Minden elakadt, mindent folytatni kell

Szemeteszsákkal burkolt keresztek. Visszarendeződés

Múlt csütörtökön még egyértelműen biztató előjelek voltak az úzvölgyi honvédtemető és megyehatár visszarendezését illetően, de a román keresztek zsákokkal való letakarása, majd a román provokátorok kicsinyes kezelése tönkretette az eddigi munkát – véli Jakab Kevend, a temető ügyét nyilvánosságra hozó civil szervezet elnöke. Azóta a határvita menetében is minden megállt – közölte Borboly Csaba megyeelnök.

Szemeteszsákkal burkolt keresztek. Visszarendeződés

Minden a visszájára fordult Úzvölgyében a múlt péntek óta: az addig feddhetetlen magyar törekvések néhány pillanatra átcsaptak provokációba és agresszióba, az ezt meglovagoló román média tudósításain felbuzdulva pedig mára román trikolórok díszítik a fel sem avatott betonkereszteket, a román „zarándoklat” legalább annyira intenzív, mint a magyar, karhatalmi erők őrzik a temetőt, és a határvita ügye is megtorpant – összegezhető mindaz, amit Jakab Kevend, a Székely Virtus Hagyományőrző Egyesület elnöke, valamint Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke közölt tegnap lapunkkal.
Múlt csütörtökön ugyanis – értesüléseink szerint négy személy – szemeteszsákokkal vonta be a román betonkereszteket, valamint a kelta keresztes ortodox emlékművet. A provokatív tettet követően rövid időn belül a helyszínre érkező magyar őrzők eltávolították ugyan a zsákokat, de a „zsákozással” büszkélkedők már közzétették a fotókat a közösségi médiában, és először a magyar, majd pénteken a román sajtótermékek vették át a hírt. Ezután román provokátorok kezdtek „felszállingózni” a temetőhöz – például nacionalisták szavazatát gyűjtő EP-képviselőjelölt is –, és volt eset, amikor az ott tartózkodó magyarok felültek a provokációra és értelmes válaszadás helyett agresszív magatartást tanúsítottak.

Ott sem tartunk, mint egy hónapja
Csalódottan nyilatkozott a Hargita Népének Jakab Kevend, aki egy hónappal ezelőtt Facebook-bejegyzésben hozta nyilvánosságra az úzvölgyi haditemetőben eszközölt illegális építkezést.
– Csütörtökig nagyon jól haladtunk. A román sajtó azelőtt nem foglalkozott az üggyel, mert nem tudtak belekötni a magyarokba. Aztán jött a szemeteszsákos akció, és minden megváltozott. Bejárta a román sajtót a hír, a nacionalisták vérszemet kaptak, és elindultak a temető felé. Ma már legalább annyi román jár oda, mint korábban magyar. A betonkereszteket pedig román trikolórok díszítik – közölte Jakab Kevend.
Mint mondta, értesítették a karhatalmi erőket, hogy megelőzzék az esetleges összetűzést, és azóta rendőrök, csendőrök őrzik a temetőt. Hangsúlyozta: bárki felkeresheti a helyszínt, bemehet a hadisírokhoz is, de ne lepődjön meg a rendőrök, csendőrök jelenlétén.
Jakab Kevend szerint mindez annyira visszavetette a törekvéseket, hogy ott sem tartunk, ahol egy hónappal ezelőtt tartottunk.

Kommunikálni a románokkal
A civil szervezet vezetője szerint három dolgot tehetünk: folyamatosan nyomás alatt kell tartanunk a politikai vezetőinket, akik valóban közel álltak ahhoz, hogy a mi javunkra billenjen a mérleg nyelve; el kell indítanunk a polgári pereket, amelyek később esetleges európai szintű pereknek is alapjai lehetnek; kommunikálnunk kell értelmesen és higgadtan román nyelven, annak érdekében, hogy a többségiek minél nagyobb hányadával megértessük az igazunkat.
– Be kell látnunk, hogy erőfitogtatással nem megyünk sokra. Az övék az ország, az övék az erő. Majdnem elértük, hogy meggyőzzünk döntéshozókat, erre fel most mi lettünk a közvélemény szerint a keresztgyalázók. Láthatjuk, hogy ez nem vezet jó irányba. Két napig magam is belekeseredtem, de nem lankadhatunk, dolgoznunk kell tovább – közölte Jakab Kevend. – Tudniuk kell a románoknak, hogy igen, néhány felelőtlen magyar valóban ezt tette a keresztjeikkel, más magyarok viszont rövid időn belül leszedték onnan a zsákokat! – tette hozzá.

Borboly: az összefogás is elbizonytalanodott
– Az összes addig elért politikai egyezséget abban a pillanatban ejtették – fogalmazott Borboly Csaba a szemeteszsákos akció következményeiről.
A Hargita Népe kérdésére kifejtette: a felelőtlen megmozdulás nemcsak a kiharcolt és elért pozíciókat gyengítette, hanem a magyar összefogás is elbizonytalanodott – utalt például arra a csörtére, amely közte és Rákossy Botond földmérő mérnök, a Magyar Polgári Párt (MPP) Hargita megyei elnöke között alakult ki. Rákossy egyebek mellett a megyei tanács részéről is számon kéri nyílt levelében azt a késlekedést, amely szerinte egyik oka annak, hogy a határvitát nem oldották meg időben, és Dormánfalva betelekeltette saját magának a haditemetőt.
A prefektusi hivatalok bevonásával egyébként elindult a megyehatárt visszarendező lépések felgyorsításának folyamata is, de hétvégére ez is megbicsaklott. Borboly szerint akárcsak a hokiban, ebben a meccsben sem adhatjuk fel az utolsó harmadot.
Mint megtudtuk: a Úzvölgyéért Kezdeményező Bizottság legutóbbi tanácskozásán elhangzott javaslatok szerint szervezett temetőőrzést kezdeményeznének, és ezentúl vasárnaponként 16 órától ökumenikus istentiszteletekre gyűlhetne össze a magyarság a haditemetőben.

Kovács Hont Imre