Mérleget készített a rendőrség

110

Hargita megyében jónak nevezhető a közbiztonság, a 100 ezer főre eső bűncselekmények számát tekintve a megye az országos átlag alatt van, ugyanakkor nőtt a közlekedési balesetek, valamint a városokban elkövetett bűncselekmények száma – hangzott el többek közt a Hargita megyei rendőrség hétvégi évértékelő sajtótájékoztatóján

Iordan Mircea-Ştefan megbízott főfelügyelő és Gheorghe Filip szóvivő Fotó: Márk Boglárka

Iordan Mircea-Ștefan megbízott főfelügyelő és Gheorghe Filip, a rendőrség szóvivője a beszámoló elején közölte: létszámhiánnyal küszködnek, ugyanis összesen 216 betöltetlen állásuk van, jelenlegi állományuk 662 fő. Tavaly az éves költségvetésük valamivel több mint 50 millió lej volt, azonban ebből az összegből nem futja beruházásokra.
Vetített képes beszámolójukból kiderült: összesen 5420 bűncselekményt jelentettek be a megyében, ez mintegy 4 százalékos csökkenést jelent tavalyhoz képest. Ezek közül 4787 bűnügyi eljárást fejeztek be, 664 esetben emeltek vádat. Mint részletezték, Hargita megyében a bűncselekmények mértéke minden tekintetben kisebb az országos átlagnál, 100 ezer lakosra ugyanis 1660 bűncselekmény jut, míg az országos átlag 2447. Ezzel együtt a városokban nőtt tavalyhoz képest a regisztrált bűncselekmények száma, Maroshévízen 34-gyel volt több ilyen eset, mint tavaly, Csíkszeredában 135-tel, Székelyudvarhelyen 59-cel, Gyergyószentmiklóson 14-gyel, Szentegyházán 11-gyel több bűncselekményt követtek el. 2017-ben 4 gyilkosság történt a megyében, azaz eggyel több, mint 2016-ban, ugyanakkor 5 gyilkossági kísérletet is jegyeztek, miközben egy évvel korábban csak egy ilyen eset fordult elő. Ezenkívül egy rablás is volt 2017-ben, amelynek során elhunyt az áldozat. Ellenben 51-gyel csökkent a verekedések, erőszakos bűncselekmények száma, kereken ezer ilyen eset fordult elő. A legbrutálisabb bűncselekmény a tavalyi homoródalmási gyilkosság volt: a gyilkos 71 késszúrással ölte meg idős áldozatát.
A lopások és csalások száma ugyanakkor csökkent, bár 1180 lopást jelentettek, ez a szám 229-cel kevesebb, mint 2016-ban. Az erdőkből ugyanakkor továbbra is lopják a fát, 130 eset szerepel a rendőrség nyilvántartásában. Több mint négyezer köbméter lopott fát koboztak el a hatóságok. A kár értéke meghaladja az 1,5 millió lejt.
A közúti balesetek száma is nőtt, a 189 súlyos közlekedési balesetben összesen 30 személy hunyt el, 48 súlyosan megsebesült, tizenhárman megúszták kisebb sérülésekkel. Elsősorban Gyergyószentmiklóson, Maroshévízen és Székelyudvar­he­lyen nőtt érezhetően a balesetek száma. A rendőrség több mint 18 ezer bírságot rótt ki, 1784 hajtási engedélyt vont be.
A rendőrséget egyébként összesen 4700 alkalommal riasztották a 112-es sürgősségi számon.

Kiss Előd-Gergely

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek