Mezítlábas boldogság

VI. Falu a városban

214

Hatodik alkalommal indította el a Falu a városban nevű rendezvényt a Hargita Megyei Fiatal Gazdák Egyesülete és Csíkszereda Polgármesteri Hivatala, akikhez most először a Pogány-havas Kistérségi Társulás is szervezőként csatlakozott. A főtér közelében lévő üres telek két nap erejéig különböző mezőgazdasági gépeknek, haszon-, illetve háziállatoknak szolgált átmeneti otthonául.

Jó mókának bizonyult felpróbálni a pásztor bundáját. Értékőrzés Fotók: Keresztes Bea

Hétvégén újból rendhagyó módón népesült be az Óceánnal szemközti zöldövezet Csíkszeredában: kombájnok, traktorok, szamarak, lovak, egyéb haszon- és háziállatok társaságában lehetett beleszippantani a vidéki élet levegőjébe. A Falu a városban népszerűsége idén is töretlen volt, számos család, idős és fiatal érdeklődő számára nyújtott kikapcsolódási lehetőséget.
Erről lapunk is meggyőződött, mivel érkezésünkre már valódi falusi hangulat lett úrrá a Temesvári sugárúton: gyermekkacaj visszhangja köszöntötte az érkezőket, akik a helyszíni termékvásár és -bemutató felfedezése közben a szénaszaggal is összebarátkoztak. De ami a legfontosabb: amerre a szem ellátott, állatok vették körül az embereket. Mindez a lehető legnagyobb természetességgel történt, és senki nem botránkozott meg azon, hogy a nyulakat simogató hatévesek legnagyobb vágya a koszban való fetrengés volt.
Senki nem sajnálta a ruháját, sőt még egy igen őszinte párbeszédet is sikerült elcsípnünk: az állatok bűvöletéből elszakadó kislány, elveszítve egyensúlyát elesett, és kétségbeesett zokogásban tört ki. Ekkor édesanyja, aki a lehető legnagyobb nyugodtsággal reagált, egy életre szóló tanácsot adott gyermekének.
– Gyere, kicsim, kelj fel! Igyál meg egy kis almalevet, az gyógyír mindenre – mondta nevetve, majd felsegítette a szénával összekeveredett gyermekét, aki hirtelen el is felejtette, miért lett szomorú.
Lehet, hogy a természet közelsége miatt volt mindenki ennyire nyugodt, de tény, hogy egészen idilli környezetet teremtett ez a falusi város Csíkszeredában. Felfedezésünk során a Pogány-havas Kistérségi Társulás sátrához látogattunk, ahol a gyermekek számára környezettudatosságra ösztönző foglalkozásokat, a gazdák részére pedig kiscsoportos beszélgetéseket tartottak. Emellett a társuláshoz kapcsolódó községeket is népszerűsítették.
Érkezésünket ismerős arcok köszöntötték, majd Váli Csongor, a Pogány-havas Kistérségi Társulás vezetője körbevezetett minket.


– Idén hangsúlyosabban jelen vagyunk a programon, és főként az a célunk, hogy minden, a kistérségi társulásban részt vevő község tudja bemutatni azt, amire büszke. Az újonnan indult csomortáni vágóhídról is hozunk terméket, a gyimesközéploki sajt is teret kap a bemutatkozáson, de a már jól működő Szépvízi márkajegyel ellátott termékek is megvásárolhatók. Szeretnénk erősíteni az ernyőszerepet – fogalmazott Váli Csongor, megjegyezve: a Falu a városban rendezvény is ernyőként működik, hiszen egységesen óvja, mutatja be a vidéki értékeket.
Miközben a kistérség sátrában beszélgettünk, a társulás vezetője leszögezte: a helyi termékek népszerűsítése mellett a gazdák számára is beszélgetéseket tartanak a hagyományos gazdálkodás megőrzése érdekében. Rámutatott: Csíkvacsárcsi és Csíkszépvíz között lehet intenzíven gazdálkodni, mivel a felcsíki területek nagy része hegyi kaszáló.
Miklós Rékától, a Pogány-havas Kistérségi Társulás munkatársától megtudtuk, hogy a gyermekek nagyon érdeklődnek a környezettudatosság iránt, számukra a Zetelaki Erdészeti Hivatal biztosított kiállítási anyagot.
– A különböző fajokat jellemzően foglalkozások révén ismerik meg a kicsik, akik rendkívül nyitottak az ilyen tevékenységek során. Habár én úgy látom, tavaly többen érdeklődtek, de lehet, hogy csak az új helyszínünk miatt érzem így – fogalmazott.
Elköszönve a felcsíkiaktól, gyi­mesi sajttal a zsebemben indultam tovább, és találkoztam egy kétgyermekes édesanyával, Mártával, aki éppen a pónin lovagló kisfiát figyelte. Elmondta: ezt a programot azért szereti, mert családos találkozó, és mindig felszabadult a hangulat. Hozzátette: a gyermekekre jó hatással vannak az állatok, és ez az egyedi környezet is, hiszen itt cipőt lerúgva, mezítláb élvezhetik a természetes játszóteret. Mindez nagy élmény, boldogság számukra.


A csúszdák felé indulva Haschi András szervező is váltott velünk pár szót, kiemelve: két nap alatt átlagosan 10-12 ezer ember fordul meg a rendezvényen.
– Tudatosabb fogyasztásra próbáljuk nevelni az embereket azzal, hogy bemutatjuk azokat a termékeket, amelyek a falusi gazdáktól származnak. Ezzel kapcsolatban főleg az I–IV. osztályosokat szólítjuk meg, mivel ők a legfogékonyabbak, és hatással vannak szüleikre is – taglalta Haschi András, aki szerint a Falu a városban résztvevői fizikailag és lelkileg is jóllaknak a programon, ahol egy helyen látják a gazdálkodás minden szegmensét.
A szervezőtől elköszönve magunk mögött hagytuk a falusi várost, ahol egyformán megoszlott a csend és a zaj, s ahol átjárt mindent a mezítlábas boldogság.

Keresztes Bea

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek