Milyen szabályok szerint használhatjuk a teraszokat és a tengerparti strandokat?

207

Különleges rendelkezések vonatkoznak mától a vendéglők és kávézók teraszainak, valamint a tengerparti strandoknak a használatára. Az intézkedéseket a gazdasági és az egészségügyi minisztérium 1809-es, illetve a gazdasági, az egészségügyi és a környezetvédelmi minisztérium 1810-es számú, május 29-én kiadott közös rendelete tartalmazza. A rendelkezéseket a működtetőknek és a vendégeknek egyaránt be kell tartaniuk.

A teraszok esetében a bejáratnál szemrevételes vizsgálatot kell tartani: a légzőszervi fertőzés látható tüneteivel rendelkező vendégeknek tilos a belépés. A vendéglátóipari cégeknek biztosítaniuk kell a mosdókban a használati utasítással ellátott kézfertőtlenítőket, ugyanakkor ajánlatos egyirányú folyosók kijelölése, hogy a vendégek a lehető legkevesebb helyen találkozzanak.

Tilos az étlapok, a fűszerek és egyéb tárgyak áthelyezése egyik asztalról a másikra: ezeket minden esetben fertőtleníteni kell, ahogy a vendégek elhagyják az asztalt. A pincéreknek maszkot és kesztyűt kell viselniük, a tálaláshoz használt kesztyű nem használható az étel elkészítésekor.

Tilos a termékeket állva fogyasztani, egy asztalnál pedig legtöbb négy vendég foglalhat helyet, egymástól legkevesebb másfél méter távolságra (kivéve, ha egyazon család tagjairól van szó, akik ugyanabban a lakásban laknak).

Asztalt csak előzetes bejelentkezéssel lehet foglalni: az érkező vendégeket regisztrálják annak érdekében, hogy megkönnyítsék az epidemiológiai vizsgálatot egy esetleges fertőzés esetén. A szomszédos asztaloknál ülők között legalább két méter távolságnak kell lennie; az asztalokat a vendégek távozása után fertőtleníteni kell.

A tengerparti strandokra vonatkozóan a rendelet többek között előírja, hogy a napozóágyak között két méteres távolságnak kell lennie, amennyiben ezeket nem ugyanazon család tagjai használják.
A turistáknak tartaniuk kell egymás között a kétméteres távolságot, és ugyanez érvényes a strand személyzetének tagjaira is.

A strandra való be- és kilépés csak a megfelelő jelzéssel ellátott, egyirányú útvonalon történhet; a vásárlók nem mehetnek a kiszolgálópulthoz, az alkalmazottaknak kell kiszolgálniuk őket.

A strand üzemeltetője korlátozhatja a turisták belépését, amennyiben úgy ítéli meg, hogy további személyek érkezésével nem lehetne tartani a kötelező fizikai távolságot. A torlódások elkerülése érdekében az üzemeltető online vagy telefonos foglalási rendszert vezethet be. Ugyancsak az üzemeltető kötelessége, hogy folyamatosan ellenőrizze a személyzet tagjainak egészségi állapotát, illetve hogy megtiltsa a belépést azok számára, akiken légúti megbetegedések vagy ragályos betegségek tüneteit észlelik. A koronavírusfertőzés-gyanús vagy igazolt eseteket azonnal jelenteni kell a megyei közegészségügyi igazgatóságnál.

Az üzemeltetőnek gondoskodnia kell a strandon levő eszközök, felszerelések megfelelő fertőtlenítéséről, valamint arról, hogy a mellékhelyiségekben állandó jelleggel legyen víz, szappan, papírtörlő, legalább 60 százalékos alkoholtartalmú fertőtlenítőszer és érintésmentes szemeteskosár.

Az intézkedések gyakorlatba ültetését a közegészségügyi igazgatóságok, az illetékes minisztériumok, valamint az országos fogyasztóvédelmi hatóság szakemberei ellenőrzik. A szabályok be nem tartása fegyelmi, polgári jogi, szabálysértési vagy büntetőjogi felelősséget von maga után – szögezi le a rendelet.

 

                                                                                  Forrás: AGERPRES

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.