Kiderül: az elnökség pénteken ülésezett, ahol megtárgyalta a kialakult helyzetet, és arra a következtetésre jutott, hogy a városi szervezet az országos és a széki szervezet keretében működik, de önálló szervezeti egység, s ezt a szuverenitást, illetve több alapszabályt is figyelmen kívül hagyott a széki határozat, ezért kivizsgálást kérnek, és a Szövetségi Szabályzatfelügyelő Bizottsághoz fordulunk igazunkért”.
Megismétlik az előválasztással kapcsolatos álláspontjukat is: egy demokratikus, az RMDSZ alapszabályzatának megfelelő, minden szintre kiterjedő, regisztrált RMDSZ-tagok részvételével zajló urnás előválasztást szeretnének mind a polgármesterjelölt, mind pedig a tanácsos-jelöltek esetében.

Hétfőn minden kiderül
Az alapszabályzat szerint a területi elnökség határozata megfellebbezhető, első körben a Területi Szabályzat-felügyelő Bizottsághoz lehet benyújtani óvást. Amennyiben egyik vagy másik fél ennek döntését kifogásolja, másodfokon a végső és megvétózhatatlan határozatot a Szövetségi Szabályzat-felügyelő Bizottság mondja ki – tájékoztatott a széki RMDSZ ügyvezető elnöke, Bíró Barna Botond.
Hozzátette: bár péntekre szorgalmazta, Bunta Levente úgy döntött, hogy ma, hétfőn délután 3 órára hívták össze az előválasztási bizottságot. Érdeklődésünkre, hogy amennyiben egyetlen polgármesterjelölt lesz, marad-e Udvarhelyen a jelenlegi forgatókönyv, Bíró úgy válaszolt: egyelőre nem akar a dolgok elébe menni.

Vidéken minden rendben
Az ügyvezető elnöktől megtudtuk, hogy a másik két településen, Homoródszentmártonban és Máréfalván nincs bonyodalom – biztosak a jelöltek és az állóurnás előválasztás is. Szentmártonban ketten – Jakab Attila korábbi MPP-s alpolgármester és Nágó István jelenlegi alpolgármester indul az előválasztáson, a jelenlegi polgármester, Kerekes Péter Tivadar nem jelölteti magát. Máréfalván hárman vesznek részt a márciusi előválasztáson: Mihálykó József jelenlegi ideiglenesen kinevezett polgármester, Olasz Erika és Kovács Imre.

Lázár Emese

Kapcsolódó cikkek:

14,238RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb