Mikortól, miben és hogyan ajánlott a babát hordozni?

Beszélgetés Csukás Emese babahordozási tanácsadóval

1 332

A babahordozás nemcsak biztonságérzetet nyújt a babának, illetve segíti a kötődés kialakulását a szülők és gyermekük között, hanem a mindennapi teendők elvégzését is megkönnyíti a kisgyermekes családokban – vallja a csíkszeredai Csukás Emese. A babahordozási tanácsadóval arról beszélgettünk, mikor milyen hordozóeszköz ajánlott, és mire kell odafigyelni ezek használata során.

Csukás Emese: hordozóeszköz vásárlása előtt ajánlott tanácsot kérni, többfélét kipróbálni

– A babahordozást mikor lehet elkezdeni?

– Újszülött kortól lehet már hordozni a babát, karikás kendőben, rugalmas kendőben vagy hosszú szövött kendőben. Több ezer év alatt az emberek a nomád életmódhoz szoktak hozzá, a gyermek ösztönei ehhez alakultak, látszik a baba fogóreflexe, ahogy kapaszkodik az ujjainkba, az édesanyja nyakába. Az anya szempontjából ajánlott megvárni a szülés utáni hat hét leteltét, hogy a szervezete regenerálódjon, de az apuka például hordozhatja már a kicsit ebben az időszakban is. Ugyanakkor, ha olyan helyzet alakul ki, hogy a baba amúgy is egész nap ölben lenne, mert sokat sír, akkor egy hordozókendő meg tudja könnyíteni az anya dolgát. Ilyen pici korban, amíg a gerince nyaki része nincs annyira kifejlődve, hogy emelje a fejét, rendszerint elöl, a mellkason hordozzuk a babát. Amíg nincs meg ez a nyaki kontroll, addig jobb, ha elöl van, ha látjuk. Az anyukák tapasztalata szerint a kisbabakorban elkezdett hordozás sokat segít, főként, ha sírós a baba, hisz ha felkötik őket a kendőbe és a mellkasukon van, akkor hamarabb megnyugszik, kiegyensúlyozottabb lesz, hamarabb beáll a napirendje. Az anya tejtermelésére is jótékony hatással van az, ha a baba testközelben van.

– Mikor kerülhetnek hátra a babák?

– Hat-hét kilogrammos testsúly elérése után javasolt, hogy a háton hordozzák a babát. A hordozó személy érzi ezt legjobban, az apa számára nem biztos, hogy megterhelő, de az anya, főként ha már többször szült, ekkora súlyú babával már valószínűleg nehezen viseli az elöl hordozást. Ha a babának megvan a nyaki kontrollja, tehát emeli a fejét – ez körülbelül három hónapos kortól szokott bekövetkezni –, akkor már hátul is lehet hordozni.

– Milyen kortól ajánlottak a csatos hordozók?

– Vannak olyan csatos hordozók és mei-taiok (pántokkal felköthető, ázsiai eredetű hordozók), amelyek hordozókendő anyagból készülnek, és amelyeket annyira rá lehet igazítani a baba gerincére, hogy csigolyáról csigolyára alátámasztják azt, egészen a lapockák közepéig. A nyaki szakaszt viszont nem támasztják alá, ezért ezeket az eszközöket csak azoknak a babáknak ajánljuk, akik már hason fekve, alkarjukon támaszkodva emelik a fejüket, tehát a gerinc menti izmaik kellően fejlettek. Ezek az eszközök kompromisszumos megoldást jelentenek arra az esetre, ha valamiért nem működik a kendő használata, de a legjobb az lenne, ha kendőben hordoznák a babát addig, amíg felül. A fix paneles csatos hordozók, amelyeknek nem lehet állítani sem a terpeszét, sem pedig a háttámláját, a már felülni tudó babáknak ajánlottak, mert kialakításukból adódóan a hát azon szakaszát nem tartják rendesen, ami az ülés után erősödik meg eléggé. Ha már felült a baba, akkor bármilyen fajta hordozót használhatunk, de oda kell figyelni ezek méretére, egyes termékeknél van ugyanis baba és totyogó méret is. Például, ha az eszköz háttámlája a baba tarkóján felül ér, akkor az nagy neki.

– Hol lehet tanácsot kérni, kapni?

– Hordozóeszköz vásárlása előtt ajánlott mindenképpen megnézetni azt tapasztalt hordozós anyukával vagy szakemberrel. Az anyukák nyugodtan feltehetik a kérdéseiket a Csíki hordozó anyukák Facebook-csoportban is, igyekszünk mindig hasznos időn belül válaszolni. Ugyanakkor minden hónap utolsó csütörtökén 11 órától rendszeres találkozókat tartunk Csíkszeredában, el lehet jönni kérdezni, eszközöket próbálgatni is – a Facebook-csoportban közöljük a találkozó helyszínét, mivel valószínűleg változni fog az eddigihez képest.

– A hordozókendők, csatos hordozók nem olcsók, melyik az az eszköz, amelyikkel kisbaba kortól egészen addig lehet hordozni a gyermeket, amíg járni kezd?

– A hosszú szövött kendő végig tudja kísérni a hordozást, újszülött kortól egészen ovis korig, ha valaki egy eszközbe fektetne bele, akkor ilyet vegyen. Nem feltétlenül kell újat venni, épp azért, mert nagyon drágák. Egy használt kendő még jobb is, mint az új, mert már nem olyan kemény, és mivel szövött anyag, ha nincs szál kihúzva belőle, akkor nem megy tönkre. Számos Facebook-csoport van, ahol lehet vásárolni használt kendőt, akár az eredeti ár feléért is. Az először hordozó anyukáknál fontos szempont, hogy csíkos legyen a kendő, mert a kötözés tanulásában segít majd a minta.

– A hordozókendők kötözése elsőre és talán másodjára is bonyolultnak tűnik, de meg lehet tanulni….

– A legtöbben internetről és ismerősöktől tanultak meg kendőt kötni, nem olyan nehéz ez. Rendszerint azért igényelnek ta­nácsadást az anyukák, mert bizonytalanok és biztonságérzetet nyújt, ha ott a szakember, de gyakran már első vagy második alkalommal jól kötöznek.

– Bár gyakoribb a hordozókendő és csatos hordozó használata, látni még kenguruban vitt babát is. Miért nem ajánlják ezt a hordozóeszközt?

Testközelben. Az anyának és a babának is előnyös a hordozás

– Egészségtelenek a formázott, előre párnázott, nagyon keskeny terpesszel rendelkező hordozók, mint a kenguruk is. Ezeknek az alja nem térdhajlattól térdhajlatig tartja a babát, amikor beleültetik, hanem lényegében a nemi szervein támaszkodik a baba, ez a pozíció megerőlteti továbbá a gerincet és negatívan befolyásolja a csípő csontosodását. Lógnak a baba lábai, kifele fordul a csípőcsont a vápából. Ugyanakkor ez az eszköz a hordozónak is kényelmetlen. Sokan használják, mert olcsó, de káros a baba egészségére, fejlődésére nézve.
Gyakran látom ugyanakkor, hogy a csatos hordozókba, amelyeket a már felülni tudó babáknak ajánlunk, a gyártó ad egy újszülött betétet is, hogy hamarabb használni lehessen. Az, amit a gyártók ajánlanak, nem minden esetben egyezik meg azzal, amit a hordozási tanácsadók mondanak. Például gyártók esetenként a kifele hordozást is ajánlják, mi viszont ezt egyáltalán nem, hisz így nem tud létrejönni a terpesztett lábtartás, a domború hát, a gyermek nem gömbölyödik oda a hordozóhoz, hanem terheli a nemi szerveit és a gerincoszlopot. Kifele hordozva ugyanakkor minden ingert el kell viselnie a babának, nem tud odabújni a hordozóhoz.

– Közeleg a tél, a téli hordozáshoz mit tanácsol?

– Nem szabad túlöltöztetni a babát, mert nagyon hamar bele fog izzadni a kendőbe. Mínusz öt Celsius-fok alatt rendszerint úgysem viszik ki a kicsiket, ezért azt szoktam ajánlani, hogy az otthoni ruhára egy polár overallt adjunk fel, erre jön a hordozóeszköz, majd egy hordozókabátot vagy egy egy-két mérettel nagyobb kabátot lehet felvenni, összehúzni és kész is. Nagyon praktikus még a hordozótakaró, ez egy polár vagy vízálló anyagból készült takaró, amit a babára kívül fel lehet kötni. Ezt akár otthon is elkészíthetjük, könnyen meg lehet varrni. Fontosnak tartom, hogy mindenki számára elérhető legyen a hordozás, nem lényeges a méregdrága eszközöket megvásárolni, az a fontos, hogy a funkciójukat ellássák.

R. Kiss Edit

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek