Mesés találkozások

Összművészeti est a Pro Art galériában

110

Mesebeli hangulatú össz­mű­vészeti est házigazdája volt hétfőn este a gyergyó­szent­miklósi Pro Art Galéria. A jelenlévők festészeti kiállítás, könyvbemutató és egy felemelő zenei élmény részesei lehettek.

Bajna György és Csernik Szende Fotó: Boncina-Székely Szidónia

A házigazda Pro Art Galéria és Eperjessy Kinga pedagógus szervezésében élménydús összművészeti est részesei lehettek a gyergyói művészetkedvelők. Csomortáni Gál László képzőművész munkásságát és alkotásait Balázs József mutatta be a közönségnek.
– A búza mesélje elnevezésű tárlat rólunk szól, mindannyiunkról, akiket ez a föld nevelt fel. Csodálatos dolog, hogy vannak olyan művészeink, akik ezt a valóságot képileg is meg tudják fogalmazni. Hiszen Csomortáni Gál Lászlónak a régi bútorokra, csűrök deszkáira festett alkotásai, a sokatmondó, népballadákat idéző címeikkel a mi valóságunk – mondta el méltatásában a képzőművész.

A tárlat anyagához zenei aláfestést biztosított a képzőművész jó barátja, Heinczinger Mika zenész, a Misztrál együttes alapító tagja.
Az est harmadik „szereplője” Csernik Szende székely mesemondó és lábbábos volt, akinek Meselélek című könyvét Bajna György újságíró mutatta be.
– Hiszek a mesékben, hiszek az élő szóban, a kincsben, a mese teremtő erejében. Mert a mese-szó a nép összetartó íze, lelke, a mesemondó ezt közvetíti – vallja Cser­nik Szende, aki ízes székely nyelven olvasta fel lélekhez szóló mesebeli történeteit.

A kötetet Csomortáni Gál László illusztrálta, és több történet található benne, amely Heinczinger Mika dalait hallgatva született. Így kapcsolódik össze a három művész munkássága, melyekből ízelítőt kaphatott a gyergyói közönség is.

Boncina-Székely Szidónia

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek