Mi szóljon, hej?

65

Lazar EmeseKis kece lányom, fehérben vagyon – ezt zenéli pontos időben az udvarhelyi városháza órája. Szép dal, kétségtelen, a volt polgármester választotta, akiről tudjuk, nemcsak nagy vadász, de nagy népdalrajongó is volt. Emlékezetes marad a szejkefürdői fellépése, amikor a majáslisozókat A réten, réten, shej, a nagyfalusi réten című nótával örvendeztette meg, tudatva, hogy elvesztette a zsebre való kését, utána a karikagyűrűjét. Ha akkor sejti, hogy a választás is oda, biztos a Hej, tulipán, tulipánt dalolja el.
Nótás kedvvel köszönt be az új városvezetőnk, aki a győzelmet nem nyugtával, hanem Kadicsfalva–Bethlenfalva himnuszával dicsérte. Nem tudom, jót jelent-e nekünk az, ha az új korszakban havas hegyek őrködnek felettünk, s a koalíciós jelképek, a magasban fénylő csillagok és örökzöld fenyvesek vigyáznak ránk, de majd csak kiderül. Az új időkhöz új dal passzol, feltételezem, hamarosan lecserélik a kecses menyasszonyról szólót. Minap rám is kérdezett egyik ismerős, hogy ha rajtam múlna, melyik dalt választanám. Szerinte a Kossuth-nóta jól hangzana. Igaz, ez a Kossuth Rádió emblematikus szignója, de sebaj, hazahoznánk a témát, s a jelzés után következhetnének a városházi hírek. Ki fizette be az adót, ki házasodik, ki válik, mit írt alá a polgármester, kit fogadott, és hogy bulvár is legyen, mit ebédelt aznap és mit üzen a népnek. Jöhetne esetleg a napi horoszkóp is, hogy tudjuk, mit ígérnek aznapra a csillagok.
Azt mondom, Udvarhely ebben a dalválasztásban is különbözzön minden más várostól! A miénk magyar legyen, sőt ha lehet, akkor több is zengjen. Indulhatna a nap dinamikusan, például a Republictól a Jó reggelt kívánokkal. Délben üzenhetne a népnek Kossuth Lajos, délután Nagy Feróval dúdolhatnánk, hogy Nyolc óra munka, nyolc óra pihenés és ugyanannyi szórakozás. Este, tekintettel a gyakori áramszünetekre, stílusos lenne az Omegától a Petróleumlámpa. Ha pedig az idelátogatóknak is világossá akarjuk tenni, hogy nálunk, Udvarhelyen, Árpád a polgármester és alpolgármester is, véleményem szerint nem énekelhetne találóbbat a városháza időmérője, mint Koppány dalát az István, a királyból: Árpád népe, hej!

Lázár Emese

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.