Migránsmunka

51

Tavaly nyár óta fokozott figyelem, érdeklődés övezi a migránsválságként ismertté vált jelenséget: Európa déli és délkeleti határaihoz az eddiginél több közel-keleti és észak-afrikai menekült érkezett azzal a szándékkal, hogy a fejlett nyugati országokban – főként Németországban – telepedjen le. Hogy mennyire időszerű a kérdés, és milyen nagy mértékben foglalkoztatja a közvéleményt, mi sem bizonyítja jobban, mint az a tény, hogy csütörtök este telt ház várta Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusa eskütermében Sógor Csaba európai parlamenti képviselő Migráció: esély vagy veszély? című előadását. A Németh Géza Egyesület kezdeményezésére és a vendéglátó intézmény hathatós támogatásával létrejött rendezvényen az előadó rávilágított a kérdéskör megannyi vetületére: vázolta az Európába irányuló migráció történetét, feltérképezte a kibocsátó államokat, térségeket és rámutatott a nagy embertömegek felkerekedésének kiváltó okaira, kitért a migránsok utaztatása kapcsán kialakult hatalmas üzletre. A 2015 végi párizsi és a nemrég elkövetett brüsszeli merénylet kapcsán azt is megjegyezte, hogy nemcsak a kalandorok és az embercsempészek használták ki a nagy emberáradatot, hanem a szélsőségesek is.
A kiváltó okok ismertek: az emberek menekülnek a hosszú ideje húzódó és végeláthatatlannak tűnő háború elől, s többnyire azok vágnak neki az útnak, akik a középosztályhoz vagy a felsőbb társadalmi rétegekhez tartoztak, akik pénzzé tudták tenni ingatlan vagyonukat, s nekivághattak a nagyvilágnak, biztonságos életet keresve. Ezek az emberek tudták kifizetni az embercsempészek által kért hatalmas összegeket, fedezni az utazás kiadásait. De menekülnek az emberek a gazdasági kilátástalanság elől is, boldogulást keresve.
Sógor Csaba vázolta a témakör másik oldalát is, a befogadó szempontjait sorakoztatva fel: az Unió fejlett államainak népessége rohamosan csökken és elöregszik, így egyre több bevándorlóra van szükség ahhoz, hogy meglegyen a megfelelő számú munkaerő az iparban és a szolgáltatásokban, hogy fenntartható legyen a szociális, társadalombiztosítási és egészségügyi ellátó rendszer.
Az elhangzottak szerint a migránsok folyamatosan érkeznek, szükség is van rájuk, mégis nagy feszültségeket szül jelenlétük. Ennek oka: Európa nem készült fel ilyen méretű embertömeg fogadására, nem tudja úgy kezelni a kérdéskört, mint például az Amerikai Egyesült Államok, amely rég felkészült a migránsok fogadására és integrálására.
A migránsügyben való tisztánlátást szolgálta az előadás. No meg azt, hogy információkra van szükségünk ahhoz, hogy megérthessük a modern kori népvándorlás mozgatórugóit, hogy ismerjük annak minden vetületét és ne ítélkezzünk sommásan, félinformációk birtokában. A képviselő a kérdés rendezésének alapját a szolidaritásban jelölte meg: szolidárisak kell lennünk nemcsak a világot nyakukban venni kényszerült számkivetettekkel, hanem azokkal is, akik e hatalmas emberáradat állomásain és végállomásán laknak. A gond közös gondunk, rendezése is közös ügyünk…

Sarány István

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.