Miért ragadunk ott, ahol csúszni kell?

74

Nem megy. Ott állsz a bevásárlóközpontban, és hirtelen beléd hasít a gondolat. Ösztönösen taszítod a kis szekérkédet, és arra gondolsz, hogy otthon két gyermek várja a Kinder-meglepetést, amit újból ottfelejtesz majd a kasszánál. Ismét magyarázkodhatsz. Unod már, hogy ezerfelé szakadsz, és valaki megint beléd köt, hogy eléje álltál a sorba, pedig te csak sietsz haza, ahol már régóta várnak a csöppségeid. Nehezen megy ez a felnőttesdi, pedig már jó ideje benne vagy. Sokszor képzeled el magad az első szerelmeddel, még akkor is, ha végül hozzámentél feleségül.
Igen, tudom. A gondolataidban érdekesebb lesz minden, még a szenvedély is valóságosabb a fejedben, én nem ítéllek el. Amikor tizenhét voltál, úgy tűnt, hogy megütötted a főnyereményt, sportoló fiúval randiztál, magasztos álmokat dédelgettél jól fizető állásról és idilli családról, ahol csak néha bőgnek a gyerekek, és te is csak ünnepekkor zokogod bele a párnába, hogy mégsem kellett volna hozzámenni ehhez a pacákhoz.
Pedig olyan jó volt minden. Nem is voltak intő jelek. Talán csak az, hogy mindig összevesztetek, minden apróságon, és folyton neked kellett bocsánatot kérni, mert az ő sérülékeny lelke nem bírta elviselni, ha szembesítették azzal, hogy elszúrta. Emlékszem, egyszer azt mondtad, hogy nem tudod elképzelni őt a gyermekeid apjaként, és nézd meg, hol vagyunk most. Én nem akarok beleszólni, de miért van az, hogy folyton mentségeket keresel egy olyan embernek, akit nyilvánvalóan te is alig bírsz elviselni?
Bűntudat. Igen, éreztem, hogy ezt mondod. Éveket áldoztál arra, hogy működjön a kapcsolatotok, nem dobhattad el az egészet, igaz? Az butaság lett volna. Tonnányi nyomos indokkal álltál az oltár elé egy olyan férfival, aki mellett pár év együttlét alatt új szintre lépett a működésképtelen jelző.
Beleragadtál. Hát én ezt is megértem. Nem te vagy az egyetlen, aki a halottnak a csók mondásból nem a menthetetlent, hanem a romantikát olvassa ki. Igazán nem a te hibád, hanem a generációnké. De kérlek, a második válásodnál dobd már ki ezt a ragasztót, és ismerd be végre, hogy a jó kapcsolat nem a pároddal, hanem önmagaddal kezdődik.

Keresztes Bea

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.