Minden napközit beolvasztanának?

Iskolaváros akar maradni Székelyudvarhely

381

Törvényes előírásoknak megfelel a jelenlegi napközi- és iskolahálózat a városban, a megyei tanfelügyelőség által javasolt átalakításokat, összevonásokat ezért nem tartja szükségesnek a városvezetés.

A városháza nem támogatja a javaslatot. Van saját koncepció Fotó: Asztalos Ágnes

Nagy a titkolózás a tanfelügyelőség által kezdeményezett, a megye oktatási hálózatát érintő változtatások konkrét részleteivel kapcsolatosan. Nem hivatalos értesülések szerint a Székelyudvarhelynek szóló javaslatcsomag értelmében a Villanytelepi Napközi Otthont a Dr. Palló Imre Művészeti Szakközépiskolához, a Ficánka Napközi Otthont a Bányai János Szakközépiskolához csatolnák, az Eszterlánc Napközit a Bethlen Gábor Általános Iskolához, a Kipi Kopit a Móra Ferenc Általános Iskolához, de úgy tudni, hogy olyan tétel is szerepel a listán, amely szerint általános iskolát vonnának össze szakközépiskolával, illetve elméleti középiskolákat „házasítanának” össze, és az újonnan létrejövő „oktatási komplexumokat” megfejelnék egy-egy napközivel is. Az intézményvezetők többsége teljesen észszerűtlennek tartja az elképzelést, volt, aki úgy fogalmazott, hogy még a térképet sem nyitotta ki az, aki ezt összeállította, ugyanakkor szakmai szempontból is sokan kifogásolják, hogy minden napközit egy iskolával olvasszanak össze.

Az észszerűsítés már megtörtént
A jelenlegi városvezetés még 2017-ben elkészíttette a Székely­udvarhely város középiskolai hálózata és képzési szerkezete című elemzést, illetve több ízben is konzultált az oktatási intézmények vezetőivel. A REGA Régiókutató Egyesület által elkészített elemzés javaslatai, valamint az egyeztetések alapján már az előző években meglépte azokat az intézkedéseket, amelyek Székelyudvarhely szempontjából fenntartható iskolahálózat felépítéséhez a legfontosabbak – tájékoztatott a polgármesteri hivatal sajtóirodája.
Az észszerűsítést célzó változtatások éppen a napközihálózatot érintették, ennek megfelelően a Napsugár Napközi Otthont kitévő kisebb óvodarészeket a városrészeknek megfelelően a legközelebbi intézményekhez csatolták. Így az alacsonyabb létszámmal működő szombatfalvi napközi otthon például az Eszterlánc napközihez került, a Csicsergőt a Zsibongóval vonták össze, a Napsugár Napközi Otthon pedig a Baczkamadarasi Kis Gergely Református Kollégium részévé vált. A sajtóiroda kérésünkre megfogalmazott közleménye hangsúlyozza, hogy a módosítások a napközi otthonok megerősítése érdekében történtek, éppen azért, hogy megelőzze a városvezetés a további intézményösszevonást, és ezáltal 6 jogi személyiséggel rendelkező, nagyon erős napközi jöjjön létre. Az 1-es számú oktatási törvény értelmében megszabott minimális 150-es létszámfeltételnek az összes iskola előtti oktatási intézmény megfelel.

Maradjunk iskolaváros
A városháza közleménye is megerősítette, hogy a tanfelügyelőség javaslata leginkább a napközi otthonok megszüntetésére, illetve más önálló jogi személyiséggel rendelkező oktatási intézményekkel való összevonására irányul, ezt viszont a városvezetés nem tartja szükségesnek.
– Úgy gondolom, hogy a tanfelügyelőség is kényszerpályán van, próbálja az adminisztratív költségeket csökkenteni azáltal, hogy jogi személyeket megszüntet. Szerintem nem volt kellőképpen átgondolva a javaslat, főleg az ilyenféle vertikális megoldásokra nézve, amikor napköziket kapcsolnának középiskolákhoz. Nagyon távol áll egy líceum igazgatóságától, hogy mi történik egy óvodában. Ha kellene is nagyot lépni, akkor is a vízszintes átszervezésben gondolkodnánk, úgy, hogy például az óvodák közösen tömörüljenek kevesebb jogi személyiség „alá” – részletezte a városvezetés fenntartásait Orbán Árpád alpolgármester. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a városban mindegyik tanintézménynek van egy sajátos arcéle, egyénisége, és nem szívesen olvadnának össze.
– Nem akarom azt mondani, hogy a hozzánk leküldött javaslat komolytalan, én inkább úgy veszem, hogy a közös gondolkodás elindítására szolgál, hogy valamit majd tenni kell. Udvarhely eddig is vállalta, hogy belepótoljon a tanintézmények költségeibe, és szeretnénk fenntartani továbbra is a település iskolaváros jellegét. A városnak van elképzelése, van koncepciója, próbáljunk hát aszerint tovább menni – összegzett az alpolgármester.

Csíkszereda még döntés előtt
A gyergyószentmiklósi válaszról tegnapi lapszámunkban beszámoltunk, Csíkszeredában pedig továbbra is folynak a tárgyalások az önkormányzat és a tanintézmények között.

Asztalos Ágnes

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek