Minden napra egy … mondás

81

A 600-as űrlap körül kirobbant vita, elégedetlenség és tiltakozás hovatovább elburjánzik, szinte véget nem érőek a pró és kontra vélemények. A dolgok ilyenszerű alakulása nincs rendjén, akár úgy is fogalmazhatnánk, hogy egyesek túldimenzionálták a történéseket, a kormány, a pénzügyminisztérium pedig igen félszeg módon próbálja lerendezni annak esetleges következményeit. Egyelőre egy dolog biztos, nevezetesen az, hogy annak az űrlapnak a benyújtását, amely állítólag országos viszonylatban mintegy 210 000–220 000 magánszemély adófizetőt érint (illetve érintene), elhalasztották április 15-re.

A Dăncilă-kormány első ülésén, azaz január 31-én fogadták el ama 2018/2-es sürgősségi kormányrendeletet, amely értelmében a szóban forgó űrlap benyújtási határidejét január 31-ről elnapolták április 15-re. Azon a kormányülésen Viorica Dăncilă kormányfő megpengette a távlatokat is: „Az elkövetkező időszakokban a közpénzügyi minisztériumnak be kell azonosítania egy állandó jellegű megoldást, amely azt célozná, hogy a független tevékenységet folytatók egyetlen űrlapot nyújtsanak be, a befizetésre pedig évente egyetlen időpontban kerüljön sor, és ne előzetesen.” Ezzel a bejelentésével valóságos nyilatkozatlavinát indított el, mármint annak a fránya 600-as űrlapnak a sorsa, illetve jövője tekintetében. Amint már arról mi magunk is többször is beszámoltunk, ez a halasztás érdemben nem old meg semmit, csak valamelyes időnyereséget biztosít az érintett adófizetők, illetve a közpénzügyi minisztérium és az Országos Adóügynökség számára. (Ugyanakkor azonban megtörténhet, hogy ennek a halasztásnak esetleg meg lesz a maga ára is.) Ami pedig az érdemleges és végleges megoldást illeti, egyelőre csak igen homályosan és nagyvonalúan megfogalmazott véleményeket hallhatunk, olvashatunk. A „betájolás” Dăncilă kormányfőtől származik, de a tulajdonképpeni „iránymutatás” pártbéli főnökétől, Liviu Dragnea pártelnöktől, s ezt maga a kormányfő is elismerte, amikor azt mondta, hogy „a sokak által várt megoldásokat keressük, azt, amit Dragnea elnök úr javasolt”… Ezt a kijelentést akár úgy is értelmezhetjük, hogy az útkeresés stádiumában leledződik a kormány, valamint a közpénzügyi minisztérium. (Érdekes módon az ANAF csúcsvezetése hallgat, holott az Adótörvénykönyv értelmében a szóban forgó nyilatkozatnak, azaz a 600-as űrlap formanyomtatványának és annak tartalmának jóváhagyása az ő hatáskörébe tartozik.)

Ki így, ki úgy…
A január 31-i kormányülést követően nemigen volt olyan nap, hogy a kormány illetékesei részéről ne hangzott volna el ilyen-olyan nyilatkozat, mint ahogy az adótanácsadók sem burkolóztak hallgatásba, hanem a maguk részéről szempontokat fogalmaztak meg. A múlt heti kormányülést követő első napon, azaz február 1-jén a Tulceán tartózkodó pénzügyminiszter, Orlando Teodorovici sajtónyilatkozatában azt hangoztatta, hogy az érintetteknek nem kell már benyújtaniuk a sokat vitatott és kifogásolt 600-as űrlapot, még akkor sem, ha tulajdonképpen csak a benyújtási határidő elnapolásáról van szó. Hozzáfűzte azt is, hogy ezen periódusra azért van szükség, hogy meg lehessen találni a leegyszerűsítésre vonatkozó megoldást. Azt is megjegyezte azonban, hogy akinek szándékában áll az űrlap benyújtása, az megteheti. Az űrlap sorsát illetően arra utalt, hogy meg kell találni annak leegyszerűsített formátumát, s erre a romániai fiskális rendszer bürokráciamentessé tétele keretében kell sor kerüljön. Amúgy „elmélkedése” igen zavarosnak bizonyult: hol azt mondta, hogy gondolni kell bármilyen olyan megoldásra, amely a leegyszerűsítéshez vezet, hol pedig azt, hogy azt összevonnák a 200-as űrlappal, vagy esetleg lemondanának a jelenleg hatályos 600-as űrlap egyes elemeiről stb. stb. Ugyanakkor azonban arról is beszélt, hogy máris létezik két-három forgatókönyv, s azok közül kerülhet valamelyik elfogadásra. Kérdés: gondolkoznak-e, vagy máris létezik két-három forgatókönyv, s csupán azok közül kell valamelyiket kiválasztani? Úgy futólagosan arra is utalt, hogy azok a személyek, akik az idén is független tevékenységekből realizálnak jövedelmeket és a 2018-as évre vonatkozóan is be kellett volna nyújtsák a 600-as űrlapot, nem veszíthetik el egészségbiztosítási jogosultságukat. Ám, hogy miképpen lenne, lehetne mód a jelenlegi törvényes előírások közepette a szóban forgó jogállás megőrzése, arra konkrétan nem tért ki.
Másnap, azaz február 2-án, pénteken hallatta hangját az egyik legtekintélyesebb hazai adótanácsadó, Adrian Bența. Szerinte a határidő meghosszabbításának negatív következményei is lehetnek, ebben az összefüggésben arra utalt, hogy egy olyan személy, aki például a 2017-es esztendőben kizárólag szerzői jogdíjból realizált jövedelmet, s hasonlóképpen az idei esztendőben is, és nem nyújtotta be a 600-as űrlapot, akkor egyelőre semmiképp sem fizethet egészségbiztosítási hozzájárulást. Nos, ha ez a személy ne adj’ isten, március hónapban egy súlyos balesetet szenved, akkor akár kötelezhető lesz az orvosi ellátás költségeinek a megtérítésére, lévén, hogy már nem rendelkezik biztosítotti jogállással. Ugyanakkor a 600-as űrlap jelentette társadalombiztosítási hozzájárulásokról, s mindenekelőtt az egészségbiztosítási hozzájárulásról a költségvetések nem mondhatnak le, mert azok jóváhagyásánál szem előtt tartották a szóban forgó hozzájárulásokból származó bevételeket. A 2018-as esztendő viszonylatában a becslések szerint az egészségbiztosítás esetében mintegy 400 millió lejről van szó. Az évenkénti utólagos és egyszeri befizetés tekintetében a gondot az jelentheti, hogy például a 2008-as évre vonatkozóan a befizetésre csak legjobb esetben is 2019 márciusában kerül sor. Ezt a véleményét Bențeának más adótanácsadó szakcégek illetékesei, valamint más adószakértők is osztják.
Vasárnap, február 4-én ismét hallatta hangját a 600-as űrlap kérdésében Viorica Dăncilă kormányfő. Az egyik kereskedelmi hírtelevíziónak adott interjújában azt állította, hogy a közpénzügyi minisztérium március 1-jéig egy olyan modellt fog javasolni, amely éves viszonylatban egyetlen nyilatkozatot és egyetlen befizetést irányoz elő. Ezek szerint a kormányfő a pénzügyminisztérium nevében nyilatkozott, s nem vagyunk biztosak benne, hogy azt, amit ő akkor este állított, arról egy az egyben tudott Teodorovici tárcavezető. Ezt a feltételezésünket arra alapozzuk, hogy két nappal korábban Teodorovici még viszonylag tanácstalannak, bizonytalannak mutatkozott.
Eltelt még egy nap, s hétfőn nyilatkozott egy másik illetékes, nevezetesen Viorel Ștefan kormányfőhelyettes (aki egyébként koordinálja többek között a pénzügyminisztériumot is). Ő előtérbe helyezte a szóban forgó, illetve az érintett adófizető magánszemélyek biztosítotti jogállásának a problematikáját. Nos, e tekintetben azt állította, hogy legfeljebb hét héten belül a kormány jóvá fog hagyni egy újabb sürgősségi kormányrendeletet, amely kimondottan le fogja szögezni, hogy egyetlen adófizető sem fogja elveszíteni az egészségbiztosítási pénztár biztosítotti jogállását, mármint azon három hónap folyamán, amelynek során nem fogja befizetni az egészségbiztosítási hozzájárulást. Hozzáfűzte azt is, hogy ennek a majdani sürgősségi kormányrendeletnek a szövegén máris dolgoznak. Valahogy úgy vagyunk ezekkel a nyilatkozatokkal (amelyeknek szavai nem mindig vannak összhangban), mint azzal a bizonyos tojással, ma is egy, holnap is egy. Ez esetben egy-egy mondás, de azokból konkrétumokat, érdemlegeseket kihámozni nemigen lehet.
Ha minden igaz, akkor a mai nap folyamán a 600-as űrlap vadregényes sorsának újabb epizódja következik be: értesüléseink szerint déli 12 óra körül tiltakozó jellegű megmozdulást szerveznek a közpénzügyi minisztérium székháza előtt. Az azon résztvevők a 600-as űrlap formanyomtatványából papírrepülőket hajtogatnak és úgy „küldik el” nyilatkozatukat személyesen Teodorovici tárcavezetőnek. A szervezők szerint nem az ANAF tisztviselőinek révén, hanem „légi szállítással”…

Hecser Zoltán

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek