Millió forintos játszma

120

Székelyudvarhely Polgármesteri Hivatala kedden jelentette be „igényét” a magyar állami pénzből felhúzandó Székelyudvarhelyi Kézilabda Akadémia létrehozására, míg a Székelyudvarhelyi KC alanyi jogon tart erre igényt, jelezte szerdai közleményében. Viszont még nem lehet tudni, ki kapja az összeget, és erre a Magyar Kézilabda Szövetség sem válaszolt egyértelműen megkeresésünkre.

Néhány napja még egy asztalnál ült a városvezetés és az SZKC

A Székelyudvarhelyi KC felnőtt férfi kézilabdacsapatának megszűnése és felbomlása után elkezdődött Szé­kely­udvarhelyen a marakodás: kit illet meg a jog a magyar állam által kiutalt 441 millió forint felhasználására a Székelyudvarhelyi Ké­zi­labda Akadémia megalapítása céljából. Erre mint alanyi jog hivatkozik az SZKC, ám ebben nem tűnik partnernek Szé­kely­ud­varhely Polgármesteri Hivatala, amely a múlt év végén alapított Városi Sportklub berkein belül képzeli el mindezt.

Csak egyik fél nyilatkozik
Az úgynevezett VSK-ról korábban nem lehetett hallani, csak a héten került be a köztudatba. Ennek ötletgazdája Hajdó Csaba MPP-EMNP-s tanácsos, aki megkeresésünkre megjegyezte, a VSK létrehozásának célja az volt, hogy a Székelyföldi Jégkorong Akadémiával elkezdett közös együttműködés minél gördülékenyebb legyen, és ehhez ez volt a legmegfelelőbb jogi háttér. A VSK létrejöttében pedig sokat segítettek a Csíkszeredai VSK részéről, továbbá Csíki András, a Megyei Sport- és Ifjúsági Igazgatóság igazgatója is. Ugyanakkor Hajdó nem kívánt részletekbe bocsátkozni arról, hogy a VSK alkalmas lenne-e akadémia létrehozására.
Jakab Attila városmenedzser szerint viszont alkalmas lenne. „Igen, a VSK, mint ahogy az a hivatal által kiadott közleményben is áll, megfelelő jogi alapot jelent az akadémia létrehozására, önkormányzati forrást is kaphat, tud fogadni támogatást helyi vállalkozóktól és külföldről, így Magyarországról is. Ezt a hétfői megbeszélésen felajánlottuk a Kézilabda Szövetségnek és ők majd döntenek. Ezen dolgozunk most. Hétfőn az MKSZ képviselői a polgármesterrel, a sportiskola és az SZKC vezetőségével is tárgyaltak, mindenkivel külön-külön, illetve terepszemlét tartottak, felmérték a rendelkezésre álló infrastrukturális lehetőségeket” – jegyezte meg.
Azt, hogy az SZKC legutóbbi közleményében magáénak vallja a támogatást, Jakab nem kívánta kommentálni.
A Székelyudvarhelyi KC aktuális vezetőségét is igyekeztünk megkeresni, több kérdéssel is, de mind a mai napig elzárkóztak bárminemű nyilatkozattól. Ígéretük szerint jövő héten viszont mindenre válaszolni fognak.

Az MKSZ a kedvezményezett
Míg a két fél marakodik, addig a magyar állam által jóváhagyott 441 millió forint „tulajdonosa” a Magyar Kézilabda Szövetség, hiszen a Magyar Közlöny 2017. december 27-i száma szerint az MKSZ az összeg kedvezményezettje, nem pedig más. Levélben kérdeztük őket, kit illet a támogatás, egyszeri támogatásról van-e szó, és hogy merre bővülne az akadémia. Minden felvetett kérdésre homályos válasz érkezett, de kitűnik, hogy az SZKC nem áll nyerésre ebben az ügyben sem. Az alábbiakban közöljük az MKSZ médiamenedzsere, Liszkay Gábor közvetítésével küldött levelét.
Még a héten levelet küldtünk az Emberi Erőforrások Minisztériumához is, ahonnan tegnap azt a választ kaptuk, hogy hamarosan ők is tájékoztatnak az ügyben.

[box type=”shadow” ]A Magyar Kézilabda Szövetségnek küldött kérdések és válaszok

– A Magyar Közlönyben megítélt összegnek ki lesz, vagy épp ki a székelyföldi gazdája? Kik fogják ezt, és gondolom, a további összegeket kezelni?

MKSZ: – Az összeg gazdája a székelyudvarhelyi, vagy akár még általánosabb értelemben a székelyföldi kézilabda lehet, a pontos befogadó, címzett megnevezése pedig elsősorban jogi kérdés. A Magyar Kézilabda Szövetség javaslatot, azon belül is kizárólag szakmai javaslatot tehet a kormányzatnak, ám ez inkább a felhasználás módjára, mintsem címzettjére vonatkozhat. Mi az udvarhelyi kézilabdára mint egységre tekintünk, annak szeretnénk segíteni, semmiféleképpen nem egy szekértábornak, ha egyáltalán létezik ilyen. Hisszük, hogy a sportág és a sportvezetés helyi képviselői is így gondolják, nekik is a kézilabda, a közös ügy a legfontosabb, és ennek érdekében mindenki kész az együttműködésre.

– Ez az összeg egyszeri támogatás volt, vagy lesznek további támogatások az akadémia érdekében?

MKSZ: – Ebben az ügyben döntés még nem született, de valószínűleg a befogadó közegtől, az eredményességtől, a hatékonyságtól is függ a támogatás mértéke és időtartama, folytonossága.
– Egyes információk szerint a közlönyben megítélt összeg nem lett folyósítva, miután az SZKC számlái zárolva lettek és a magyar államnak nem szokása önkormányzat által létrehozott bármilyen egyesületbe pénzt pumpálni (lásd Székelyföldi Jégkorong Akadémia, amely a római katolikus egyház által létrehozott Mens Sana Alapítványon keresztül működik). Igazak-e ezen információk?

MKSZ: – Az MKSZ-ben fel sem vetődött, hogy ezt a pénzt az SZKC felnőttcsapatának az elmaradt bérek rendezésére kellene vagy lehetne folyósítani, ez nem is lett volna legális módja a támogatásnak. A reményeink szerint mihamarabb létrejövő egységes székelyudvarhelyi kézilabda klub, annak is elsősorban az utánpótlása számíthat a támogatásra.

– Feltételezem, hogy volt egy szakmai terv az akadémia létrejötte mögött, így kérdezném, hogy ez csak Székelyudvarhelyre összpontosul, vagy kiterjedne más településekre, mint a labdarúgó- vagy a jégkorong-akadémia?

MKSZ: – A szándék megvan a régió és további sportágak bevonására is, de ez e pillanatban valóban nem több szándéknál.

[/box]

Darvas Attila
Lázár Emese

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.