Mesterektől tanulhatnak a gyerekek

Táborban próbálhatták ki a hagyományos mesterségeket. Rendszeres lehetőség

Generációról generációra örökítenék a kézműves­mester­sé­geket Gyergyó­csoma­falván. En­nek érdekében a helyi szociális központ kézműves­foglal­ko­zásokat hirdetett gyerekeknek, fiataloknak. Az oktatók helyi mesterek lesznek, akik önkéntes alapon vállalják a feladatot.

Táborban próbálhatták ki a hagyományos mesterségeket. Rendszeres lehetőség

Kézről kézre, generációról generációra – ezzel a címmel hirdette meg új programját a Gyergyócsomafalvi Szociális Központ, amelynek munkatársai gyerekeknek, fiataloknak szerveznek kézművesfoglalkozásokat heti egy alkalommal.
– A szociális központ létrehozásakor fogalmazódott meg az elképzelés, amely szerint az épület kézművesmesterségek oktatásának is adjon helyet, így két helyiséget kialakítottunk erre a célra – mondta Sövér Adél, a központ munkatársa.
Az eddigi tapasztalat is azt mutatja, van igény Gyergyócso­mafalván a kézművesmesterségek elsajátítására: jelenleg is működik kézimunkakör felnőtteknek, amelyre gyerekek is kezdtek járni. A központ nemrég véget ért Nyaraljunk itthon elnevezésű programjában is szerepelt kézmű­ves­foglalkozás – mintegy főpróbaként a most induló kezdeményezés számára –, és az olyan nagy sikernek örvendett, hogy az egynapos tevékenység kevésnek bizonyult: a gyerekek kérték, hogy máskor is biztosítsanak számukra hasonló lehetőséget. Így a központ munkatársai időszerűnek érezték a kézművesfoglalkozások elindítását.
– A program fiataloknak, gyermekeknek szól, azoknak a nemzedékeknek, amelyek veszélyeztetettek az internet- és számítógép-függőség kialakulása szempontjából, akikre jellemző a társas kapcsolatok hiánya – fogalmazott Sövér Adél. Elmondta azt is, a foglalkozásokat helyi mesterek oktatják majd önkéntes alapon, az anyagok beszerzését pedig a helyi önkormányzat támogatja, így a program a résztvevők számára ingyenes.
A szociális központban lehetőség lesz a szövés, hímzés, gyöngyfűzés, kötés, horgolás, rojtkötés, nemezelés elsajátítására, a résztvevők választhatnak, hogy mit szeretnének tanulni, a foglalkozásokat pedig párhuzamosan tartják majd. Az első alkalomra holnap 14 órától kerül sor.
– A program elsődleges célja természetesen az értékmentés, értékátadás, de más szempontokat is kielégít, mint például a generációk közti párbeszéd és a szociális készségek erősítése, képességek fejlesztése, szabadidő hasznos eltöltése – tájékoztatott a központ munkatársa.

Nagy Levente