Mikháza megújulásáért

Korábban egy filmforgatás alkalmából jártam be a Nyárádmentét, viszont több tucatszor suhantam át rajta, ha Székelyföld felé mentem, s Marosvásárhelyt el akartam kerülni. Most négy napra érkeztem a vidékre, Mikházára, ahol a Hagyományok Háza egy szabadegyetemet rendezett. Gyönyörű, de szegény vidéken jártunk, a dombok között élőknek meg kell küzdeni a mindennapi betevőért. Régi pajták, szebb napokat látott házak, kúriák követik egymást a főút mellett, a belső utak nagyon rosszak, ha nagyobb eső hull rájuk, dagasztani lehet a sarat, s igencsak vendégmarasztalók.
A huszonöt települést felölelő környék egykor sűrűn lakott volt, Orbán Balázs is megénekelte termékeny völgyeit. Jóllehet, utunk szépen gondozott földek mentén vezetett, viszont a beszélgetések során mindig szóba került az elvándorlás. A környező városok szépen fejlődnek, így elszívják a munkaerőt, illetve a külföldi munkalehetőség is ritkítja a lakosságot.
Mikháza beírta magát a magyar kultúrtörténetbe. A felső-nyárádmenti „Szentföld” központjában a ferencesek 1636-ban építették fel első kolostorukat. A rend élén olyan kiváló tudósok álltak, mint Kájoni János, a Cantionale Catholicum és a róla elnevezett Kódex szerzője. A szerzetesek az oktatás területén is úttörő szerepet vállaltak, a kolostorban indult el az az iskolai oktatás, amely később a marosvásárhelyi katolikus gimnáziumban vált példaértékűvé.
A háromszáz lakosú település sem a gazdagságáról híres, portái felújításra szorulnak, a templomra is ráférne egy kis renoválás. Az egykori rendházban pszichiátriai betegotthon működik.
A lokálpatrióták nem nyugodtak bele szülőföldjük romlásába. Szélyes Ferenc marosvásárhelyi színész 2003-ban indította el Csűrszínház mozgalmát, ami azóta a környék igényes nyáriszórakozásának vált központjává. A környező városokból s a nagyobb településekről szép lassan sikk lett idejárni, az előadások táblás ház mellett zajlanak. A környékbeliek is felfedezték maguknak a teátrumot, így mindenki megtalálja a kedvérevalót. A Hagyományok Háza szabadegyeteme szintén a falu felvirágoztatását szolgálja.
A kezdeményezések követőkre találtak, a festői vidékre egyre többen költöznek, építkezések mellett haladt el az utunk, a helyi panzió vezetői sem panaszkodhattak. Ottlétünkkor népes esküvői násznép vonult ki a templomból, a misén a templom új orgonájára gyűjtöttek. Tiszta szívből kívánhatjuk, hogy zsúfolt padsorok között szólalhasson meg rendszeresen a hangszerek királya.

SONY DSC

SONY DSC

Csermák Zoltán

Kapcsolódó cikkek:

14,240RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb