Minden nap a Föld napja

UIET: környezettudatosság-népszerűsítés

43

Mini zöld parkká vált a héten a Márton Áron tér, ahol az Udvarhelyszéki Ifjúsági Egyeztető Tanács (UIET) környezetvédelmi és környezettudatos gondolkodásmódot népszerűsítő rendezvénye zajlik. Ma egész nap interaktív, színes programokkal várják a kicsiket és nagyokat egyaránt.

Föld napja Most! elnevezéssel a hét eleje óta zajló eseményen olyan alternatív lehetőségeket mutattak be naponta 9–14 óra között, mint az elektromos és hibrid járművek, napelemek és megújuló energiaforrások, a „betondzsungel” zölddé tételére alkalmas mobil kertészeti elemek, ugyanakkor szelektívhulladék-gyűjtőpontot is felállítottak a helyszínen a fiatalok a helyi hulladékgazdálkodási vállalattal, az RDE Hargita Kft.-vel közösen.
– Az egy hétig tartó figyelemfelkeltő kampányt a Föld napja (április 22.) előtt hoztuk tető alá, és az a célja, hogy felhívjuk az udvarhelyi lakosok figyelmét a környezettudatos élet előnyeire és egyszerű, a mindennapokban is alkalmazható praktikákra – nyilatkozta Imre Gábor, az UIET elnöke.


Ma igazi zöld interaktív térré alakul a Patkó, a látványosan berendezett pavilonokban12–15 óra között gyermekfoglalkozásokat, rendhagyó tanórát tartanak. Az UIET önkéntesei kézműves-tevékenységgel igyekeznek érzékenyíteni a gyermekeket és fiatalokat a környezettudatos gondolkodás és életmód iránt, bemutatva az újrahasznosítás kreatív és végtelen lehetőségeit, a virágültetést és a mini, kompakt kertészkedést a konyhában. 14 órától szakmai előadásokat hallgathatnak meg az érdeklődők, többek között a természetes anyagokból való építkezés, illetve hulladékgazdálkodás, szelektív gyűjtés témákban.
Ma estére gyertyaórát hirdetett az UIET: azt szeretnék, ha minél több udvarhelyi háztartás 21–22 óra között lekapcsolná a villanyt és gyertyát használna helyette. A Föld napja Most projekt utolsó és legfontosabb állomása a holnapi szemétszedő akció, amikor a város több részén és közvetlen környékén takarítanak az önkéntesek. A gyülekező a Márton Áron téren lesz 12 órakor.

Asztalos Ágnes 

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek