Milyen összegekre számítsanak a kis- és közepes gazdaságok

60

Az biztos, hogy április 8-ánál korábban nem folyósítja a 2015-ből fennmaradt területalapú támogatási összegeket az APIA – erősítette meg korábbi nyilatkozatát a héten Achim Irimescu mezőgazdasági miniszter. Ha a folyósítás időpontját nem is, de legalább a támogatási összegeket tudni lehet. Ha minden feltételnek megfelelnek, az 5–30 hektár közötti területet művelő gazdák hektáronként 220 eurós támogatásra számíthatnak.

Nagyobb támogatás jár az 5–30 hektárt művelő gazdáknak. Ösztönzött növekedés
Nagyobb támogatás jár az 5–30 hektárt művelő gazdáknak. Ösztönzött növekedés

A művelt szántó, legelő- és kaszálóterület nagyságától függően hektáronként maximum 170 és 220 eurós területalapú támogatásra számíthatnak a romániai gazdák. A nagyobb, hektáronkénti 220 eurós támogatásra az 5–30 hektár közötti birtokméreten gazdálkodók, míg a 170 eurós támogatásra a 30 hektárnál nagyobb földterületet művelő termelők jogosultak. Ám a végső támogatási összeg sok tényezőtől – többek közt a gazda életkorától – is függ – részletezte az EurActiv.ro honlapnak nyilatkozva Achim Irimescu mezőgazdasági és vidékfejlesztési miniszter.
A tárcavezető ismét megerősítette: a tavalyról elmaradt területalapú támogatási összeg folyósítását a Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség (APIA) április 8-tól kezdi el, ám ezzel párhuzamosan a 2016-os területalapú támogatási kérelmekkel érkező gazdák fogadását is meg kell oldani. Irimescu kiemelte, a beérkező kérelmek feldolgozása és az elmaradt támogatások folyósítása érdekében a kifizetési ügynökség alkalmazottjai erőltetett ütemben, hosszabbított munkaidővel és hétvégén is dolgoznak.
A gazdáknak folyósítandó földalapú támogatás egyébként – az új, tavalytól alkalmazott uniós közös agrárpolitika előírásainak megfelelően – több támogatási címből áll össze: az alaptámogatásként (SAPS) járó hektáronkénti 77,42 euróhoz zöldítési támogatásként hektáronként további 53,90 euró csatolható. E felett a gazdák 5 hektárnál kisebb birtokméret esetén hektáronként 5 eurós, 5-től 30 hektárig pedig hektáronkénti 46,75 eurós ún. redisztribúciós támogatásra is jogosultak. A felsorolt összegeket kívül a támogatás-igénylés pillanatában 40-dik életévüket be nem töltött termelők további, ún. fiatal gazdáknak járó támogatásra is igényt tarthatnak: a maximum 60 hektárig járó külön-támogatás szintjét a mindenkori alaptámogatás 25 százalékában határozták meg. A romániai fiatal gazdák tehát – a 77,42 eurós SAPS tükrében – hektáronként 19,35 eurós különtámogatásra számíthatnak. Mindez ugyanakkor még a hazai költségvetésből finanszírozott Átmeneti Nemzeti Kiegészítő Támogatással (ANT) is megfejelhető: az innen származó hektáronkénti alaptámogatás nagysága várhatóan 19-20 euró lesz, ám a kiemelt ipari növényeket – például szóját, cukorrépát – termesztő gazdák a kiegészítő támogatásként nagyobb, hektáronként akár több száz eurós többlettámogatásra is jogosultak.

HN-információ

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek