Minden napra jut egy koncert

Nemzetközi Gitárnapok Székelyudvarhelyen

157

Mindennap zeneiskolás gyerekek, fiatalok nyitják meg a koncertet, majd következnek a „nagyok”: művészek itthonról, a határon túlról, és elhozzák a közönségnek a zeneirodalom gyöngyszemeit. Öt napon át minden este klasszikusgitár-hangverseny várja az érdeklődőket, a Gitárnapok valóban figyelmet érdemel.

Orosz Dávid Gergő első nap lépett fel. A klasszikus gitár ünnepe

Hétfőn kezdődött és egészen holnapig tart a Har­monia Cordis Nemzetközi Gitárnapok Székelyud­varhelyen. A rangos zenei eseményt a Har­monia Cordis Egyesület szervezi majdnem párhuzamosan két városban, Sepsiszentgyörgyön tegnap rajtolt a fesztivál.
A Harmonia Cordis Egyesület több mint tíz éve jelentkezik rendszeresen a leginkább klasszikus zenét és klasszikus gitárt népszerűsítő rendezvényekkel, az egyesület nevéhez köthető az ország legnagyobb nemzetközi klasszikusgitár-fesztiválja, az augusztusi marosvásárhelyi Harmonia Cordis Nemzetközi Klasszikusgitár-fesztivál. Ennek kistestvére a Nemzetközi Gitárnapok, amely évről évre kibontakozási lehetőséget biztosít a klasszikus zene magas színvonalú művészei, de jövendőbeli előadói számára is. Tehát az idei fesztiválon is – az elmúlt évekhez hasonlóan – közönség elé állhat a székelyudvarhelyi Dr. Palló Imre Művészeti Szakközépiskola egy-egy tehetséges tanulója.
– Idén a kamarazenére tettem a hangsúlyt. A zeneiskolások fellépése után olyan előadók szólóit lehet meghallgatni, akik nemzetközi versenyeken szereztek díjakat. Utána pedig minden este összeállnak a fellépők, kamarazenei előadással zárják a napot. Klasszikus darabok is elhangzanak, de sok kortárs darab is szerepel a művészek repertoárjában – mondta el a gitárnapok zenei kínálatáról Beke István Ferenc főszervező, a Harmonia Cordis Egyesület elnöke.
Talán a hét elejének köszönhető, de nyitánykor elég foghíjas közönség volt kíváncsi a zenére, remélhető, hogy ez a hétvége közeledtével megváltozik. A Nemzetközi Gitárnapok kiemelkedő meghívottja az Ausztriából érkező Pusztai Antal, akinek bravúros technikáját hasonlították már Paco de Luciáéhoz, játékáról a világhírű Pat Metheny is a legnagyobb elismeréssel nyilatkozott. Klasszikus zenét és dzsesszt egyaránt magas színvonalon ad elő, és számos koncertet tudhat maga mögött Európa-szerte, Dél-Koreában és Kolumbiában is fellépett már. Pusztai Antal a fesztivál utolsó napján, holnap játszik Székelyudvarhelyen, ugyanaznap Beke István Ferenc (aki nemcsak szervezi a klasszikus gitározást népszerűsítő eseményeket, hanem számos díjjal elismert előadó és egyetemi tanár) is zenél, majd kettejük közös játékával ér véget az idei rendezvény. A koncertek mindennap a Városháza Szent István-termében 19 órakor kezdődnek, a programot az esemény Facebook-oldalán, illetve a Harmonia Cordis Egyesület honlapján lehet böngészni.

Asztalos Ágnes

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek