Merkel visszaszerezné a bizalmat

52

A németországi Mecklenburg-Elő-Pomeránia tartományban tartott törvényhozási választás eredménye csalódást keltő, és azt üzeni, hogy a Kereszténydemokrata Uniónak (CDU) vissza kell szereznie a választók bizalmát – mondta tegnap Angela Mer­kel kancellár, a CDU elnöke.

10_merkel

A kínai Hangcsouban, a G20-csoport csúcstalálkozója után tartott tájékoztatóján Merkel hangsúlyozta, hogy a CDU és a koalíciós partner szociáldemokraták (SPD) jó munkát végeztek a tartományban, de a CDU nem tudta „learatni a munka gyümölcsét”, mert a kampányra „rátelepedett” az országos politika, főleg a menekültkérdés. A pártelnök-kancellár hangsúlyozta, hogy nagyon elégedetlen a CDU eredményével, amelyben „természetesen van szerepe a menekültpolitikának”.
– Most a választók bizalmának visszaszerzéséről kell gondolkodnia „mindenkinek, elsősorban nekem” – mondta Angela Merkel. A bizalmat csak akkor lehet visszaszerezni, ha „megmutatjuk, hogy megoldjuk a gondokat”, méghozzá nemcsak a menekültügy, hanem a gazdaság és a társadalom területén is – tette hozzá. Egyben jelezte, hogy nem készül fordulatra a menekültpolitikában. Az utóbbi hónapokban hozott „alapvető döntések” helyesek voltak, így indokolt volt az EU–Törökország megállapodás megkötése az „illegális migráció leállítása” és a Németországba érkező menedékkérők számának csökkentése céljából. Ezt a munkát folytatni kell, a bizalom visszaszerzéséhez kulcsfontosságú lesz a védelemre nem szoruló menedékkérők hazatelepítése és a Németországban védelemre jogosult menekültek integrációja – emelte ki Angela Merkel Peter Tauber, a CDU főtitkára Berlinben a párt elnökségének ülése után keserűnek nevezte a választási eredményt, és úgy vélte, jó ideig eltarthat, mire a menekültügyben tett intézkedések hatása mindenütt érezhető lesz, és visszaszerzik a pártnak hátat fordító választók bizalmát. Angela Merkel lehetséges jövőbeni szerepével kapcsolatban Tauber hangsúlyozta, hogy a kancellár „sok válságból kivezette már az országot”, és a CDU bázisa azzal számol, hogy ez továbbra is így lesz. A főtitkár egyben kiállt az SPD-vel Mecklenburg-Elő-Pomerániában kezdett kormányzati együttműködés folytatása mellett.
A CDU bajor testvérpártja, a Keresztényszociális Unió (CSU) részéről ismét élesen bírálták Angela Merkelt. A párt egyik tekintélyes vezetője, Markus Söder bajor pénzügyminiszter a Bild című lap tegna­pi számában idézett nyilatkozatában kiemelte: a mecklenburg-elő-pomerániai választási eredménynek „fel kell ébresztenie” a CDU/CSU pártszövetséget. Nem lehet tovább folytatni azt a politikát, amely „nem vesz tudomást az emberek hangulatáról”, ezért „irányváltás kell Berlinben” – mondta.
A CSU főtitkára, Andreas Scheuer a Der Tagesspiegel című lapnak drámainak nevezte a meck­lenburg-elő-pomerániai eredményt, és hangsúlyozta: „végre meg kell hozni a szükséges döntéseket”, vagyis be kell vezetni a évente befogadható menekültek számát 200 ezer főben korlátozó felső határt, fel kell gyorsítani az elutasított menedékkérők kitoloncolását, ki kell terjeszteni a biztonságos származási országok körét az észak-afrikai Maghreb-térség államaira, és javítani kell a Németországban maradók integrációját.
Peter Tauber a CDU nevében ismét elutasította a felső határ bevezetésére irányuló követelést. Úgy vélte, hogy a menedékkérők számának csökkenése miatt ennek a kérdésnek nemigen van jelentősége, és a vita róla nem termékeny, nem viszi előre az országot.

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek