Milliókat ér a bajnokság folytatása

A héten tárgyalnak az újrakezdésről

37

Több mint kétszázmillió eurót oszt szét az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) azon tagszervezetei között, akik folytatják a márciusban félbeszakadt labdarúgó-bajnokságokat. Amennyiben az 1. Liga is újraindul, a román szakszövetség több mint négymillió eurót kap a kontinentális szövetségtől. A hét közepén a román szövetség a 2. és 3. Liga folytatásáról tárgyal az érintett klubokkal, ugyanakkor egyeztet a megyei egyesületekkel az 4. és 5. Liga újrakezdéséről. Több csapat azonban a pontvadászatok befagyasztása mellett van.

Az éllovas UTA ellen kétszer is játszott a szezon folyamán az FK                                      Fotó: Pál Zoltán / archív

Az Európai Labdarúgó Szövetség úgy döntött, ösztönzi a tagszervezeteit arra, hogy a pályán zárják le a 2019/2020-as idényt. Éppen ezért az UEFA 236,5 millió eurót oszt szét azoknak a tagszervezeteknek, amelyek a koronavírus-járvány miatt márciusban felfüggesztették a bajnokságokat, ám úgy döntenek, folytatják a pontvadászatokat, és legkésőbb augusztus végéig lejátsszák az elmaradt találkozókat. A Román Labdarúgó Szövetség (FRF) – akárcsak az UEFA minden olyan tagországa, amely befejezi az első osztályú pontvadászatát – 4,3 millió eurót kapna a kontinentális szövetségtől, amennyiben az 1. Liga újraindul.
– Különleges kihívás elé állította a koronavírus-járvány az emberiséget és a sportéletet egyaránt. Az UEFA éppen ezért döntött úgy, hogy valamilyen módon segíti tagországainak szövetségeit ebben a nehéz helyzetben, ám ennek az a feltétele, hogy amennyiben lehetőség van rá, minden országban folytassák a márciusban félbeszakadt bajnokságokat – nyilatkozta Alexander Ceferin. Az UEFA elnöke hozzátette, a 265 millió eurós segélyt a 2004-es Európa-bajnokságot követően létrehozott „HatTrick” nevet viselő szolidaritási alapból biztosítaná a kontinentális szövetség.
Romániában egyelőre egyénileg készülnek a bajnoki folytatásra az 1. Liga csapatainak játékosai. A tervek szerint május 16-án kezdenék el a csapatok a közös felkészülést a pontvadászat folytatására, az első meccseket két-három héttel később játszanák le. A tervek szerint akár több hétközi forduló beiktatásával is sikerülhet augusztusban lezárni a 2019/2020-as idényt.

Mi lehet az alsóbb osztályokkal?
A Román Labdarúgó Szövetség továbbra is bízik abban, hogy az 1. Liga mellett a 2. és a 3. Liga végső sorrendje is a pályán dől majd el. A szövetség vezetői folyamatosan egyeztetnek a pontvadászatokban részt vevő klubok vezetőivel, vannak csapatok, amelyek a folytatás mellett kötelezik el magukat, de akadnak olyanok is, amelyek a bajnokság befagyasztása mellett foglalnak állást. Utóbbiak közé tartoznak azok a klubok, amelyeket önkormányzatok tartanak fenn, és mint mondják az említett csapatok vezetői, finanszírozási problémáik vannak, ők nem biztos, hogy folytatni tudják a bajnokságot.
A 2. Liga folytatására két forgatókönyv is létezik: a csapatok a bajnokságot az eredeti kiírás szerint folytatják a 25. fordulóval; a bajnokságot két részre osztják, a felső ház csapatai az 1. Ligába jutásért, az alsóház gárdái pedig a kiesés elkerüléséért harcolnának. A hétvégén viszont napvilágra jutott egy harmadik lehetőség is, a jelenlegi éllovas Aradi UTA és a CS Mioveni automatikusan jusson fel az 1. Ligába, a 3., 4., 5. és 6. helyezett – Turris Oltul Turnu Măgurele, FC Argeș Pitești, Petrolul Ploiești és Bukaresti Rapid – egy külön tornán vegyen részt, amelynek győztese az 1. Liga alsóházának 6. helyezettjével játsszon majd az első osztályba jutásért.
Az FK Csíkszereda edzője viszont nem ért egyet a 2. Liga felső- és alsóházra való osztásával. Valentin Suciu azért érvel a hagyományos folytatás mellett, mert a csíkiak már több olyan ellenféllel is játszottak, akik a felsőházba kerülnének, így szerinte hátrányos helyzetbe kerülhet az FK több más ellenfelével szemben. – Klubunk és én is a bajnokság összes fordulójának lejátszása mellett érvelünk, és elfogadhatatlannak tartjuk a felső- és alsóházra való osztást, amely szerintem nem lenne a legjobb megoldás, hiszen nemcsak minket, hanem több csapatot is hátrányosan érintene – nyilatkozta a prosport.ro-nak Valentin Suciu. A csíkiak edzője hozzátette, a pályán szeretné a csapata kiharcolni a másodosztályban maradást. – Ha bent maradunk, akkor nagy terveink lehetnek a jövőt illetően, ha meg kiesünk, természetesen az újra feljutás lesz a célunk. De azt hiszem, korai még a nagy tervekről beszélni addig, amíg azt sem tudjuk, mi történik holnap – tette hozzá Valentin Suciu.
Az FK Csíkszereda 24. fordulót követően 22 ponttal a 2. Liga 17. helyén áll. A másodosztályból három csapat esik ki, hiszen a Bukaresti Daco-Getica még az ősszel kiállt a bajnokságból, míg a Sportul Snagov ugyanezt tette meg a téli szünetben. Az utolsó helyezett Pandurii Lignitul Târgu Jiu mindössze nyolc pontot gyűjtött, a csapatnak ráadásul nagy anyagi gondjai vannak, így a sereghajtó biztos kiesőnek tekinthető. Az FK mellett a kiesés elkerüléséért küzd a 28 pontos Temesvári Ripensia, a 27 pontos Kolozsvári Universitatea, a 24 pontos VSK Resicabánya és a 22 pontos Concordia Chiajna. A négy csapat közül viszont a resicabányaiak és a Ripensia nehéz anyagi helyzetben van, akárcsak a 8. helyen álló VSK Gloria Buzău.
A 3. Liga résztvevői közül többen is a bajnokság lezárást kérik a szakszövetségtől, ugyanis a harmadosztályban szereplő csapatok többségét helyi önkormányzatok finanszírozzák. A FRF itt is két lehetőséget vázolt fel a csapatok számára: akárcsak a 2. Ligában, a harmadosztályban is felső- és alsóház rendszerben fejezzék be a bajnokságot, vagy tekintsék lezártnak a jelenlegi állással a pontvadászatot, az első helyezettek ősztől feljutnak a másodosztályba, míg a 3. Ligából nem lenne kieső. Ez utóbbi esetben a megyei bajnokok selejtezőinek győztesei is feljutnának a 3. Ligába, a FRF pedig a jelenlegi öt csoportot hatra bővítené. Amennyiben a jelenlegi állással zárják le a 3. Ligát, úgy a Bákói Aerostar (1. csoport), Unirea Slobozia (2. csoport), U Craiova 1948 (4. csoport) és Lénárdfalva (5. csoport) jutna fel a másodosztályba, a 3. csoportban a Bukaresti Progresul Spartac és a VSK Slatina selejtezőt játszana a csoportelsőségért, mivel a két gárdának jelenleg 37-37 pontja van.
A FRF csütörtökre tervez videokonferenciát a megyei labdarúgó-egyesületek vezetőivel a 4., 5. és 6. Liga esetleges folytatásáról.

HN-összeállítás

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.