Mi lesz a távfűtéssel?

Csődközeli állapotban van a székelyudvarhelyi közüzemek, veszélyben a távfűtés – kongatta meg a vészharangot a városi RMDSZ szervezete a tegnapi tanácsülést megelőzően. Közleményük apropóját az adta, hogy az ülés napirendjén szerepelt a hőenergia árának emelése. Végül ezt nem szavazta meg az önkormányzat, a kérdésre később visszatérnek.

Versenyfutás az árakkal. Hadnagy Gábor igazgató szerint emelni kell Fotó: Lőrincz Csaba

A távfűtést szolgáltató vállalat (Urbana Rt.) csődközeli állapotban van, ezáltal még az is kétséges, hogy be tud-e indulni a fűtés Székelyudvarhelyen, amikor eljön az ősz. Így kezdődik az RMDSZ szerdán közölt kommünikéje. Ennek alapján várható volt, hogy vitát gerjeszt a hőenergia termelési és szolgáltatási árának módosítására vonatkozó határozattervezet, amelyet végül a frakciók egyet nem értése miatt az önkormányzati testület elutasított, így a témát egy későbbi tanácsülésen fogják tárgyalni.

Drágítás és ami mögötte van
A közüzemek igazgatója, Hadnagy Gábor a tanácsülésen elmagyarázta, hogy a 2016-os esztendő tavasza óta ugyanazon az áron állítják elő a hőenergiát, miközben azóta a termelésben felhasznált energiahordozók jócskán megdrágultak. A rendszer hatékonysága javult, miután Gálfi Árpád polgármester hathatós közbenjárására több köz- és tanintézmény is csatlakozott a hálózatra, kevesebb a veszteség.
Azóta viszont sok minden változott. A lényeg, hogy az eladási ár egyáltalán nincs összhangban az előállítás költségeivel – hangsúlyozta az igazgató. Miután szűkítették az Urbana Rt. feladatköreit – és a lakásalap (a város tulajdonában álló szociális és egyéb lakások kezelése) visszakerült a polgármesteri hivatalhoz, illetve Székelyudvarhely ivóvízzel történő ellátását már a Harvíz Rt. látja el –, a közüzemek gyakorlatilag egyetlen tevékenysége a hőenergia előállítása. A veszteséges működéshez ez is hozzájárult. Hadnagy a helyzet kezelésére egyrészt az áremelést javasolta, másrészt azt, hogy kapjanak vissza valamilyen közszolgálati tevékenységet, ami további bevételekhez juttatná a vállalatot.

Legyen üzleti terv
Az RMDSZ frakció amellett érvelt, nem látni a garanciát arra, hogy a megemelt díjjal képes lenne a távhőszolgáltató jelenlegi vezetése kivezetni a vállalatot ebből a helyzetből. Derzsi László frakcióvezető (aki egyben az Urbana Rt. közgyűlésének is tagja) elmondta: céljuk, hogy minél hamarabb megoldódjon a kialakult helyzet, hiszen ez a város érdeke, ezért támogatják a városvezetést azokban a döntésekben, amelyek nem az udvarhelyi lakosok pénztárcájának terhére hoznának megoldást. Végül a tanácsülés szünetében összehívott rendkívüli Urbana-közgyűlés határozata értelmében az Urbana Rt. vezetőtanácsának 15 napon belül üzleti tervet kell bemutatnia, amelyben részletesen kifejti, hogy milyen lépésekkel biztosítható az elkövetkező időszakban a távfűtési rendszer működtetése, valamint a jelenlegi menedzsment milyen jellegű átszervezése szükséges ezek életbe léptetéséhez.
A fűtéssel nem lesz gond
A tavalyi évet több mint 400 ezer lejes veszteséggel zárta az Urbana Rt., ez jelenti az RMDSZ álláspontjának alapját – tudtuk meg a polgármesteri hivatalnál. A korábbi városvezetés a választási kampány évében, 2016-ban módosított árat utoljára: akkor két ízben is csökkentették a távhőért fizetendő összeget – erősítették meg az Urbana igazgatója által elmondottakat.
Zörgő Noémi városházi szóvivő kifejtette, hogy a vállalat kényszerhelyzetben van: az elmúlt három évben, amióta a távhő ára nem változott, a gáz ára szinte 33 százalékkal nőtt, az elektromos áramé 12 százalékkal, illetve a korábban elindított biomasszás rendszer működtetésének költségei is jelentősen növekedtek, hiszen a biomassza ára is megháromszorozódott. Emellett nagyobbak lettek a vállalat személyzeti költségei is a minimálbér növelésével. Mindezekkel együtt fontos kiemelni, hogy a nyári időszak mindig problémás periódus a közüzemek számára, hiszen ilyenkor csak a melegvíz-ellátást biztosítja a vállalat, noha az állandó költségei ugyanazok, mint fűtésszezonban.
Kérdésünkre határozott választ kaptunk: az idei fűtésszezon zavartalan indulását nem fogja befolyásolni a kialakult helyzet. Sem a közintézmények, sem pedig a városlakók esetében nem lesz gond a távhőszolgáltatással.

Asztalos Ágnes

Kapcsolódó cikkek:

14,241RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Decemberi első műsorunk igazi meglepetés finomságokkal készült: készítsünk gom…

Decemberi első műsorunk igazi meglepetés finomságokkal készült: készítsünk gombóc levest jó sok tormával, töltsünk kolbászt újszékelyi módra. Ha kíváncsi rá, hogy mi a lecsi-pecsi,...