csütörtök, november 26, 2020
custom_html_banner1

Hirdetés

Mesemondó találkozó Oklándon

Zsúfolásig megtelt az oklándi kultúrotthon mesemondó gyermekekkel, pedagógu­sokkal, szülőkkel május 31-én, pénteken. Ez az esemény kulturális értékmentés, amely segítségével szeretnénk életben tartani azt a hatalmas mesekincset, ami régebben a hétköznapok részét alkotta, színes nyeljárást őrizve.
A határon túlról érkező vendégeink is részt vettek a rendezvényen. A mesemondókat konferáltam fel és bátorításként egy mesét hoztam magammal, ami egy 999 éves királyról szól, akinek legkedvesebb szórakozása a mesehallgatás. Az utóbbi időben viszont nagy szomorúság lett úrrá rajta, ugyanis leginkább azokat a meséket szerette, amiket gyerekek mondtak, mostanság viszont egy gyerek se látogatta meg, hogy meséjével szórakoztassa az uralkodót. Ki is hirdették hetedhét határon, hogy minden gyereket nagyon szépen felkérnek, kedvenc meséjét hozza el és mondja el, vidítsák fel a búskomorságba esett királyt. Szerencsére nagyon sok gyerek meghallotta a hívást, mivel rengeteg csillogó szemű királylány, bátor királyfi és csillagszemű juhász érkezett mesét mondani. Ma itt Oklándon a mesemondó találkozón rengeteg mesét hallhat a királyurunk, és reméljük, kicsit sikerül felvidítani, mivel hibázni itt nem lehet, a mese olyan lesz, amilyennek ti mesélitek, de mégis ha a fránya lámpaláz miatt kicsit megakadtok, semmi gond, lesz aki segítsen, aki továbbfűzze a mese fonalát.
Ez nem verseny, ez találkozó, így minden kis mesemondó – miután meghallgattuk a meséjét – választhat egy csodáskönyvet, valamint oklevelet és egy kis édességet is hazavisz a mesékkel feltarisznyált batyujában.
A találkozó célja népmesekincsünk felfedezése, rejtett értékeinek bemutatása, őrzése és közvetítése szép, ékes magyar nyelven, tiszta beszéddel ötvözve. A szervezők a rendezvényt követően elégedettségüknek adtak hangot az idei mesemondó hangulatát és a résztvevők produkcióinak színvonalát illetően.
A mesemondó résztvevői felkészültségükről, a mesemondás iránti szeretetükről is tanúbizonyságot tettek.
A nap mottóját Wass Alberttől választották a szervezők: „Egyik legősibb és legértékesebb örökségünk a magyar népmese. A magyar lélek szólal meg benne.”
A rendezvénysorozattal a szervezők szeretnék a tanító-, állat- és a tündérmesék megtanulására, bemutatására ösztönözni az iskolásokat, hogy készségekkel-élményekkel gyarapodjanak. Merjenek kiállni társaik elé, fejlődjön az önbizalmuk és a személyiségük, röppenjen fel a képzeletük, szárnyaljanak a gondolataik.

Orbán Ferencz Sarolta

A mesemondó versenyt a Comite Oklánd Egyesület szervezte a Magyar Kormány és a Bethlen Gábor Alap támogatásával.

Levélbontás oldalunkon az írásokat, leveleket szerzőik előzetes hoz­zá­járulása nélkül, mondanivalójuk tiszteletben tartásával, esetenként rövidítve jelentetjük meg. Az itt megjelent vélemények nem feltétlenül azonosak a szerkesztőségével.

Kapcsolódó cikkek:

14,237RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb