Mesterségbemutatók felső tagozatosoknak

51

A Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont májusban a megye négy településén szervez mesterségbemutatókat: Tor­­dátfalván, Csíkmenaságon, Gyer­gyó­szentmiklóson és Boros­patakán. A rendezvények célja, az adott vidékre jellemző népi mesterségek bemutatása a megye másik régiójában élő gyerekeknek.

Vesszőfonás, bútorfestés, fa­ze­kasság, nemezelés, fa­faragás – csupán néhány olyan mesterség, amellyel a székelyudvarhelyi Hagyományőr­zési Forrásközpont kezdeményezésére ismerkedhetnek az érdeklődő felső tagozatos diákok. A program célja Hargita megyei diákokkal olyan mesterségeket megismertetni, amelyek az adott régióban jellemzők, de a mai ember számára kevésbé ismertek. A szervezők ezáltal is szeretnék ráirányítani a diákok figyelmét a mesterek által készített használati tárgyakra. A foglalkozások során a diákok maguk is belekóstolhatnak a munkába és elkészíthetnek egy-egy kézművesterméket. A tervek szerint négy helyszínen – Csík, Gyimes, Gyergyó és Udvarhely egy-egy tájházának vagy múzeumának udvarán – rendeznek mesterség-bemutatót. Minden helyszínen 2-3 helyi mester bevonásával zajlik az oktatás. A különböző helyszínekre más-más régiókból érkeznek az 5–8. osztályos diákok.
Az első mesterségbemutatóra május 5-én Tordátfalván kerül sor udvarhelyszéki mesterek: Ráduly János vesszőfonó és Lőrincz Annamária bútorfestő bevonásával. A foglalkozáson a nagytusnádi Imets Fülöp Jákó Általános Iskola diákjai vesznek részt. Második alkalommal, május 12-én a Nagygalambfalvi Általános Iskola diákjai látogatnak el a csíkmenasági múzeumba, ahol Adorján Lajos és András Katalin a fazekasságba és a varrásba nyújt betekintést. A harmadik mesterségbemutatónak május 19-én a gyergyószentmiklósi Tarisznyás Márton Múzeum ad otthont. Ide a gyimesfelsőloki Domokos Pál Péter Általános Iskolából érkeznek diákok, ők Páll Etelka vezetésével növényi festést, illetve Szász Judit irányításával nemezelést tanulnak. Végül május 26-án a Borospataki Skanzenben a gyergyószárhegyi Bethlen Gábor Általános Iskola diákjait fogadják, akiket gyimesi mesterek avatnak be a fafaragás, tojásfestés és fonás rejtelmeibe.

HN-információ

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek