Minden a tánc körül forog

37

A táncház napja 2018-ban egy több mint négy évtizedes értékre-hagyományra hívja fel a figyelmet immár hetedik alkalommal. E jeles nap kicsiknek és nagyoknak, az országhatáron innen és túl a néptánc és a népzene szeretetéről szól.
A táncház napját azért alapították megálmodói, hogy a Kárpát-medencei magyarság megmutathassa – az UNESCO által is elismert – a táncházmozgalom értékeit a külvilágnak. Ez egyben tisztelgés a mozgalom alapítói és tagjai előtt, akik napról napra adják át, estéről estére éltetik, hétről hétre dokumentálják és évről évre őrzik hagyományainkat.
Ennek nyomán, hat évvel ezelőtt – az első táncház 40 éves évfordulóján – a budapesti Hagyományok Háza Baráti Köre Egyesület hagyományteremtő szándékkal egész napos szabadtéri rendezvényt kezdeményezett a május 6-ához legközelebb eső szombatra.
A rendezvény minden évben tudatosan az önkéntességre épül, ezzel is hangsúlyozva a táncházmozgalom alulról építkező, közösségszervező jellegét, s ezáltal is demonstrálja a közösségekben rejlő alkotóerőt.
Idén, a táncház napja előestéjén, május 4-én az ünnepségsorozatot a táncház napi gálakoncert és a Halmos Béla-díjak átadása a Zeneakadémián 19.30-kor nyitja meg. A Mestereink öröksége című ünnepi hangversenyen a fellépők emléket állítanak a korábbi korszak olyan kiváló népzenekutatóinak, mint Seprődi János, Lajtha László, Jagamas János, valamint a közelmúltban elhunyt folkloristáknak: Kallós Zoltán és Borbély Jolán. Idén, május 5-én Magyarország számos pontján és határain túl is táncház napi programok hívják fel a figyelmet a mozgalom értékeire. A rendezvény központi helyszíne a budapesti Liszt Ferenc tér, ahol délelőtt 10 órától egészen este 9-ig tartanak a programok, ezt követően pedig táncház kezdődik a Rácskertben.
Idén is – mint minden évben – a Hagyományok Háza felhívást tett közzé, hogy a közösségek világszerte csatlakozzanak a táncház napja programjához. Így Marosvásárhelytől Berlinig, Visktől New Yorkig tartanak kapcsolódó programokat: táncházakat, flashmobokat, koncerteket, gyerekfoglalkozásokat.
A mozgalom elkötelezettjei így Vajdaságban Adán és Ludason, Kárpátalján Visken, Felvidéken Tornalján, Erdélyben pedig Marosvásárhelyen, Kézdivásárhelyen, Székelyudvarhelyen, Kolozsváron, Brassóban, Szamos­új­váron és Csíkszeredában is értékes programokkal csatlakoztak a kezdeményezéshez.
További információk a következő honlapokon érhetők el: http://www.hagyomanyokhaza.hu/main/rendezvenyek/tanchaznapja/ és https://www.facebook.com/nephagyomanyma/

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.