Messzire elér a Rigófütty

Óvodát avattak Nagygalambfalván

92

Nem véletlenül kapta a nagy­ga­lambfalvi oktatási intézmény a Rigófütty nevet, hiszen Kányádi Sándor szülőfalujában mindenki tudja, hogy a rigófütty körbeéri a földet. Az új óvoda híre is eljutott messzire, hiszen 10 év alatt, nagy nehézségek árán felépült a játszótérrel felszerelt, múlt pénteken avatott korszerű oktatási intézmény.

Az első új óvodaépület a településen. Nyögvenyelősen, de megvalósult Fotók: Nagyálmos Ildikó

Sándor Hajnal igazgatónő történelmi pillanatnak nevezte az eseményt, hiszen első alkalommal avathattak új óvodát a községben. Elmondta: Nagy­ga­lamb­falván már az 1920-as évek elején létezett óvoda, kezdetben az öreg iskola egyik termében, majd a Hangya szövetkezetnél, kulák családoktól elkobzott lakásokban, mígnem 1962-ben az addigra már szintén elkobzott kántori lakást alakították át óvodának. Itt működött az óvoda idén júniusig annak ellenére, hogy 2004-ben a helyi református egyházközség visszaigényelte, majd vissza is kapta ezt az épületet.
A Nagygalambfalvi Református Egyházközség presbitériumának helyén volt a szíve és igen bölcsen úgy döntött, hogy az óvoda mindaddig maradhat, amíg új óvoda épül. Bérleti díjat sem kértek, mindössze azt, hogy a helyi önkormányzat jó gazda módjára rendszeresen végezze el a szükséges karbantartási munkálatokat.
Mindjárt az elején bekerültek a tanügyminisztérium iskola előtti oktatás reformját és új óvodák építését felvállaló programjába, mégis csaknem tíz évnek kellett eltelnie, amíg ez megvalósult.

Soknak semmi sem lehetetlen
Gyerkó Levente polgármester úgy fogalmazott: egynek minden nehéz, de soknak semmi sem lehetetlen. Az építkezés során rengeteg nehézségbe, akadályba ütköztek.
– Nagyon sok ember körme kopott azért, hogy az óvoda megépülhessen. Tíz évvel ezelőtt fogalmazódott meg bennünk az igény új óvodára, s nemsokára jött is a hír, hogy világbanki pénzből az országban 875 új óvodát építenek. Eltelt bő négy év, és síri csend követte a kormány kijelentését. Aztán néhány év után megjelent a Hivatalos Közlönyben, hogy elkezdődik az óvodaépítés, de csak 86 óvodát támogatnak, ebből három épülhet Hargita megyében. Tulceai cég tervezte az épületet, ezért van bádoggal befödve, utána kolozsvári cég jelentkezett, amelynek a képviselői soha nem is jártak a helyszínen, ezért történtek olyan bakik, hogy nem a fronton, hanem hátul van a bejárat. Több cég jött-ment, nem lehetett követni az építkezést – fogalmazott az elöljáró. Viszont kimondottan örül annak, hogy mégis sikerült befejezni a beruházást.

Az épületet tehát felépítették külső finanszírozásból, viszont a közművesítést az önkormányzat fizette. A fejlesztési minisztériumnál pályáztak az udvar, a játszótér kialakítására, illetve az óvodai berendezésre. Az épület felépítése ugyanannyiba került (800 ezer lejbe), mint a játszótér és a berendezés.
Antal Lóránt RMDSZ-es szenátor ünnepi beszédében arra mutatott rá, hogy Nagygalambfalva község Udvarhelyszék példaértékű települése, hiszen itt hatékonyan együttműködik az önkormányzat, az iskola és az egyház, és ezt a közös munkát a közösség javára fordítják. Ugyanakkor örömét fejezte ki, hogy a több mint száz óvodás szülője úgy döntött, hogy itthon marad és ebben a közösségben teszi a dolgát.

Benedek Zakariás parlamenti képviselő az építkezés labirintusára utalva elmondta: az elénk gördített kövekből kis ügyességgel lépcsőt lehet építeni, ahogyan ezt tették a nagygalambfalviak is. Bíró Barna Botond, a megyei tanács alelnöke A pityke és a kökény című mesét hozta fel példának, hogy érzékeltesse, ebben az országban hogyan is működnek a dolgok. Amint mondta, szerencsére az ifjúsági lakások és az azok szomszédságában felépített óvoda is azt mutatja, hogy az új generáció bátran tervezheti itthon a jövőt. A rendezvényen részt vett Márton Adél és Sipos István szaktanfelügyelő, valamint Salamon Zsuzsa építkezésekért felelős referens, továbbá Benedek Erzsébet és Sebők Vilma óvónő, akik 36 évig dolgoztak Nagygalambfalván.
Az ünnepi beszédek után Ká­nyádi György Attila lelkipásztor megáldotta az új létesítményt, majd átadták a terepet a kicsiknek, akik előadásukkal köszönték meg, hogy ilyen szép környezetben nevelkedhetnek és tanulhatnak. A község 2004-ben történt önállóvá válása óta ez a nyolcadik új épület, amit átadnak.

Nagyálmos Ildikó

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek