Migrare necesse est?

94

Ne akarjunk több jót az embereknek, mint amit még el tudnak viselni –Thomas Jefferson.
Ez a modern kori népvándorlás is tele van furcsa ellentmondással. Mi is migráltunk az Etelközből Európába, amiből aztán honfoglalás lett. Igaz, vagy 400 évvel előbb Attila előkészítette volt a terepet. A XV. század elején az Újvilágba is elkezdtek migrálni mindenféle népek, míg aztán az őslakókat rezervátumokba kényszerítették és turistáknak mutogatták. Az évszázadok folyamán ilyesmi többször előfordult a sárgolyón, sőt, a mi kies ezeréves hazánkban is. (Majdnem!) Jöttek tatárok, törökök, osztrákok, románok, németek, oroszok, maradtak is rövidebb-hosszabb ideig. A dicső németek nem bánták, mi több: behívták az olcsó munkaerőt, van is ott már sok millió, persze a velejáró épülő mecsetekkel, iskolákkal stb. Nem úgy néz ki, mintha át akarnának térni a kereszténységre, mint ahogy mi tettük valaha.
A menekülés és a bevándorlás két különböző jelenség, van aki egy kalap alá veszi, már csak azért is, mert ezek a maiak semmiféle igazolvánnyal nem rendelkeznek. Hallatszik, hogy Törökországban sorozatban gyártják a hamis szír útleveleket, így a szír menekült lehet pakisztáni, afgán. A háború elől menekülőket mégiscsak illik befogadni.
Csakhogy:
Ha muszlim, miért nem menekül dúsgazdag rokonaihoz, akik a sivatagban versenyeznek, ki épít magasabb felhőkarcolót, amely lehetőleg hajóvitorlához hasonlít, a világ legszebb pályáját a Forma–1-hez stb. Közelebb is kapnák őket, egymás szavát is értenék, s a tengerbe sem kellene belefulladni. Hihetetlen összegeket fizetnek az embercsempészeknek, legmodernebb okostelefonokat simogatnak. Drága holmikat, ruhafélét, takarókat, s ha továbbállnak, rossz nézni, mi marad utánuk. A laikus európai azt kérdezi, ha ezek ilyen gazdagok, miért hagyják el szülőföldjüket? Ráadásul éppen a hitetlenektől (gyauroktól) várják életük jobbra fordulását, akiket némelyek teljes lényükkel gyűlölnek (lásd terrorcselekmények). Öngyilkos merénylők vállalják a halált is, ha ezzel jó pár keresztényt elintézhetnek. Majd Allah ölbe veszi őket a másvilágon…
A laikus európai úgy spekulál: ha nem egyéb, valaki ide küldi őket, és ebből Európának előnyei származnak, pótolják a szakképzett munkaerő hiányát. Ja, hogy nincs Soros-terv? Ezt ki-ki döntse el saját belátása szerint. Magyarországot össztűz alá veszik Brüsszelben is. Azt mondja egy portugál asszonyság, hogy a bevándorlókat tárt karokkal kellene fogadni. És lábakkal, tenném én hozzá, ugyanis gyakran hallani a hírekben, hogy európai nőket próbáltak megerőszakolni vagy erőszakoltak meg migránsok, akik otthon a nőnek legfennebb a szemét látják és azt hiszik, hogy Európában azért járnak ilyen lenge, hiányos öltözetben, mert éppen őket várják. Szóltak már, hogy a svájci zászlóból vegyék ki a keresztet, mert az zavarja őket. A karhatalommal is összetűznek, s a kosztot és az egyéb ellátást sem találják megfelelőnek.
Ha Merkel asszony kapzsiságból (olcsó munkaerő alantas munkára) begyűjtötte az ázsiaiakat, lelke rajta. De ne szidja azokat, akik nem kérnek a bevándorlókból, és ne próbálja a fölösleget Orbán és a visegrádiak nyakába varrni. Naponta látjuk a tévében ezeket a szerencsétleneket, akikről nem tudni semmit. Lehet közöttük rablógyilkos, szélhámos vagy egyszerű tolvaj, aki menekül az igazságszolgáltatás elől, de lehet akár súlyos betegségek hordozója.
Végül a legfontosabb, amit a dicső nagyhatalmak, a NATO, amelynek olyan nagy örömmel lettünk tagjai, az Európai Unió egy szóval sem említ, s amit egyedül csak Orbán Viktor magyar kormányfőnek jutott eszébe szóvá tenni: nem kellene mindent elkövetni és odahatni, hogy megszűnjenek mindazon szörnyűségek, amelyek miatt emberek milliói hagyják el a szülőföldjüket? Ha odahaza, az ő hazájában élhetne, Merkel asszony is hiába csalogatná a Kánaánba robotolni…
Emlékszem, az én régi, idejétmúlt, a maiak szerint igaz sem volt iskolámban tanultunk Szíriáról, mint az arab világ csodájáról, az épen maradt ókori csodákról (most éppen szétveri őket az Iszlám Állam), fővárosáról, a damaszkuszi acélról, amely a legkiválóbb mind a mai napig. S most ebben az ultramodern világban pusztulásra ítéltetett, amit az említett nagyságok karba tett kézzel bámulnak. Talán majd az oroszok?

Kopacz Zoltán, Csíkszereda

[box type=”shadow” ]Levélbontás oldalunkon az írásokat, leveleket szerzőik előzetes hoz­zá­járulása nélkül, mondanivalójuk tiszteletben tartásával, esetenként rövidítve jelentetjük meg. Az itt megjelent vélemények nem feltétlenül azonosak a szerkesztőségével.[/box]

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.