2021, január 25, hétfő.
custom_html_banner1

Mezei nem mehet vissza hivatalába

Mégsem gyakorolhatja polgármesteri jogköreit Mezei János, Gyergyószentmiklós tisztségéből felfüggesztett polgármestere – ez áll a Marosvásárhelyi Ítélőtábla tegnapi végleges döntésében. Ezzel a döntéssel lényegében a Hargita Megyei Törvényszék alapfokon hozott döntését írta felül a fellebbviteli törvényszék helyt adva az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) fellebbezésének és elutasítva Mezei kérését.

Mezei János. Újabb fordulat Fotó: Lázár Hajnal
Mezei János. Újabb fordulat Fotó: Lázár Hajnal

Továbbra sem gyakorolhatja polgármesteri jogköreit Mezei János, Gyer­gyó­szentmiklós tisztségéből fel­függesztett polgármestere, illetve továbbra sem léphet sem közvetlen, sem közvetett kapcsolatba mindazon személyekkel, akik az ellene zajló bűnügyi perben panaszosként, vádlottként, illetve tanúként szerepelnek – ezt a végleges döntést hozta tegnapi ülésén a Marosvásárhelyi Ítélőtábla.
Mint arról korábban beszámoltunk, a Hargita Megyei Törvényszék szeptember 17-i ítélethirdetésében alapfokon az a döntés született, hogy a hivatali visszaéléssel, zsarolással és sikkasztásra felbujtással vádolt Mezei János hatósági felügyelet mellett az ellene zajló bűnügyi per idején gyakorolhatja polgármesteri jogköreit, és feloldották azt a tiltást is, miszerint nem léphet semmilyen kapcsolatba az ügyben érintett panaszosokkal, vádlottal és tanúkkal. Ez a döntés azonban nem volt végleges, a feleknek jogukban állt megfellebbezni az alapfokú határozatot – ezt mindkét fél megtette és a tárgyalás szerdán le is zajlott a Marosvásárhelyi Ítélőtáblán, a végleges döntést viszont csak tegnap hozták nyilvánosságra. Ennek értelmében a Marosvásárhelyi Ítélőtábla helyt adott a DNA fellebbezésének, és felülírta az alapfokú döntést, elrendelve, hogy Mezei továbbra sem gyakorolhatja polgármesteri jogkörét, illetve megtiltva, hogy közvetlen vagy közvetett módon kapcsolatba lépjen Virág Zsolt panaszossal és 28 tanúval. A fellebbviteli testület ugyanakkor megalapozatlannak ítélte Mezei János azon kérelmét, amely a hatósági felügyelet enyhítésére vonatkozott. Minden egyéb pontban az alapfokú döntést helyesnek találták, vagyis jogosnak ítélték a Monturist Kft. és ügyvezetője, Virág Zsolt azon korábbi kérelmét, hogy a bűnügyi perben polgári résztvevőként megidézzék gyergyószentmiklós önkormányzatát is; továbbá megerősítették, hogy törvényesen folytatott kivizsgálást, gyűjtött bizonyítékokat, illetve emelt vádat Mezei ellen a DNA.

HN-információ

Kapcsolódó cikkek:

14,357RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Gazdag programkínálat

Így hozta a szükség

Vereséggel zárt túra