vasárnap, november 29, 2020
custom_html_banner1

Hirdetés

Miklós Edit kihagyja az idei téli olimpiát

Az ausztriai Bad Klein­kirch­heim­ben tartott női szuperóriás-műlesikló világkupafutamon súlyosan megsérült Miklós Edit. A csíkszeredai alpesi síző a célba érkezéskor hatalmasat esett, a fejét is beverte a földbe, és percekig nem is mozdult, elvesztette eszméletét. Sérülése miatt nem lehet jelen a téli olimpián.

Egy évvel korábban edzésen, szombaton viszont versenyen sérült meg súlyosan a csíkszeredai síző. Nem megy olimpiára

Súlyos sérülést szenvedett szombaton, így nem vehet részt a pjongcsangi Téli Olimpiai Játékokon Miklós Edit. A csíkszeredai alpesi síző az ausztriai Bad Kleinkirchheimben tartott női szu­per­óriás-műlesikló világkupa­fu­ta­mon már gyakorlatilag a célegyenesben volt, amikor láthatóan kiállt a versenytartásból, az utolsó kaput ki is hagyta, majd a célba érkezéskor hátraesett és a fejét is beverte, tehetetlenül pörgött, majd hosszú ideig nem is mozdult.
A televíziós visszajátszásokból azt lehetett látni, hogy két kapuval a vége előtt fájdalmasan eltorzul az arca, és a jobb lábát fel is emelte, hogy ne terhelje. Az utolsó kaput is tudatosan kerülte inkább ki, de a célvonalon áthaladva talán már nem volt eszméleténél a fájdalomtól, ezért is rogyott össze.
A sportolót hosszú percekig ápolták a pályán, de láthatóan eszméleténél volt már, amikor hordágyon levitték a pályáról, majd mentőhelikopterrel szállították kórházba. „A célegyenes előtt túl közel ment az egyik kapuhoz, korrigált, de úgy érezte, mintha valami elvitte volna a lábát. Ezek után nem akarta megterhelni a jobb térdét, és ezért csak úgy tudott megállni a célban, hogy eldőlt. A jobb lábában fájdalmat érzett, a bal lába szerencsére sértetlen maradt” – mondta a baleset után Stark Márton magyar szövetségi kapitány. A 29 éves csíkszeredai alpesi sízőt a kórházban megvizsgálták, és a műtét mellett döntött az orvosi stáb. A diagnózis szerint Miklós Edit jobb térdében elszakadt a keresztszalag, és így biztosan hosszú ideig nem sportolhat.
A Magyar Sí Szövetség hivatalos közleményben is megerősítette a hírt. „Miklós Edit nem lesz ott a februárban kezdődő téli olimpián, Pjongcsangban. A rehabilitáció várhatóan több hónapot vesz igénybe. Miklós Edit helye elveszett a februári téli olimpiára, de az a pozíció, amit az országnak szerzett, megmaradt, vagyis alpesi síben egy férfi és egy nő indulhat. Január 21-én lehet erről végleges döntés” – áll a közleményben.
Szinte napra pontosan egy évvel ezelőtt szenvedett súlyos térdsérüléseket Miklós Edit amikor mindkét keresztszalagja elszakadt egy nagy bukás után, ám visszatérése után sokáig úgy tűnt, ismét százszázalékos állapotban vehet részt az olimpián. Nyáron Dél-Amerikában edzőtáborozott, idén azonban csak egyszer versenyezhetett a halasztások miatt, akkor Lake Louise-ban a 14. helyen végzett.

Túl a műtéten
– Jól vagyok, sokkal nehezebb feldolgozni a mostani sérülést, mint a tavalyit, de jól érzem magam, a műtét jól sikerült – tudatta közösségi oldalán Miklós Edit. Hozzátette, a keresztszalag szakadt el a jobb lábában, melyet ki kellett pótolni egy szalaggal a combja hátsó feléből, a belső szalag is szakadt volt, de azt össze tudták varrni. „A külső és belső meniscus is kimozdult, visszarakták a helyére. Az első tíz napban 15 kilóval terhelhetem a lábam, majd harminccal, három hét múlva már rá is állhatok” – mondta videó üzenetében a csíkszeredai sportoló.
Mielőtt szombat éjjel kettőkor megműtötték, nem volt nagy a fájdalom a térdében, abban reménykedett, hogy csak a belső szalag sérült meg. Aztán kiderült, hogy a keresztszalag is sérült. „Nagyon megtetszett a pálya vezetése Bad Kleinkirchheimben, de buckás-jeges volt, és többször is preparálni kellett a verseny alatt. Az volt a cél, hogy hozzászokjak a szuper-G verseny alatt, és egy kontrollált menetet akartam. Ahol elvitte a lábamat a hó, ott voltak gondok a pályával. Fontos, hogy nem rásérültem a korábbi sérülésre, az én szememben ez egy új sérülés” – mondta a sportoló.
Miklós Edit kijelentette, mindig csak előre halad, fokozatosan tűzi ki a célokat. „Egyelőre az a fontos, hogy lábra álljak, a következő időszakban a gyógytorna lesz főszerepben” – zárta üzenetét rajongói számára a csíkszeredai alpesi síző.

HN-összeállítás

Kapcsolódó cikkek:

14,237RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb