Minden rózsafajta keresett: Egyre népszerűbbek a beoltott gyümölcsfák

54

Közel 30 éve foglalkozik rózsatermesztéssel kisebb-nagyobb megszakításokkal a csíkszentsimoni Sándor Zoltán, aki mára már a csíki hideghez alkalmazkodó rózsatöveket is nemesített. Emellett egyre keresettebbek a beoltott gyümölcsfái és tavaszi, illetve őszi cserepes virágai. A gazdálkodó számára a legnagyobb öröm az elégedett visszajáró kliensek mosolya – vallja a vállalkozó.

Nemesített rózsák Alcsík határában. Nem „rózsás” a gazdasági helyzet                               Fotó: Barabás Emőke

Sándor Zoltán kertészetében jártunk, ahol ébredeznek már az egy hektáron termesztett rózsák, melyeknek színes kavalkádja júniustól szeptemberig virágba borítja az ágyásokat. A Csíkszentsimon és Csíkszentimre között található kertészetében teahibridek, lekvárrózsák, futórózsák, polyanthák és babrózsák családjainak számos fajtája megtalálható. Hogy melyik a legkeresettebb, arra nehéz válaszolnia Sándornak, hiszen elmondása szerint mindegyik elnyeri a vásárlók tetszését. Csombordon végezte a kertészeti iskolát a vállalkozó, emellett pedig Németországban is dolgozott rózsakertészetben, így a szakma minden csínját-bínját elsajátította. Azt reméli, hogy 50 év tapasztalattal a háta mögött majd csak háromféle rózsafajtát fog termeszteni, nehéz azonban eldönteni, hogy melyikről mondjon le, hisz mindegyik sok örömet szerez számára.
– A 80-as években volt a legkelendőbb a virág, amikor az élelmiszerért sorba álltak az emberek, a rózsáért is sorba álltak – emlékezett vissza a kertész. Hozzátette: azóta sincs sok termelő a piacon, a kereslet pedig függ a gazdasági helyzettől, hiába tervezte az idénre például 50 ezer rózsa beoltását, a jelenlegi koronavírus okozta nehézségek miatt úgy látja, nem lesz „rózsás” az ország gazdasági helyzete, ami a virágpiacot is befolyásolja, így csak 10 ezer rózsa beoltására vállalkozik. A vásárlóinak szívesen ad tanácsot a nála vásárolt növények kezelését illetően, rendszeresen rózsametszést is tanít a helyi lakosoknak, hisz fontos számára, hogy átadja tudását és minden gazda elégtétellel nevelhesse növényeit. A rózsatermesztés a legnehezebb időszakokban is sok örömet szerez a gazda számára, hiszen ha nincs elég kereslet, elajándékozza a virágokat. Elmondása szerint voltak olyan időszakok, amikor naponta adományozott rózsát a környező templomoknak, vagy a nagyobb eseményekkor mint az Ezer Székely Leány Napja is virágaival örvendeztette meg a hölgyeket.
– Az emberek emlékeznek rám és nagyon hálásak, sokszor olyan idős asszonyok köszönnek rám a piacon és vásárolnak rózsát tőlem, akiknek ezelőtt 30 évvel ajándékoztam egy szál virágot – mondta a termelő.

Amit a rózsatövekről tudni érdemes
Sándor Zoltán évente 15-100 ezer rózsatövet ad el ilyenkor tavasszal. Kertészetében hamarosan kezdődik a rózsatövek kitakarása és metszése, hogy felkészítsék a növényt a virágzásra.
– Amikor a gólyák megérkeznek, a rózsatöveket vissza kell vágni 15-28 szemre (minden szem egy hónaljhajtást jelent). Az itteni időjárásnak köszönhetően ősszel nem metszik a rózsákat, hiszen nem tudhatják, mennyire lesz hideg a tél. Aki rózsatövet vásárol, annak helyben a kertészetben veszik ki a növényt a földből, amelyet 24 órán belül tanácsos elültetni, hogy megóvjuk a kiszáradástól – magyarázta a szakember.
– Fontos, hogy a növény ne hányódjon, s ne tegyük zacskóba, hanem bánjunk vele tisztelettel – hangsúlyozta a kertész. A kertészetben megvásárolható rózsatövek ára jelenleg 10 lej.

Cserepes virágokat és gyümölcsfákat is vásárolhatunk
A rózsán kívül évente megközelítőleg 10 ezer cserepes virágot is termeszt melegházában a gazdálkodó. Ősszel a krizantém szezonja van, tavasszal pedig a muskátlit keresik, mivel ezekre van kereslet a helyi éghajlati viszonyoknak megfelelően. Továbbá egres-, ribizli-, málna-, áfonyatöveket is kínál, a gyümölcsfák közül pedig többek között alma, körte, meggy, mogyoró, dió, szilva is megvásárolható kertészetéből. A 2-3 éves beoltott gyümölcsfákat 20 lejért, a beoltatlanokat pedig 1,50 lejért vásárolhatjuk meg kertészetében hétköznapokon 8 és 17 óra között. A vállalkozó elmondta: a legnagyobb élményt az elégedett visszajáró kliensek jelentik számára, egyesekkel baráti kapcsolat is kialakult már, olyan család is van, ahol a leánykérésnél több generációnak is ő készítette már a rózsacsokrot.

Barabás Emőke

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek