Milyen ízű a szivárvány?

84

A Coca-Cola tudja a választ. A recept nem mindenkinek nyerte el a tetszését, ez tény, mégis fontos kérdést vetett fel a napokban elindított „loveislove” – értsd: a szerelem, az szerelem, még akkor is, ha azonos neműekről van szó – kampánnyal. A Coca-Cola Magyarország a 2019-es Sziget Fesztivál tematikájához igazodva úgy döntött, itt az idő melegbarát plakátokkal felhívni a figyelmet az elfogadás fontosságára.
„Zéró cukor, zéró előítélet” olvasható a hetero- és homoszexuális párokat ábrázoló képeken, amelyeket főként aluljárókban lehet megcsodálni. A világ egyik legismertebb multijánál dolgozó marketingesek minden bizonnyal egy görbe este után vizionálták azt, hogy ezzel a húzással elősegíthetik a melegek társadalmi elfogadásának kérdését, mert egyébként minden józanul gondolkodó ember látja ennek az ellenkezőjét.
Aki elfogadja az azonos neműek közötti párkapcsolatot, az figyelemfelkeltő plakátok nélkül is toleráns marad, akinek pedig szúrja a szemét mindez, csak eggyel több okot talál arra, hogy gyűlölködjön. Ez a legnagyobb probléma a PRIDE felvonulásokkal is, hiszen alapvetően nem az a gond, hogy melegek sétálnak az utcán, mert egyébként naponta megteszik anélkül, hogy ez bárkinek szemet szúrna, a hiba ott van, hogy a szervezők tolerancia címszó alatt tudatosan várják a provokációt.
Mindig lesznek olyanok, akik leköpik azokat, akik máshogy gondolkodnak vagy éreznek. Éppen ezért ahelyett, hogy az egyetemes elfogadás illúziójával hitegetnénk magunkat, fontosabb lenne azt megérteni, hogy annak is van egy sajátos életszemlélete, aki neveltetéséből, vagy bármilyen más oknál fogva képtelen elfogadni a melegeket, és annak is, aki egy azonos nemű személyben találta meg élete párját.
Jó lenne, ha az emberek megértenék azt, hogy a tolerancia nem plakátokkal vagy büszke melldöngetéssel kezdődik. A valódi feladatunk az lenne, hogy megtanuljuk elfogadni azt a véleményt is, amellyel egyáltalán nem értünk egyet, mindezt anélkül, hogy a változásra kényszerítenénk a képviselőjét.

Keresztes Bea

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek