Mérsékelt szavazókedv

51

Mérsékelt volt a szavazókedv Hargita megyében: míg országos szinten 48,43 százalékos volt a részvételi arány, nálunk a választópolgárok 43,62 százaléka járult az urnákhoz, ezzel a 39. helyen vagyunk az országos rangsorban. A megyében a Homoródszentmártonhoz tartozó Recsenyéden volt a legnagyobb a választási kedv, 78,18 százalékos volt a részvétel, a legnagyobb érdektelenséget a Kányád községhez tartozó székelydályai 278. sz. körzetben jegyezték, a választói névjegyzéken szereplők alig 17,45 százaléka élt szavazati jogával.

Urnába kerül a szavazat. Meghatározó mozdulat Fotó: László Róbert
Urnába kerül a szavazat. Meghatározó mozdulat Fotó: László Róbert

Kirívó rendellenességek nélkül, viszonylag alacsony részvétellel zajlottak Hargita megyében a tegnapi helyhatósági választások. A megye 290 szavazókörzetében 270 485 választópolgárt vártak az urnákhoz, a szavazókörzetek zárásáig 117 975-en éltek szavazati jogukkal – legalábbis a központi választási hatóság honlapján elérhető, folyamatosan frissülő adatok szerint. A megye mindvégig a részvételi arányt tükröző országos lista vége felé kullogott, míg országos szinten 48,43 százalékos volt a részvételi arány, nálunk a választópolgárok 43,62 százaléka járult az urnákhoz, ezzel a 39. helyen voltunk az országos rangsorban.
A megye nagyobb városaiban a megyei átlag alatt – Csíksze­redában 33,98 százalék, Szé­kely­udvarhelyen 42,24 százalék, Gyer­gyószentmiklóson 34,53, Szé­kelykeresztúron 37,91, Balán­bá­nyán 32,58 százalék –, a kis­városokbanpedig afölött – Tus­nádfürdőn 50,71, Borszéken 54,81 és Szentegyházán 52,42 százalék – volt a részvételi arány, Maroshévízen 37,08 százalékot jegyeztek.
A legkisebb arányban a Bö­göz községhez tartozó székely­magyarosi 198. sz. körzetben volt a legnagyobb a választási kedv, 75,4 százalékos volt a részvétel, a legnagyobb érdektelenséget a Zetelakához tartozó Ivóban jegyezték, a választói névjegyzéken szereplők alig 16,5 százaléka élt szavazati jogával.

Másodikra sikerült
Vasárnap délelőtt Csíkszeredában leadta szavazatát Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke is. Ez után adott sajtónyilatkozatában elmondta, egy erős csapatra szavazott, amely képes összefogásban, helyi, megyei és országos szinten azért dolgozni, hogy a fiataloknak legyen perspektívájuk, legyen jövőképük az itthon maradáshoz, továbbá arra szavazott, hogy egy erős Székelyföld épüljön tovább, egy olyan Székelyföld, ahol a gazdasági szereplők kapnak segítséget a helyi, a megyei és az országos politikumtól.
Borbolynak csupán második próbálkozásra sikerült leadnia szavazatát, ugyanis feleségével együtt előbb a József Attila Általános Iskola sportcsarnokához ment szavazni, de onnan a Petőfi Sándor Általános Iskolához irányították őket, miután nem találták nevüket a listán. De utóbbi helyszínen is ugyanez a probléma merült fel, végül elnézést kértek tőlük, és pótlistán jegyezték, hogy részt vettek a szavazáson. Kiderült, több csíkszeredait más helyszínre küldtek, mert nem pontosak a választókörzetek névsorai, illetve a lakosságot sem tájékoztatták megfelelően arról, hogy hol adhatja le voksát, így sokakat elküldtek egyik helyszínről egy másikra, mert nem szerepeltek a választókörzet listáján.

Parajdi szavazólapok Szentegyházán
Udvarhelyszék 26 településén körülbelül 88 000 személyt vártak a több mint száz kialakított szavazókörzet valamelyikébe, hogy válasszon: kik vezessék települését és a megyét az elkövetkező négy esztendőben. A szavazókedv, viszonyítva a négy évvel ezelőtti választási részvételhez, alaposan megcsappant. Este 7 órakor, azaz két órával a 21 órás urnazárás előtt a szavazati joggal rendelkezőknek csupán a 40,04 százaléka voksolt, ez a szám pedig 16 százalékkal alacsonyabb a 2012. június 10-i önkormányzati választás végleges, 56, 22 százalékos eredménynél.
A vidéki települések közül 19 órakor a szavazati arányt tekintve Homorószentmárton volt a listavezető (57,57 százalék), a második helyen Kápolnásfalu (55,02 százalék), a harmadikon pedig Székelyvarság állt 53,75 százalékos részvételi aránnyal. Legkevesebben Etéden (21,96 százalék), Szentábrahámon (25,13 százalék) és Kányádon (27, 63 százalék) mentek el szavazni.
Bár a települések zömében zavartalanul zajlott, nem volt botrányoktól mentes a választás. Rendellenességről szóltak a hírek Székelyudvarhelyen és Szentegyházán. Udvarhelyen este negyed 7-kor kisebb botrány tört ki a romák által lakott Budvár lakónegyedben. A lakók tömegesen kivonultak az utcára és a leköszönő, de független jelöltként újra a polgármesteri tisztségre pályázó Bunta Levente-Zoltán polgármester nevét skandálták. A helyszínen több pártpolitikus is megjelent, és a hangoskodókat a rendőrség próbálta lecsillapítani. A botrány okáról lapzártánkig nem érkezett pontos információ.
Szentegyházán is felkavarta a port, hogy az egyik szavazókörzetben 60 parajdi, a polgármester megválasztására szolgáló szavazólapot találtak. Amint észlelték a problémát, a szavazólapokat elkülönítették és érvénytelenítették. Ugyancsak Szentegyházáról jelentették a lakosok, hogy két magyarországi rendszámú járműből, egy Ford és egy Fiat személyautóból az egyik polgármesterjelöltet népszerűsítő szórólapokat osztogattak. Az esetről, amelyről biztonsági kamerafelvételek is készültek, rendőrségi feljelentés született és hatósági nyomozás zajlik az ügyben.

Nem érkezett bejelentés
A megyei választási irodához este 9 óráig nem érkezett semmilyen rendkívüli történésről bejelentés.
– Azt is mondhatnánk, hogy eseménytelen nap volt ilyen tekintetben – mondta Lőrincz Romeo, a választási iroda elnöke. – Olyasmi történt, hogy egy néni elment a férje személyijével szavazni, de hivatalos bejelentést még azokról a helyekről sem kaptunk, amelyekről mi is az interneten értesültünk, miszerint egy másik település szavazólapjai keveredtek a szavazóla­pok közé. Feltételezem, hogy a helyi bizottságok tudtak döntést hozni, megállapították, hogy nem áll fenn olyan mértékű probléma, ami befolyásolná a szavazás eredményét – vélte Lőrincz Romeo, aki megjegyezte, a megyei irodában mára virradólag is ügyeletet tartanak, de tulajdonképpen ma reggel hat órától várják a helyi bizottságok képviselőit az eredményekkel.

HN-információ

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.