2021, január 22, péntek.
custom_html_banner1

Mi lett volna, ha…?

Talán a fenti kérdés a világ legfölöslegesebb kérdése, ahogyan a ha-val kezdődő mondatok is azok. Főleg a sportban, de a hétköznapi életben is fölösleges rákérdezni, hogy mi lett volna, ha…?
A vasárnapi, a csíkszeredai Erőss Zsolt Aréna parkolójában tartott autós ügyességi verseny kapcsán rengeteg kommentár született a legnagyobb közösségi oldal egyik csoportjában. A közelben lakók arra panaszkodtak, hogy zajt csapnak az autók, ugyanakkor azt kérdezték, miért kell egy ilyen rendezvénynek helyt adni a városon belül, főleg vasárnap? A zajra a válasz egyszerű: be kell csukni az ablakot. Ha meg nem szigetel jól, akkor ki kell cserélni modern nyílászáróra. És hogy miért vasárnap: mert akkor értek rá a versenyzők.
Egy évben három hasonló rendezvényt tartanak az Erőss Zsolt Aréna parkolójában. Ki lehet bírni. Ahogyan a megyeszékhely utcáinak lezárásával járó pünkösdi búcsút, városnapokat, kerékpárosversenyt. Érdekes, hogy Melbourne, Baku, Monte Carlo, Szingapúr, Montreal, Macau, Marrakech és Hanoi lakosai nem háborognak, amikor évente legalább kétszer, de van ahol háromszor is autós- és motorosversenyek miatt nem egy napra, hanem közel két-két hétre bénítják meg a szervezők az autós- és gyalogosforgalmat egyaránt.
Ami az oszlopos ügyet illeti: a sportban vannak balesetek. A focista lábizma meghúzódik, a hokis válla eltörik, az autó meg összetörik. Ezek mind sportbalesetek.
Jön az okos: mi lett volna, ha nincs ott az oszlop és az autós a gáznyomás-szabályozót csapja el? Mi lett volna, ha gázszivárgás keletkezett volna az ütközés miatt, mi lett volna, ha robbanás történik, mi lett volna, ha gáz nélkül marad a negyed, mi lett volna, ha… csupa hülye kérdés. És hogy én is álljak be a sorba: mi lett volna, ha nincs az oszlop, az autós meg elcsapja a kertet, amelynek túloldalán egy állampolgár filmezte az esetet, a kert meg rádől a férfira, az meg súlyosan megsérül? Na, akkor ki lett volna a hibás? Mivel az eset versenybalesetnek minősült volna, a néző meg nem a számára elkerített helyen nézte a versenyt, a férfi lett volna a hunyó.
Az autósport veszélyes. Főleg a nézőnek.

Kopacz Gyula

Kapcsolódó cikkek:

14,341RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb