Méznap, nemcsak méhészeknek

A családokra fektetik a hangsúlyt az idei rendezvényen

97

Harmadik alkalommal szervezik meg a Gyergyói Családi Méhész- és Méznapot. Szombaton színes programokkal várják a szakmabelieket és a családokat a Caritas Vidékfejlesztés székhelyén.

A Gyergyószentmiklósi Méhészek Egyesülete egy év szünet után, idén ismét szervez méhész- és méznapot. Méhészeket, gazdákat és családokat várnak hasznos és érdekes programokkal a Caritas Vidékfejlesztés Varga Katalin utcai tangazdaságában – mondták el sajtótájékoztatón a szervezők. Bartha Zsolt, a méhészegyesület tagja kifejtette, nagy hangsúlyt fektetnek az idei rendezvényen a családokra.
– Megszólítjuk a méhészeket, a gazdákat és a családokat, hiszen közösségünk alapja a család, a gyermekek jelentik a jövőt, ők azok, akik meg kell tanulják és továbbvigyék ezt a szakmát – fogalmazott a szervező. Hozzátette, a rendezvény fontos céljai közé tartozik a méhészek összefogása, valamint a havasi virágméz népszerűsítése, hiszen ez a hivatásuk, ezért alapították meg a Gyer­gyószéki Mézlovagrendet.
A rendezvényen a gazdákra is figyelmet fordítanak. Kémenes László a Caritas Vidékfejlesztés munkatársa azt mondta, a falugazdászok célja, hogy a gazdatársadalom minden szegmensét összefogják, s idetartoznak a méhészek is.
– Szeretnénk közelebb hozni egymáshoz a gazdákat és a méhészeket, lehetőséget teremtünk számukra, hogy beszélgessenek például a méhekre káros anyagokról vagy azokról a kultúrnövényekről, melyek termesztésével a gazdák a méhészek munkáját segíthetik, hiszen a méheknek is fontos szerepük van a mezőgazdaságban – fejtette ki Kémenes. A gazdasátorban különböző szakemberekkel találkozhatnak majd az érdeklődők, információkat szerezhetnek, feltehetik kérdéseiket.
A rendezvény programjai már reggel elkezdődnek, a szakmabelieket méhészkonferenciára várják délelőtt a Csiky-kertben, s szintén a délelőtt folyamán falugazdász kerekasztal-beszélgetésre is sor kerül. A gyermekeket is már a reggeli óráktól várják különböző vetélkedőkkel.
A nagyközönség számára 12 órakor kezdődnek a programok, a megnyitót követően mézáldás lesz és mézlovagokat avatnak. Majd megemlékeznek a magyar méhésztársadalom egyik jeles személyiségéről. Mezei Attila szervező elmondása szerint báró Ambrózy Béla korának nagy méhésze volt és egyesületi elnök Magyarországon. A gyergyószentmiklósi méhészegyesület 1887-ben alakult, éppen a báró elnöksége idején, s a szegedi méhészegyesület által végzett kutatásokból kiderült, sok köze volt a gyergyói méhészekhez is. Többek között erről is lesz majd szó szombaton.
A méhészsátorban Balla Nóra korábbi mézkirálynő tart előadást, de a gyergyói kézműves sajt készítését is bemutatják majd. A méznapon helyi és távolabbról érkező méhészek is kínálják termékeiket. A rendezvény fővédnöke Dr. Nagy István magyar agrárminiszter, aki maga is méhész.

Lázár Hajnal

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek