2021, március 7, vasárnap.
Hirdetéscustom_html_banner1

Mi leszel, ha nagy leszel? Pék vagy inkább autószerelő?: Betekintés az Eötvös József Szakközépiskola életébe

Székelyudvarhely legnagyobb múlttal rendelkező szakközépiskolájában töretlen népszerűségnek örvend a szakiskolai képzés. Rendszerint az autós szakok a legkeresettebbek, de sokan jelentkeznek az élelmiszeripari képzésekre is.

Pályázati segítséggel újították fel a gyakorlókertet

Akárcsak más hasonló jellegű tanintézményben, az Eötvös József Mezőgazdasági Szakközépiskolában is megszűnt pár évre – 2003 és 2014 között – a szakoktatás, köztük a mezőgazdasági szakmák tanítása is. Utána itt is újra kellett szervezni a hároméves oktatást, és a 2016–2017-es tanévtől az önkormányzat kérésére újra beindították a mezőgazdasági képzést.
– Középiskolai vonalon állategészségügyi, szakiskolai vonalon kertész-, mezőgépész osztályokat indítottunk. A beiskolázások alkalmával figyelembe vettük a térség, a környék mezőgazdasági potenciálját, az egyre erősödő vállalkozásokat. Meglátásaink szerint a mezőgazdasági szakok nem vonzók a fiatalok számára. Viszonylag kevesen vannak, akik tudatosan ezt a szakterületet választják, ugyanakkor azt is tapasztaltuk, hogy olyanokkal is sikerült megszerettetni a szakmát, akik eredetileg nem erre a szakra készültek – mondta Trinfa Pálma igazgató.
Jogosítványt is kapnak
Az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatják, hogy az autós szakok (autószerelő, autóbádogos és -festő) iránt van a legnagyobb érdeklődés. Bizonyára azért is, mert a diákoknak lehetőségük van B kategóriás jogosítványt szerezni az iskolában működő sofőriskola keretében. Az igazgatónő elmesélte, hogy 2017-ben a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. segítségével sikerült korszerűsíteniük az autósműhely felszereltségét.
A másik népszerű szak a pékipari, az itt tanuló fiatalok gyakorlati felkészülését egy élelmiszeripari laboratórium és egy kisebb méretű tankonyha teszi lehetővé. Trinfa Pálma azt mondja, hogy több olyan esetről is tudomásuk van, amikor már az iskolai évek alatt állásajánlatot kapott valamelyik tanulójuk.
– Számos udvarhelyszéki cégnél találkozhatunk iskolánk volt diákjaival, elsősorban az autós-, illetve élelmiszeripari szakterületeken. A mezőgazdaság területéről még nincsenek részletesebb adataink, hiszen idén nyáron végzett az első kertész-, illetve állategészségügyi osztályunk – tette hozzá az intézményvezető.

Újjáéledő farm
Az iskola hosszú idők óta ismert a tangazdaságáról.
– A 2007–2008-as tanévig – az akkori feltételek között – jól működött ez a tangazdaság, növénytermesztéssel és állattenyésztéssel is foglalkozott az iskola. A mezőgazdasági szakos diákok számára kiváló gyakorlati lehetőség volt. Miután a szakoktatást leállították, cégek, vállalkozások bérelték ki a területet és a hozzá tartozó melléképületeket. Lassan az addigi infrastruktúra leromlott, korszerűtlenné vált – idézi fel a múltat az igazgatónő.
A 2017–2018-as tanévben aztán benyújtottak egy pályázatot a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-hez, és sikerült elnyerniük egy 8 000 000 forintos támogatást.
– Ebből felújítottuk az egyik fóliaházat, öntözőrendszerrel láttuk el és megvásároltuk a kertészethez szükséges alapvető kézi eszközöket. Jelenleg az oktatómester és szaktanárok irányításával a gyakorlat egy részét itt végzik a kertész szakos diákjaink. Idén ősszel már a saját maguk által ültetett és gondozott paradicsomot, paprikát, uborkát gyűjthették be – sorolta Trinfa Pálma, majd hozzátette: a pályázati összegből egy kistraktort, hozzá szükséges szereléket is vásároltak. Az Eötvös József Szakközépiskola vezetősége fokozatosan igyekszik minél több tevékenységgel megmunkálni a tangazdaság területeit. A farmon vannak még épületek, lepusztult állapotban levő fóliaházak, amelyek további felújítást igényelnek.
– Ha már tangazdaságról és szakmai gyakorlatról van szó, érdemes megemlíteni az iskola patinás épülete előtt található rózsakertet, amely minden évben a kertész szakos diákok és szaktanáraik rátermettségét bizonyítja – jegyezte meg az igazgatónő.

Anyaországi kapcsolatok
Trinfa Pálma elmesélte, hogy rendszeresen részt vesz néhány diákjuk a Szakmasztár versenyen, és általában jó eredményekkel szoktak hazatérni onnan. Ugyanakkor bekapcsolódnak a Határtalanul programokba, jelenleg 8-9 magyarországi tanintézménnyel van kapcsolatuk, ezek révén a tanulóknak lehetőségük van betekintést nyerni az anyaországi szakoktatásba. Az Eötvösbe egyébként többnyire az udvarhelyszéki vidéki településekről érkeznek a diákok, de a Nemzetstratégiai Kutatóintézet támogatási programjának köszönhetően szórványból is jelentkeznek fiatalok, nemcsak a szakközépiskolai, de a szakiskolai osztályokba is.
A jelenlegi tanévben összesen 239 tanuló tanul 9 osztályban. Három szakiskolai osztályt indítottak, ezek a következők: autószerelő osztály 28-as létszámmal, pékosztály, ahová 29-en járnak, valamint agroturizmus és kertészosztály (14-15 tanuló). Trinfa Pálma elmondása szerint jövőben is maradnának ezzel a kínálattal.

Asztalos Ágnes

Kapcsolódó cikkek:

Életét veszítette a hargitafürdői Kossuth-sípályán egy férfi

Hirtelen szívleállás következtében elhunyt egy hetvenéves csíkszeredai férfi a hargitafürdői Kossuth-sípályán vasárnap délelőtt – közölte a Hargita Megyei Olt Készenléti Felügyelőség. Alina Ciobotariu közleményében azt...

Kiütéses Sportklub-siker Gyergyószentmiklóson

Nyolcgólos meccsen vette vissza pályaelőnyét a jégkorong Erste Liga negyeddöntőjében a Csíkszeredai Sportklub, a kék-fehérek szombat este vendégként győzték le a Gyergyói Hoki Klubot....

Továbbra is karanténkötelesek a Magyarországról Romániába érkezők

Aktualizálta pénteken az Országos Vészhelyzeti Bizottság (CNSU) a járványügyi kockázatot jelentő, sárga zónás országok jegyzékét. A listán szereplő államokból Romániába érkezőknek 14 napra karanténba...

Legfrissebb