Mértéktartó tervezésre rendezkednek be

Amíg nincs országos költségvetés…

191

Csíkszereda önkormányzati testületének tegnapi ülését pesszimistán vezette fel Füleki Zoltán alpolgármester: hacsak nem sikerül a megyei jogú városok vezetőinek változtatást kieszközölniük, országos szinten súlyos problémák adódnak a helyi költségvetésekkel. Éppen ezért mértéktartó tervezésre kérte a tanácsosokat.

Döntés előtt a városatyák. Szűkre szabott kabátot kaphatnak idénre is

Városházi számítások szerint Csíkszereda költségvetése tavaly több mint 15 millió lejjel rövidült meg a személyi jövedelemadókból remélt bevételektől való elesés miatt. A személyi jövedelemadó – ugyancsak városházi számítások alapján – 68 százalékának kellene helyben maradnia ahhoz, hogy pótolják a tavalyi veszteségeket, de a 45 százalékról induló alkudozást csak 60 százalékra tudta feltornázni a városvezetők nyomásgyakorlása. Ez egyelőre mégiscsak szemfényvesztés.

Amit adnak, el is veszik
– Idéntől újra emelték a béreket, további illetékeket, járulékokat vezettek be, az energiaárak mintegy 17,5 százalékkal nőttek, az euró árfolyamválsága szintén többletköltségeket hoz – mondta Füleki Zoltán, majd arról tájékoztatta a testületet, hogy a tervek szerint kizárólagosan önkormányzati finanszírozásra bízzák a gyermekvédelmi és szociális rendszer költségeit, részben pedig – mások mellett – a fogyatékkal élőkre felvigyázók utáni költségeket. Füleki szerint a bőkezűnek tűnő ígéret valós hozama ezzel 43 százalékosra csökken.
– Mindent összevetve rosszabb helyzetbe kerülhetünk, ezért óva intem a tanácsot, hogy a terveket illetően legyünk mértéktartók mindaddig, amíg a központi költségvetést elfogadják – tette hozzá Füleki.
Egyik napirendi pontot le is vették: az EU-s pénzből megálmodott majdani gyalogos-kerékpáros vasúti felüljáró megvalósíthatósági tanulmányát újragondolják a drágulások függvényében. A Hargita Népe kérdésére az alpolgármester elmondta: ez nem jelenti azt, hogy a mobilitási terv mentén elindult projektek bármelyike veszélybe került volna.

Interpellációk
Az EMNP három képviselője napirend előtti felszólalásban hívta fel a figyelmet egyes problémákra. Szabó Soós Klára a hó elszállítása felől érdeklődött, illetve kérte a városvezetéstől, hogy az RMDSZ-es parlamenti politikusoktól követeljék a költségvetés elutasítását. Egy későbbi hozzászólásában kifogásolta, hogy a polgármesterrel képtelenek megvitatni bizonyos kérdéseket a testület előtt, mert rendszeresen távol marad a tanácsülésektől.
Tőke Ervin kérdésére is Ráduly Róbert Kálmán válaszolhatott volna – most egyébként szabadsága miatt nem vett részt az ülésen –, az EMNP-s tanácsos ugyanis a székelyföldi városok együttműködése felől érdeklődött. Tőke ugyanakkor szóvá tette a városi autóbuszjáratokra vonatkozó panaszait. Szőke Domokos alpolgármester válaszában arra kérte a városlakókat, hogy próbálják konkrét adatokkal alátámasztani a panaszokat, mert csak így tudják kideríteni például a késések okát.
Márk Dezső egy, a Csíki Csobbanóban nemrég történt incidensre hívta fel a figyelmet: a gyermekek között verekedés tört ki, egyiküket szemsérülés érte. A munkakörük szerint rájuk vigyázó felügyelők egyike állítólag nem törődött az esettel, ráadásul van rá példa, hogy alpári hangnemben beszélnek a gyermekekkel – mondta Márk Dezső, utalva arra, hogy egy-két felelőtlen felügyelő miatt a gyermekeknek elmehet a kedvük az úszástól.

Előrelépés a Goga-sétány felújításában
Jóváhagyták a Központi parkba tervezett borvízpavilon beavatkozási munkálatainak dokumentációját (DALI), ennek értelmében a hat hónapos határidővel megépíthető 20 négyzetméteres, kupolás filagória 318 ezer lejből valósítható meg.
Elfogadták továbbá az Oc­tavian Goga sétány felújításának megvalósíthatósági tanulmányát is. A korábbi lakossági fórumon elhangzott észrevételek szellemében némileg módosított tanulmány alapján most már meghirdethető a részletes műszaki tervezés közbeszerzése is. A tanulmány szerint a 2100 lakost közvetlenül érintő korszerűsítés nyomán 376 parkolóhelyet alakítanak ki, közülük 60 a Kossuth Lajos utca és a Temesvári sugárút érintett tömbházainak lakóit szolgálja ki. A terv ugyanakkor azzal számol, hogy 499 parkolóhelyre volna szükség. A lakónegyednek egyébként egyetlen bejárata maradna, és az óramutató járásával megegyező egyirányú forgalmat vezetnek be.

Kovács Hont Imre

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek